Štai kas nutiko, kai kavą pakeičiau šia japoniška arbata

Ar jausdamiesi mieguisti skubate pasidaryti puodelį kavos, o kai šio poveikis išgaruoja kaičiate kitą?

Mačia arbata sumažina cholesterolio kiekį, degina pilvuko riebalus, kurių sunku atsikratyti ir natūraliu būdu išsprendžia nemigos problemą.<br>123rf nuotr.
Mačia arbata sumažina cholesterolio kiekį, degina pilvuko riebalus, kurių sunku atsikratyti ir natūraliu būdu išsprendžia nemigos problemą.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 28, 2016, 6:33 AM, atnaujinta Apr 16, 2017, 11:52 PM

Stabtelėkite ir pagalvokite, gal verčiau kavą pakeisti arbata, ypač žaliąja japoniška mačia. Pasirodo, joje dvigubai daugiau kofeino, nei kavoje, o ir poveikis organizmui, kaip teigiama, turėtų būti geresnis.

Bet ar tikrai? Tokį klausimą sau iškėlė interneto puslapio „Rodale's Organic Life“ žurnalistė Rebecca Straus, pabandžiusi savaitę kavą pakeisti mačia. Pateikiame jos įspūdžius:

Beveik kiekvieną rytą iš įpročio geriu kavą, tačiau iš tiesų tikroji mano meilė yra arbata.

Savo darbe turiu visą stalčių arbatžolėms slėpti, perpildytą arbata spintelę namuose ir įspūdingą kolekciją keisčiausių formų sietelių arbatai plikyti, o apie tai, kiek turiu puodelių, net nenoriu pradėti kalbėti.

Taigi, kai aptikau mačią, kuri, kaip žadama, turi daugiau kofeino, nei kava, bet guodžia tuo, kad yra arbata, nutariau ją būtinai išbandyti.

Mačia yra į miltelius sutrinti žaliosios japoniškos arbatos lapeliai. Šioje arbatoje ne tik gausu kofeino, ji turi ir ypač daug gydomųjų savybių, kas turėtų garantuoti sveiką dienos pradžią.

(Kaip rašoma „Rodale“ puslapyje, ji sumažina cholesterolio kiekį, degina pilvuko riebalus, kurių sunku atsikratyti ir natūraliu būdu išsprendžia nemigos problemą).

„Kadangi geriate viso lapelio arbatą, jūs gaunate maksimalią žaliosios arbatos tiekiamą maistinę naudą“, – teigia dietologė ir mitybos mokyklos įkūrėja Keri Glassman.

Pavyzdžiui, paprastu būdu užplikyta natūrali žalioji arbata žinoma dėl to, kad savyje turi daug antioksidantų. Tačiau, šiomis savybėmis ji net nepriartėja prie mačios, kuri, anot K.Glassman, jų turi 10 kartų daugiau, nei įprasta žalioji arbata.

Antioksidantai yra svarbūs, nes jie gali sulėtinti ląstelių senėjimą ir padėti apsisaugoti nuo ligų.

Mačioje yra ypač gausu katechino – galingo antioksidanto ir tai, kaip įrodyta, apsaugo nuo vėžio ir chroniškų ligų. Taip teigia Annie B. Kay, Kripalu centro vyriausioji dietologė. Ji pridūrė, kad kai kurie neseniai atlikti tyrimai parodė, kad katechinai, esantys mačioje, gali sumažinti cholesterolio kiekį kraujyje ir netgi padėti suvaldyti svorį.

Akivaizdu, kad mačia yra efektyvi. Man į rankas pateko ekologiška mačia ir ja septynias dienas pakeičiau kavą. Štai kas nutiko.

Tai man suteikė energijos

Priešingai, nei dauguma kitų apsnūdusių biuro darbuotojų, aš nejutau poreikio rytais išgerti kavos, kad jausčiausi žvali. Man patinka gerti kavą dėl jos skonio, o ne dėl šalutinių efektų.

Kofeinas mano mintis priverčia suktis greitai, o pilve, jeigu jo yra per daug, pajuntu nemalonų jausmą. Taip yra todėl, kad aš ne itin toleruoju kofeiną. Taigi man buvo smalsu, koks jausmas apims, išgėrus mačią, kuri, tiesą sakant, turi dukart daugiau kofeino.

Paaiškėjo, kad jaudinausi be reikalo. Jaučiausi žvali, tačiau mažiau įsitempusi, nei išgėrusi kavos. Taip buvo todėl, kad mačioje, skirtingai nei kavoje, yra fito baltymo, vadinamo L-teaninu, kuris, pasak medicinos daktaro Vincento Pedre'o, padidina nusiraminimą.

„Tapsite aktyvūs, bet ramūs, nes negausite kavos suteikiamo energijos antplūdžio ir staigaus jo sumažėjimo. L-teaninas taip pat pagerina nuotaiką ir koncentraciją“, – teigė gydytojas.

Būtent taip ir pasijutau eksperimento metu – lengvai atlikau visas iš anksto suplanuotas užduotis.

Prie jos reikėjo priprasti

Gerti mačią yra ne visai tas pas, kas gerti kitokią arbatą. Kadangi ši arbata sutrinta į miltelius, ji yra neišvengiamai kiek grūdėta, ypač artėjant prie dugno. Paskutinį gurkšnį visada išpildavau į kriauklę, nes negalėjau suvirškinti tokios tekstūros.

Taip pat mačia neatrodo, kaip arbata. Ji yra neskaidri, žalio glotnučio spalvos, todėl reikia priprasti prie išvaizdos.

Skonis gana panašus, kaip įprastos žaliosios arbatos, nors ir truputėlį stipresnis ir kiek labiau kartesnis.

Arbatos gėrimą padariau laiku sau

Po dviejų eksperimento dienų iš bendradarbio, kurio tėvas kilęs iš Japonijos, sužinojau, kad mačios gėrimas yra kasdienis ritualas.

Ji tradiciškai kelias minutes plakama su bambukine šluotele, kol vienodai pasiskirsto, o tada lėtai ir apgalvotai išgeriama. Taip pat reikia pasakyti, kad plakimas padeda pašalinti didžiąją dalį arbatos grūdėtumo, kurį aš, be abejonės, mažiausiai mėgau.

„Šis lėtas ritualinis procesas yra dar viena mačios arbatos nauda, – patvirtino V.Pedre'as. – Jame susipina atsipalaidavimas ir minčių nusiraminimas, kas yra taip svarbu šiuolaikiniam žmogui bandant greitai atgauti ramybę“.

Pasirodo, aš, pakeliui į darbą gerdama mačią iš termoso, nesupratau visos jos esmės.

Kitą dieną pasižadėjau patobulinti ir sulėtinti procesą. Pabandžiau mačią plakti paprastu metaliniu kiaušinių plakikliu, vėliau – šakute, tačiau norimos tekstūros neišgavau.

Visgi buvo puiku atsipalaiduoti, ruošiant arbatą per pusryčius, užuot skubėjus pro duris su stikline rankoje.

Į savo arbatos kolekciją įtraukiau naują arbatos rūšį

Nors mačios nuo šiol negersiu kasdien, džiaugiuosi į arbatos kolekciją įtraukusi naują rūšį. Ji man suteikia suvaldytos energijos tada, kai jos reikia.

Man patiko jos nauda sveikatai, nors po šio labai nemoksliško eksperimento ir nėra galimybės pamatuoti, kaip antioksidantai per savaitę paveikė mano organizmą.

Bet labiausiai man patiko mačios kvapas – saldokas ir primenantis žolę. Tai kvapas, kuris man primena gerą arbatos puodelį, kurį ruošiant visada verta užtrukti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.