Mums melavo: vis daugėja įrodymų, kad valgyti riebiai – sveika

Sviestas, sūris ar raudona mėsa tradiciškai nelaikomi sveikais produktais. Mitybos specialistai paprastai rekomenduoja jų vartoti kuo mažiau.

Naujausi moksliniai tyrimai parodė, kad neverta atsisakyti riebaus maisto.<br>123rf nuotr.
Naujausi moksliniai tyrimai parodė, kad neverta atsisakyti riebaus maisto.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 13, 2016, 8:20 AM, atnaujinta Feb 9, 2018, 10:59 PM

Tačiau naujausi moksliniai tyrimai parodė, kad tokie produktai kaip tik gali pagerinti jūsų sveikatą.

Pasirodo, kad maistas, praturtintas sočiaisiais riebalais ir turintis mažai angliavandenių, per daug sveriančius vidutinio amžiaus žmones gali padaryti lieknesniais ir sveikesniais.

Taip pat tyrėjai pastebėjo, kad vartojant šiuos produktus sumažėjo kraujo spaudimas ir gliukozės lygis, kas yra siejama su mažesne rizika susirgti širdies ligomis, antrojo tipo diabetu ir vėžiu.

Naujausi moksliniai tyrimai parodė, kad atsisakydami ne perdirbtų angliavandenių, bet riebalų, kenkiame savo sveikatai, rašo interneto puslapis „Mirror“.

Iki dabar buvo priimta manyti, kad reikėtų vengti maisto, kuriame gausu sočiųjų riebalų, tokio, kaip grietinė, sviestas, raudona mėsa, kiaušiniai ir sūris. Manyta, kad toks maistas padidina širdies ligų, antrojo tipo diabeto ir vėžio ligų riziką.

Tačiau Nacionalinio Airijos universiteto širdies ligų specialistas profesorius Sherifas Sultanas teigė: „Mums reikėtų skubiai peržiūrėti ir iš naujo įvertinti mitybos gaires. Žmonės neturėtų laikytis gausiai angliavandeniais praturtintų dietų, kaip jie darė pastaruosius dešimtmečius.

Mūsų mitybos pagrindą kaip tik turėtų sudaryti geros kokybės riebus maistas. Tai apsaugotų nuo didėjančios antrojo tipo diabeto epidemijos ir padėtų sumažinti žmonių, kenčiančių dėl antsvorio paskatintų širdies problemų, skaičių.

Gausiai angliavandeniais praturtintos dietos ir rafinuotas cukrus yra didžiausi mirtingumo nuo širdies ir kraujagyslių ligų ir didžiausios XXI amžiaus nelaimės kaltininkai“.

Tyrimų rezultatai buvo atspausdinti medicinos žurnale „American Journal of Clinical Nutrition“, kur buvo išvardinti neperdirbti riebalai, gaunami iš natūralių šaltinių, tokie, kaip sviestas, grietinė, sūris ar kokosų aliejus. Tokius riebalus rekomenduojama vartoti.

Tačiau nerekomenduojama vartoti tokių nenatūraliai išgaunamų riebalų, kaip margarinas, taip pat rafinuoto aliejaus ir transriebalų, naudojamų perdirbtame maiste.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.