Juk pusryčiai mums suteikia visai dienai reikalingos energijos ir paspartina medžiagų apykaitą.
Jeigu norite numesti svorio, turėtumėte niekada nepraleisti pusryčių. Kitaip jums dieną gresia alkio priepuoliai, kuomet galite būti linkę rinktis nesveikus užkandžius.
Neseniai atlikto tyrimo metu, kurio rezultatai buvo atspausdinti žurnale „Annals of Nutrition & Metabolism“, paaiškėjo, kad geriausias pusryčių patiekalas, tiesą sakant, yra avižinė košė.
Tyrime dalyvavo 36 vyrai ir moterys, suskirstyti į tris grupes.
Visi dalyviai kasdien suvartodavo po tiek pat kalorijų, bet pirmoji grupė pusryčiams valgydavo avižinę košę, antroji – kukurūzų dribsnius, o trečioji ryte gerdavo tik vandenį. Visų priešpiečiai buvo vienodi.
Dalyviams reikėjo užrašinėti sotumo lygį per tris valandas po pusryčių. Tyrėjai analizavo jų kraujo mėginius, siekdami nustatyti koks yra insulino ir cukraus kiekis kraujyje.
Paaiškėjo, kad pirmosios grupės, valgiusios košę, dalyviai mažiausiai praalkdavo rytais ir popietėmis. Be to, per pietus suvartodavo 31 proc. mažiau kalorijų.
Košė buvo pati naudingiausia tiems, kuriems reikėjo numesti svorio, ir tiems, kurie suvartodavo 50 proc. mažiau kalorijų per pietus.
Antrosios grupės dalyviai jau po 3 valandų pajusdavo alkį. Taip pat buvo ir tiems, kurie pusryčiams gėrė tik vandenį.
Be to, kukurūzų dribsniai lėmė didesnį cukraus kiekį kraujyje ir staigius šio kiekio svyravimus.
Daugybė jau anksčiau atliktų tyrimų patvirtino avižinės košės naudą. Ne kartą teigta, kad pusryčiams valgant avižinę košę galima numesti svorio, 31-50 proc. sumažinti kalorijų suvartojimą ir šis poveikis yra ilgalaikis.
Avižos yra skanus ir sveikas produktas ir gali būti dedamos į įvairius patiekalus, garnyrus, troškinius ir salotas, taip pat į daugelį desertų.
Avižose yra daug maistinių medžiagų ir jos suteikia daug naudos sveikatai. Štai jų nauda.
Jos suteikia sotumo jausmą
Avižose yra gausu skaidulų, apsaugančių nuo alkio priepuolių ir padedančių jaustis sotiems. Skaidulos naudingos virškinimui, kartu jos padeda numesti svorio.
Sumažina kraujo spaudimą
Avižos reguliuoja kraujo spaudimą, nes jose yra lignanų, daržovių skaidulų, kurios, kaip įrodyta, vartojamos reguliariai padeda 30 proc. sumažinti kraujo spaudimą.
Sumažina cholesterolio kiekį
Avižose esančios skaidulos sujungia kūne esančius riebalus, taigi sumažina blogojo cholesterolio kiekį kraujyje. Avižos taip pat sumažina širdies ligų ir insulto riziką ir gerina širdies bei kraujagyslių sveikatą.
Gali sumažinti riziką susirgti vėžiu
Britų medicinos žurnale „British Medical Journal“ buvo paskelbti tyrimų rezultatai, parodę, kad avižos sumažina tiesiosios žarnos, krūties, prostatos ir kiaušidžių vėžio riziką.