Pakaitino „Coca-Cola“. Rezultatai pribloškė

Internete pasklido vaizdo įrašas, kuris turėtų nutildyti skeptikus, manančius, kad dietinis „Coca-Cola“ gėrimo variantas „Coca-Cola Zero“ yra toks pat blogas, kaip ir originali versija.

Kairėje matyti, kas lieka pakaitinus įprastą „Coca Cola“, o dešinėje – becukrę.<br>Stop kadras („YouTube“)
Kairėje matyti, kas lieka pakaitinus įprastą „Coca Cola“, o dešinėje – becukrę.<br>Stop kadras („YouTube“)
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2017-03-13 15:34, atnaujinta 2017-04-08 01:43

Vaizdo įrašų platformos „YouTube“ kanalo „Home Science“ kūrėjai nusprendė parodyti, kas nutinka kaitinant dviejų „Coca-Cola“ buteliukų – klasikinio ir becukrio – turinį.

Eksperimentas atskleidė, kad klasikiniame 375 ml dydžio buteliuke buvo nepadoriai didelis kiekis cukraus. Tuo metu „Coca-Cola Zero“ cukraus buvo vos truputis.

Vaizdelyje galima matyti, kaip iš pradžių į keptuvę supilamas ir užverdamas klasikinės „Coca-Cola“ buteliuko turinys. Kai skystis ima virti, vanduo pamažu išgaruoja ir lieka tik sustingusi cukraus, kuris buvo gėrime, masė. Kaip matyti vaizdo įraše, keptuvėje cukraus lieka labai daug.

Užvirus tą patį kiekį „Coca-Cola Zero“ po 20 minučių vanduo taip pat išgaruoja, o keptuvėje lieka tik labai nedidelis cukraus kiekis. Tai įrodo, kad dietiniame gėrime cukraus yra gerokai mažiau.

Eksperimento vaizdo įrašą galite pamatyti čia: 

Dietiniai gėrimai ilgą laiką buvo vertindami skeptiškai, tvirtinant, kad juose irgi yra pakankamai nemažai cukraus. Tačiau eksperimentas atskleidė, kad dietinėje „Coca-Cola“ versijoje cukraus vis dėlto yra gerokai mažiau.

O mes primename, kad piktnaudžiauti vaisvandeniais, energiniais gėrimais ar šaltomis į butelius supilstytomis arbatomis labai nereikėtų. Nes juose yra gausu cukraus.

Pavyzdžiui, australų interneto portalas „Rethink Sugary Drink“ nurodo, kad 100 ml „Sprite“ yra 10,1 g cukraus, „Fanta“ turi 11,2 g cukraus, tokiame pat kiekyje energinio gėrimo „Red Bull“ yra 11 g cukraus, o 100 g šaltosios arbatos turi 5,3 g cukraus.

Tuo metu ES reglamentu Nr. 1169/2011 rekomenduojama maksimali cukraus paros norma suaugusiam žmogui yra 90 gramų, arba maždaug 22 arbatiniai šaukšteliai.

Kaip įspėja interneto portalas cukrus/rekomenduojama-paros-norma-gda/"="">cukrus/rekomenduojama-paros-norma-gda/"" target="_blank">Sveikas vaikas“, cukraus galima perdozuoti net neįkišant šaukštelio į cukrinę. Mat pridėtinio cukraus yra daugumoje mūsų pamėgtų produktų.

„Nėra dešros be cukraus, kečupas, duona, sausi pusryčiai, koldūnai, majonezas, rūkyta lašiša ir net gi silkė su cukrum“, – įspėjama portale „Sveikas vaikas“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.