Mitas apie šio aliejaus naudą širdžiai sprogo lyg muilo burbulas

Širdį saugantys sveikuoliai tiki, kad šie riebalai yra sveiki. Tačiau šis mitas neseniai sprogo lyg didžiulis muilo burbulas .

Sotieji riebalai gali padidinti blogojo cholesterolio kiekį kraujotakoje. Jų aptinkama svieste ir kiaulės taukuose, pyraguose, sausainiuose, riebioje mėsoje, sūriuose, grietinėje ir kokosų aliejuje.<br> 123rf.com nuotr. 
Sotieji riebalai gali padidinti blogojo cholesterolio kiekį kraujotakoje. Jų aptinkama svieste ir kiaulės taukuose, pyraguose, sausainiuose, riebioje mėsoje, sūriuose, grietinėje ir kokosų aliejuje.<br> 123rf.com nuotr. 
 Priešingai nei linkstama manyti, kokosų aliejus nėra sveikas produktas. <br> 123rf.com nuotr. 
 Priešingai nei linkstama manyti, kokosų aliejus nėra sveikas produktas. <br> 123rf.com nuotr. 
 Priešingai nei linkstama manyti, kokosų aliejus nėra sveikas produktas. <br> 123rf.com nuotr. 
 Priešingai nei linkstama manyti, kokosų aliejus nėra sveikas produktas. <br> 123rf.com nuotr. 
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Jun 23, 2017, 7:54 AM, atnaujinta Jun 23, 2017, 8:13 AM

Kokosų aliejus pastaruoju metu užkariavo milijonų maisto gaminimo aistruolių širdis visame pasaulyje. Jo gerbėjai teigia, kad kokosų aliejus yra gerokai sveikesnis už bet kurį kitą.

Deja, neseniai paaiškėjo kitokia tiesa. Pasak Amerikos sveikatos asociacijos (ASA) specialistų, šie riebalai turi tokio paties poveikio, kaip ir sviestas ar taukai.

Kaip teigiama žurnale „Circulation“ išplatintame pranešime, kuriame apžvelgtos visos riebalų rūšys ir jų ryšys su širdies bei kraujagyslių ligomis, kokosų aliejuje gausu sočiųjų riebalų.

Tiesą sakant, sotieji riebalai sudaro net 82 proc. kokosų aliejaus. Tiek yra gerokai daugiau, nei įprastame svieste, kurį sudaro 63 proc. sočiųjų riebalų, alyvuogių aliejuje (14 proc.), žemės riešutų aliejuje (17 proc.) ar saulėgrąžų aliejuje (10 proc.).

Sotieji riebalai gali padidinti blogojo cholesterolio kiekį kraujotakoje. Dėl to išauga rizika ateityje susirgti širdies ligomis. Šie riebalai aptinkami svieste ir kiaulės taukuose, pyraguose, sausainiuose, riebioje mėsoje, sūriuose, grietinėje ir kokosų aliejuje.

„Neseniai atlikta apklausa parodė, kad 72 proc. amerikiečių kokosų aliejų įvertino kaip sveiką, palyginti su 37 proc. mitybos specialistų, – pažymėjo ASA savo pranešime. – Toks visuomenės ir ekspertų nuomonės neatitikimas gali būti nulemtas kokosų aliejaus reklamų populiariosiose žiniasklaidos priemonėse“.

Eksperimentų rinkinio metaanalizė galutinai parodė, kad sviestas ir kokosų aliejus yra vienodai blogi, vertinant pagal tai, kiek dėl jų mūsų organizme padaugėja blogojo cholesterolio.

„Kadangi kokosų aliejus padidina blogojo cholesterolio kiekį, lemia širdies ligas ir neturi tai kompensuoti galinčio gerojo poveikio, patariame jo nenaudoti“, – teigė ASA specialistai.

Taigi, jeigu valgiui gaminti naudosite kokosų aliejų, neturėsite jokios naudos – tik žalą.

Jeigu jūsų blogojo cholesterolio lygis jau aukštas, vartoti kokosų aliejų yra gana pavojinga. Jo atsisakius, pasak ASA, blogojo cholesterolio kiekį sumažinsite ne prasčiau, nei vartodami vaistus.

Tiesa, svarbu prisiminti, kad šiek tiek riebalų vartoti sveika. Riebalų rūgštys būtinos tam, kad organizmas geriau įsisavintų vitaminus.

Taigi apskritai nesotieji riebalai yra naudingi. Jų galima gauti valgant avokadus, žuvų taukus, riešutus ir sėklas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.