Sumažinus šio produkto vartojimą, inkstai jums padėkos

Ar gali raudona mėsa sutrikdyti inkstų veiklą?

Raudona mėsa gali paspartinti inkstų veiklos sutrikimus.<br>123rf nuotr.
Raudona mėsa gali paspartinti inkstų veiklos sutrikimus.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 29, 2016, 6:28 AM, atnaujinta Apr 16, 2017, 10:10 PM

Pasirodo, kad per dažnas raudonos mėsos, tokios kaip jautiena ar kiauliena, vartojimas didina inkstų veiklos sutrikimo riziką. Tai parodė naujausio tyrimo rezultatai.

Tačiau jeigu kartais raudoną mėsą pakeisite vištiena ar jūros produktais, šis pavojus labai sumažės.

Lėtinė inkstų liga yra ilgalaikė ir dažniau pasireiškianti vyresniems žmonėms. Ypač inkstų veiklos sutrikimai gresia tiems, kurių šeimoje buvo sergančių panašiomis ligomis, arba tiems, kurie kenčia nuo aukšto kraujospūdžio ar serga diabetu.

Ši liga yra nepagydoma ir dėl jos gali visiškai sutrikti inkstų veikla. Tad ilgainiui gali prireikti dializės ar inkstų persodinimo.

Norint sulėtinti inkstų veiklos sutrikimo progresavimą siūloma sumažinti pieno produktų vartojimą.

Tačiau kol kas nėra pakankamai mokslinių tyrimų duomenų, kurie patvirtintų, kad sumažinus suvartojamų pieno ar kitų maisto produktų baltymų kiekį, inkstų ligos progresuotų lėčiau. Visgi, raudonos mėsos suvartojimas poveikį inkstams, pasirodo, turi.

Nacionaliniame Singapūro universitete buvo tiriamas ryšys tarp tam tikrų baltymų rūšių vartojimo ir inkstų veiklos. Jo metu buvo stebimi 63 257 suaugę kinai, rašo interneto dienraštis „Mail Online“.

97 proc. jų suvartojamos raudonos mėsos buvo kiauliena. Kiti baltymų šaltiniai buvo paukštiena, žuvis, vėžiagyviai, kiaušiniai, pieno produktai, soja ir ankštinės daržovės.

Žmonės, dalyvavę tyrime, vidutiniškai buvo stebimi 15,5 metų. Per tą laiką tyrėjai nustatė, kad raudonos mėsos suvartojimas buvo susijęs su padidėjusia inkstų veiklos rizika, priklausomai nuo suvalgyto jos kiekio.

Ketvirtadalis žmonių, kurie vartojo daugiausiai raudonos mėsos, 40 proc. labiau rizikavo susirgti inkstų ligomis, palyginti su kitu ketvirtadaliu tirtųjų, kurie tokios mėsos vartojo mažiausiai.

Nieko panašaus nepastebėta tarp vartojusių daugiausiai paukštieną, kiaušinius, žuvį ir pieno produktus. Bet nustatyta, kad sojos ir ankštinių daržovių vartojimas turėjo net ir šiokį tokį teigiamą poveikį inkstams. Tai juos truputėlį labiau apsaugojo nuo ligų.

Mokslininkai išsiaiškino, kad pakeitus vieną raudonos mėsos patiekalus kitais baltymų šaltiniais, inkstų ligų pavojus sumažėjo 62 proc.

Daktaras Woon-Puay Kohas sakė: „Mums tyrime svarbiausia buvo tai, ką galima patarti inkstų ligomis sergantiems pacientams ar bendrai visiems, kuriems rūpi, kaip suvartojami baltymai gali paveikti jų inkstų sveikatą.

Mūsų atradimai parodė, kad žmonės gali ir toliau vartoti baltymus, tačiau geriau būtų juos gauti iš augalinių šaltinių. Tačiau, jeigu jie vis tiek renkasi mėsą, tai verčiau rinktis žuvį arba jūros gėrybes ir paukštieną, o ne raudoną mėsą“.

Tyrimo rezultatai buvo paskelbti „Journal or the American Society of Neprology„ žurnale.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.