Aiškinosi, kokie pusryčiai padeda lieknėti. Nustebo net mokslininkai

Kai žmonės nori atsikratyti kelių ar keliolikos kilogramų, dažnas ima abejoti dėl vakarienės: vieni jos iš viso atsisako, kiti renkasi tam tikrus produktus, kurie neaugina svorio. 

Mitybos specialistai jau seniai aiškina, kad norint sulieknėti pusryčių praleisti nevalia.<br> 123rf
Mitybos specialistai jau seniai aiškina, kad norint sulieknėti pusryčių praleisti nevalia.<br> 123rf
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 14, 2017, 8:18 AM

Pasirodo, daugiausiai dėmesio reikėtų atkreipti į pusryčius ir įvertinti juos iš naujo. 

Mitybos specialistai jau seniai aiškina, kad pusryčių praleisti nevalia – tinkamu patiekalu pradėję dieną, jausitės pasisotinę ilgesniam laikui, vėliau per dieną nekamuos alkio priepuoliai. 

Bet ar žinote, koks geriausia patiekalas pusryčiams, jeigu norite sulieknėti? Kiaušiniai. Jie neaugina svorio, tačiau padeda ilgiau jausti sotumo jausmą.

Vienas tyrimas, kurio rezultatai buvo skelbti žurnale „International Journal of Obesity“ atskleidė tokius tyrimo rezultatus, kurie nustebino net mokslininkus.

Dvi grupės vyrų ir moterų du mėnesius laikėsi sumažinto kalorijų kiekio dietos. Viena grupė pusryčiams valgydavo po du kiaušinius, o kita – pusryčių patiekalą su bandele. Abiejų grupių pusryčius sudarė tiek pat kalorijų. 

Per tiriamąjį laikotarpį pirmoji grupė numetė 65 proc. daugiau svorio nei antroji, šios grupės dalyviams kūno masės indeksas mažėjo 61 proc. sparčiau nei antrosios. 

Be to, pirmajai grupei priklausę tyrimo dalyviai jautėsi daug energingesni.

Ši studija patvirtino anksčiau atlikto tyrimo rezultatus, kurie buvo skelbti „Journal of the American College of Nutrition“, kurie parodė, jog pusryčius iš kiaušinių mėgstantys žmonės jautėsi sotesni, dėl to vėliau per dieną suvartodavo mažiau kalorijų. 

„Žmonėms sunku laikytis dietos, o mūsų tyrimas atskleidė, kad pusryčiams pasirinkus kiaušinius, galima ryškiai priartinti sėkmę metant kūno svorį“, – teigė amerikietis profesorius Nikhilas V.Dhurandharas.

Įdomu ir tai, kad tarp abiejų grupių dalyvių neužfiksuota nei vadinamojo blogojo, nei gerojo cholesterolio kiekio skirtumų.

„Kiaušiniai – puikus natūralių ir aukštos kokybės baltymų šaltinis. Jie ilgam užtikrina sotumo jausmą ir leidžia atsispirti užkandžiavimui“, – pabrėžė dietologė ir virtuvės šefė Jackie Newgent. 

Pasak jos, beveik pusė kiaušinyje esančių baltymų ir kitų naudingų medžiagų yra randama trynyje, taigi, norint gauti maksimalios naudos, jų nereikėtų atsisakyti. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.