Vitaminai ant palangės: 10 žingsnių, kaip daiginti saulėgrąžų sėklas

Ankstyvą pavasarį akys ieškote ieško nors mažo besiskleidžiančio pumpuro ir taip norisi kažko šviežio ir traškaus. Dažniausiai virtuvėje puikuojasi svogūnų laiškai, bet savo palangę visai lengva paversti tikru mažu miestiečio daržu.

Maistui daigintos saulėgrąžų sėklos sudygsta itin greitai, todėl kartu jas daiginti ir augančius augaliukus stebėti labai mėgsta vaikai.<br>123rf nuotr.
Maistui daigintos saulėgrąžų sėklos sudygsta itin greitai, todėl kartu jas daiginti ir augančius augaliukus stebėti labai mėgsta vaikai.<br>123rf nuotr.
Maistui tinka ir vos sudygusios saulėgrąžų sėklos, ir paauginti želmenys.<br>Autorės nuotr.
Maistui tinka ir vos sudygusios saulėgrąžų sėklos, ir paauginti želmenys.<br>Autorės nuotr.
Maistui tinka ir vos sudygusios saulėgrąžų sėklos, ir paauginti želmenys.<br>Autorės nuotr.
Maistui tinka ir vos sudygusios saulėgrąžų sėklos, ir paauginti želmenys.<br>Autorės nuotr.
Maistui tinka ir vos sudygusios saulėgrąžų sėklos, ir paauginti želmenys.<br>Autorės nuotr.
Maistui tinka ir vos sudygusios saulėgrąžų sėklos, ir paauginti želmenys.<br>Autorės nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Skaidra Kordušienė, „Daigintos mintys“

Mar 2, 2017, 9:20 AM, atnaujinta Mar 9, 2020, 8:36 PM

Pabandykite sudaiginti kviečių, liucernų, spindulinių ar japoninių pupuolių, ridikėlių, garstyčių, grikių, vaistinės ožragės, lęšių, dobilų ar rytinio ožiarūčio sėklų.

Maistui daigintos sėklos sudygsta itin greitai, todėl kartu jas daiginti ir augančius augaliukus stebėti labai mėgsta vaikai.

Vienos greičiausiai dygstančių yra saulėgrąžų sėklos. Jas maistui galima naudoti ir vos sudygusias, ir paaugintus želmenis. Daigintos saulėgrąžų sėklos ir daigai turi daug A, C, E ir B grupės vitaminų, mikro ir makroelementų, ypač geležies, magnio, kalio, fosforo.

Taip pat jose gausu nepakeičiamųjų aminorūgščių bei aliejų, ypač omega-3. Daigų užsiauginsite pasėję sėklas ne tik su lukštais. Jei nesuvartojote sėklų sudaiginę, paskui galite iš jų užsiauginti želmenis.

Taigi, kaip viskas vyksta?

1 žingsnis – sėklų paruošimas daiginti. Sėklų daiginimui galima nusipirkti įprastoje maisto prekių parduotuvėje, bet jos negali būti termiškai apdorotos, sūdytos, sutrintos ar skaldytos. Tokios sėklos tiesiog nesudygs ir skatins visų sėklų rūgimą bei pelėsio atsiradimą. Prieš daiginant būtina perrinkti sėklų branduolius pašalinant šiukšlines priemaišas bei išrenkant netinkamas sėklas.

2 žingsnis – daiginimo indų paruošimas. Dažnas įsitikinęs, kad daiginti yra sudėtinga, tam reikia specialių priemonių. Iš tiesų sėkloms sudaiginti užteks paprasto švaraus stiklainio, reto audinio gabalėlio bei tamprios gumelės ar raiščio.

3 žingsnis – sėklų mirkymas. Perrinktas ir perskalautas sėklas stiklainyje užpilame šiltu vandeniu. Vandens turi būti trigubai daugiau nei sėklų. Mirkyti sėklas geriausia 10-12 valandų. Po mirkymo sėklas vėl perskalauti ir nupilti vandenį, kad sėklos būtų drėgnos, bet ne šlapios. Tam patogu ant stiklainio užrišti ar gumele pritvirtinti skiautę audinio bei paremti stiklainį maždaug 45 laipsnių kampu dugnu aukštyn, kad vandens perteklius lengvai pasišalintų.

4 žingsnis – daiginimas. Taip paremtame stiklainyje sėklos daiginamos 24 valandas kambario temperatūroje kas 8 valandas vis atsargiai perskalaujant šiltu vandeniu.

5 žingsnis – valgymas arba... Sudaigintas saulėgrąžas galite skanauti vienas, barstyti ant sumuštinių, ruošti su jomis salotas ar gaminti įvairiausias užtepėles. Jos švelnaus skonio, aliejingos ir kartu sultingos. Sudaiginote per daug? Tada galite auginti želmenis!

6 žingsnis – indo želmenims pasiruošimas. Želmenų auginimui tiks bet koks plastikinis ar keraminis seklus vazonas ar net padėklas. Saulėgrąžų daigus pirmiausiai dar reikės paslėgti (apie tai sekančiame žingsnyje), tam vietoje dangčio puikiai tiks tokio pat dydžio padėklas.

Geriausiai daigams tinka sunkesnė daržo ar kompostinė žemė, kad daigai stipriau įsitvirtintų ir neišvirstų.

Parduotuvėse jau galima aptikti ir specialaus pluoštinio substrato daiginiams (mikrožalumynams) auginti. Inde kruopščiai paskleidžiame turimą žemę ir gerai suslegiame. Substrato sluoksnis turi būti bent 3-4 cm storio.

7 žingsnis – sėja. Daigintas saulėgrąžas paskleidžiame ant sudrėkinto substrato. Kiekviena sėkla turi rasti savo vietą. Nepriberkite sėklų per daug. Ir įdomiausia dalis- savo miestiečio darželį paslegiame dangčiu ar kitu padėklu (kuo sunkiau, tuo geriau), kad suspaustos sėklos kuo geriau įsišaknytų, o daigai būtų stambūs ir sultingi. Paslėgtas sėklas paslepiame tamsioje vietoje.

8 žingsnis – auginimas. 3 dienas daigeliai turi būti paslėgti tamsoje kartkartėmis ištraukiant sudrėkinti (maždaug kas 12 valandų) purkštuvu. Galite pastebėti kažką įtartino ant šaknų. Tai ne pelėsis, o augalo šakniaplaukiai. Jais daigai siurbia drėgmę bei vandenyje ištirpusias mineralines medžiagas.

9 žingsnis – žaluma ant palangės. Traukiame savo išblyškusį darželį į saulės šviesą. Daigai tinka vartoti pasiekę 5-10 cm aukštį, kol pradeda leisti savo tikruosius lapelius. Kadangi saulėgrąžos daiginamos be lukštų, kiekvienas sėklos stuktelėjimas ar brūkštelėjimas, vėliau matomas ant lapelių. Todėl elgtis reikia labai švelniai, kitaip daigai neturės prekinės išvaizdos. Kartais daigeliai it kepurėlę nešioja nuo lukšto likusią plėvelę. Ją lengvai pašalinsite, kai purkštuvu drėkinsite daigelius.

10 žingsnis (smagiausias) – valgymas. Saulėgrąžų daigai tiks vieni kaip užkandis (pavyzdžiui, vaikams į mokyklą), ant sumuštinių, salotoms, žaliesiems kokteiliams ar suktinukams. Žalia spalva džiugins akį kiekvienoje lėkštėje, o traškus skonis burnoje primins, kad pavasaris tikrai atėjo!

Šaltinis – „Daigintos mintys“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.