Taip pat jogurte yra riboflavino, B grupės vitaminų, folio ir pieno rūgšties, kalio, fosforo, jodo ir cinko.
Be to, jogurtas yra laisvai virškinamas produktas, kurį siūloma valgyti kasdien. Pateikiame jums dešimt priežasčių, kodėl.
1. Pagerina imunitetą
Gerosios jogurte esančios bakterijos sustiprina žarnyną, tad organizmas gali geriau įsisavinti maistingąsias medžiagas. Dėl to sutvirtėja visas organizmas ir pagerėja imunintetas.
Tyrimais įrodyta, kad labiausiai imunitetas sustiprės, jei tris mėnesius kasdien suvalgysite po du puodelius jogurto.
2. Pagerina virškinimą
Jogurtas padeda užtikrinti puikią žarnyno veiklą. Jis lengvai virškinamas, o jame esantys probiotikai padeda lengviau suvirškinti ir kitą maistą bei palaikyti gerą virškinamojo trakto veiklą.
Kaip rašoma interneto portale „Big Wire“, jeigu jus kamuoja tokie sutrikimai, kaip vidurių užkietėjimas, viduriavimas ar skrandžio skausmai, kasdien suvalgykite po puodelį neriebaus jogurto ir jau po kelių dienų pamatysite gerus rezultatus.
3. Padeda numesti svorio
Norite greičiau sudeginti riebalus? Kasdien suvalgykite po puodelį jogurto.
Gerosios jame esančios bakterijos ne tik pagerins medžiagų apykaitą ir virškinimą, bet ir padės ilgiau jaustis sotesniems, o kartu padės apsaugos nuo alkio priepuolių.
Dėl jogurte esančio kalcio riebalų ląstelės išskirs mažiau kortizolio ir taip lengviau numesite svorio. Beje, amino rūgštys, kurių yra jogurte, taip pat padeda numesti svorio.
4. Gydo makšties grybelį
Moterys, sergančios diabetu, yra linkusios į grybelines makšties infekcijas.
Jogurte esančios acidofilinės laktobacilos nužudo infekcijas sukeliančius mieliagrybius ir taip pat padeda makštyje palaikyti reikiamą pH pusiausvyrą.
5. Sumažina kraujo spaudimą
Aukšto kraujo spaudimo pagrindinė priežastis yra druska (natris). Jogurte esantis kalis gali sugerti natrį ir pašalinti jo perteklių iš organizmo.
Tyrimas, kurio rezultatus 2012 metais pristatė Amerikos širdies asociacija, parodė, kad kasdien suvartojant po puodelį neriebaus jogurto galima 31 proc. sumažinti riziką turėti aukštą kraujo spaudimą.
6. Padeda užtikrinti tinkamą cholesterolio lygį
Jogurte esančios gerosios bakterijos padeda sumažinti cholesterolio sintezę kepenyse, o probiotikai sujungia tulžies rūgštis. Todėl sumažėja cholesterolio lygis.
2011 metais mokslo žurnalas „Journal of Dairy Science“ atliko tyrimus, kurie parodė, kad jeigu žmonės, turintys 2 tipo diabetą, kasdien suvartodavo po 300 gramų jogurto, sumažėdavo jų cholesterolio lygis apskritai ir mažo tankio lipoproteinų kiekis.
7. Padeda apsisaugoti nuo gaubtinės žarnos vėžio
Dėl žarnynui draugiškų jogurte esančių acidofilinių laktobacilų gaubtinė žarna gali išlikti sveika.
Acidofilinės laktobacilos pagerina gerųjų bakterijų augimą gaubtinėje žarnoje, tuo būdu sumažindamos šio organo vėžio riziką.
Be to, jogurte esantis kalcis sutraukia vėžio ląsteles gaminančias tulžies rūgštis.
8. Apsaugo nuo skylių dantyse
Jogurtas padeda palaikyti ir burnos sveikatą. Neriebus jogurtas gali apsaugoti dantis nuo skylių atsiradimo, taip pat jame esančios pieno rūgštys padeda išlaikyti sveikas dantenas.
Jogurte esantys baltymai ir kalcis taip pat padeda išsaugoti burnos sveikatą.
9. Apsaugo nuo osteoporzės
Jogurte yra kalcio, vitamino D ir gyvųjų bakterinių kultūrų, kurios pagerina kaulų tvirtumą ir tankį.
Siekiant išvengti tokių skeleto ligų, kaip osteoporozė, kasdien į savo meniu įtraukite jogurto.
10. Gražūs plaukai
Cinkas, pieno rūgštis, kalcis ir kitos jogurte esančios maistinės medžiagos yra labai naudingos plaukų sveikatai.
Dėl to sumažėja plaukų slinkimas, pleiskanojimas ir galvos niežėjimas bei greičiau auga plaukai.