Atsargiai: iš pažiūros nekalti produktai gali jus paguldyti į ligoninę

Dauguma mūsų žino, kad alergiją gali sukelti žemės riešutai, bet nė neįtaria, kad pavojingų medžiagų, galinčių sukelti stiprią alerginę reakciją, gali slypėti net ir iš pažiūros gana nekaltuose produktuose.

Vienas produktų, įtrauktų į keturiolikos didžiausių alergenų sąrašą, – salierai. <br> 123rf.com nuotr.
Vienas produktų, įtrauktų į keturiolikos didžiausių alergenų sąrašą, – salierai. <br> 123rf.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 24, 2017, 1:58 PM

Tokie produktai pripažinti kaip dažniausiai sukeliantys alergiją Europoje ir nemažai jų gali slypėti jūsų pamėgtuose pagarduose ar padažuose.

Vienas produktų, įtrauktų į 14 didžiausių alergenų sąrašą, – salierai. Atrodytų, sunku įsivaizduoti mažiau pavojingą produktą už juos, tačiau galima salierų grėsmė yra didelė problema, ypač Prancūzijoje, Vokietijoje ar Šveicarijoje, kur dažniau vartojamos ir jų šaknys, ir kotai. Šių daržovių dedama į įvairiausius patiekalus.

„Salierai sustiprina skonį, todėl jų dažnai būna sultinio kubeliuose ir sriubose“, – duodama interviu interneto portalui „Daily Mail“ įspėjo Britų dietologų asociacijos narė Amana Squire.

Pasaulyje daugėja ir sezamams alergiškų žmonių. Taip greičiausiai yra todėl, kad jie vis dažniau vartojami.

Sezamų sėklų neretai barstoma ant duonos ir jos produktų, daug jų naudojama Azijos šalių virtuvėje. Taip pat sezamų yra vis labiau populiarėjančiuose produktuose, tokiuose kaip avinžirnių užtepas ar sezamų aliejus.

Kitas pastaruoju metu vienas dažniausiai alergiją sukeliančių produktų po pieno, kiaušinių ir riešutų – sojų pupelės. Jų naudojama vis dažniau gaminant įvairius maisto gaminius, tokius kaip dešra ar duonos produktai. Fermentuotos sojų pupelės naudojamos ir tofu bei sojų padažui gaminti.

Dažniausiai sojoms alergiški vaikai, bet pasitaiko ir suaugusiųjų. Alergija sojų pienui ypač gresia tiems, kurie yra alergiški žiedadulkėms ir serga šienlige.

Londono karališkosios Bromptono ir Harefildo ligoninės daktarė Isabel Skypala paaiškino: „Neperdirbtose sojų pupelėse yra baltymų, panašių į beržų žiedadulkes. Taigi jei esate alergiški žiedadulkėms, išgėrus sojų pieno taip pat gali pradėti tinti gerklė.“

Tačiau sojų miltai alerginės reakcijos veikiausiai nesukels, nes iš jų pavojingasis baltymas būna pašalintas.

Sergantys astma gali labiau reaguoti į sulfitus – priedus, padedančius ilgiau išlaikyti nesugedusius maisto produktus ir gėrimus, ypač tuos, kurie ruduoja.

Sulfitų gausu ne tik vyne, bet ir ridikėliuose. Jų galima aptikti ir džiovintuose abrikosuose, jautienos mėsainiuose, kai kuriose dešrose, džiovintuose svogūnuose, citrinų sultyse.

Kitas pavojingas produktas yra garstyčios, kurių galima rasti visur – ne tik indeliuose su šiuo pagardu. Šių augalų gali būti marinatuose ir padažuose.

Braškės ir pomidorai taip pat pateko tarp alergenų, nors alergija šiems produktams yra reta.

„Juose yra medžiagų, panašių į histaminą, kurios suerzina odą aplink burną, ypač jei toje vietoje turite egzemą“, – teigė daktaras A.Foxas.

Žuvis, kurios galima aptikti ir sultinio kubeliuose, ir Vusterio padaže, taip pat gali sukelti stiprią alerginę reakciją.

Londono Šv.Tomo ligoninės konsultuojantis pediatras alergologas daktaras Adamas Foxas pastebėjo, kad alergija žuviai, taip pat ir vėžiagyviams yra viena iš nedaugelio alergijų, išsivystančių suaugusiems žmonėms.

„Jei žuvis laikoma netinkamai, jos mėsa gali suirti ir paskleisti histaminą. Valgydami tokią žuvį galite apsinuodyti. Apsinuodijimo požymiai – išbėrimas, paraudimas ir vėmimas.

Dažniausiai taip nutinka valgant tokią žuvį kaip tunas ar skumbrė, kuriose natūraliai yra gausu histamino“, – įspėjo daktaras A.Morrisas ir patarė pirkti tik labai šviežią žuvį.

Alergiją sukelia ir lubinai. Mes jas žinome kaip gėles, mėlynai žydinčias Lietuvos laukuose. Tačiau dauguma žmonių nė nenutuokia, kad jų sėklos būna sutrinamos į miltus ir naudojamos kepant duoną, pyragaičius ar makaronus.

„Lubinų miltai dažniau naudojami Italijoje ir Prancūzijoje, kur atsisakyta genetiškai modifikuotų sojų“, – paaiškino I.Skypala.

Ekspertų teigimu, vis dažniau alergiją sukelia ir kiviai. Taip pat ekspertai pastebi ir dažnėjančią alergiją bananams, avinžirniams bei lęšiams.

Parengė Giedrė BALČIŪTĖ

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.