Kasdien vartojamas produktas padeda lieknėti. Tai nustebino net mokslininkus

Tai – turbūt pats populiariausias ir dažniausiai vartojamas maisto produktas, kuris yra dažno patiekalo sudedamoji dalis.

 Mokslininkai atrado netikėtą druskos naudą.<br> 123rf.com nuotr.
 Mokslininkai atrado netikėtą druskos naudą.<br> 123rf.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 15, 2017, 8:05 PM, atnaujinta May 15, 2017, 10:02 PM

Taip, tai druskaprieskonis, be kurio sunku įsivaizduoti maisto gaminimą. Ir visiems, mėgstantiems valgyti sūriai, mokslininkai turi puikią žinią.

Naujausi tyrimai parodė, kad druskos valgymas gali padėti numesti svorio.

Taip pat nustatyta, kad vartojant daug druskos nebūtinai padidėja troškulys. Tačiau šis prieskonis labiau skatina šlapimo išsiskyrimą. 

Manoma, kad siekdamas pagaminti daugiau skysčių organizmas, kai valgome daugiau druskos, linkęs labiau skaidyti riebalus.

Šie atradimai prieštarauja ankstesniems mokslininkų spėjimams, kad vartojant per daug druskos galima priaugti svorio, nes tai skatina organizmą kaupti skysčius.

Vanderbilto universiteto Nešvilyje, Tenesio valstijoje (JAV) mokslininkai tyrė rusų astronautus, simuliuodami jų kelionę į kosmosą.

Tyrimo rezultatai, kurie buvo publikuoti žurnale „The Journal of Clinical Investigation“, parodė, įdomų dalyką. Nepaisant to, kad tam tikromis dienomis valgė daugiau druskos, astronautai tuo metu išgerdavo mažiau vandens. O tai prieštarauja teorijai, kad sūrus maistas mus troškina.

Be to, nors ir gėrė mažiau vandens, astronautų įgula šlapindavosi tiek pat, kiek ir įprastai.

Galimas to paaiškinimas buvo toks, kad vartojant daugiau druskos astronautų organizmas ėmė skaidyti riebalus, idant galėtų pagaminti daugiau skysčių.

Tyrimų autorius, daktaras Jensas Titze „The New York Times“ portale komentavo: „Tai – vienintelis galimas šio fenomeno paaiškinimas. Organizmas greičiausiai turėjo rasti būdą, kaip gaminti vandenį, kai buvo vartojama daug druskos“.

Atskiri tyrimai taip pat atskleidė, kad gausiai pasūdytą maistą ėdusios pelės sudegindavo daugiau kalorijų ir suvalgydavo 25 proc. daugiau maisto, kad išlaikytų esamą svorį.

Interneto puslapis „Daily Mail“ primena, kad Jungtinės Karalystės Nacionalinė sveikatos tarnyba (NHS) pataria nepiktnaudžiauti druska ir, siekiant sumažinti širdies ligų bei infarkto riziką, jos suvartoti ne daugiau kaip 6 g per dieną, tai yra, apie arbatinį šaukštelį.

Tuo metu Bostono universiteto mokslininkai pastebėjo, kad žmonės, suvartodavę mažiau nei 6 g druskos per dieną, kaip tik turėjo aukštesnį kraujo spaudimą. Jie teigia, kad patarimas valgyti mažiau druskos yra per paprastas. Juk taip ignoruojamas faktas, kad druska gali padidinti hormonų, reguliuojančių kraujo spaudimą, lygį organizme.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.