Tačiau kaip tokioje gausybėje išsirinkti naudingiausią mūsų sveikatai ir gerai savijautai jogurtą?
Kaip jogurtas gali praturtinti mitybą?
Ar kartais suvalgę lieknumą ir gerą virškinimą žadantį vaisių, uogų ir dar visokių pyragų skonio jogurtą nejaučiat, kad pilvas išsipučia, gurguliuoja ir apsunksta?
Visas jogurto gerumas ir nauda paskęsta cukraus, dažiklių ir kitų priedų jūroje! Maistingesnis pasirinkimas yra nesaldintas natūralus jogurtas.
Baltymų šaltinis ir sotumo garantas
Baltymai = pagrindinė „statybinė” raumenų, kaulų, plaukų, odos ir beveik visų kūno ląstelių medžiaga. Niekaip kitaip, tik per maistą, galime gauti baltymų.
Jei jų negauname, organizmas savo poreikius vistiek privalo patenkinti – tik jau griaudamas mūsų kūno audinius.
Baltymai geriausiai užtikrina sotumo jausmą. Todėl jogurtas ne tik gali padėti pasiekti reikalingą dienos baltymų kiekį, ypač tiems, kurie valgo mažiau gyvulinių produktų, vegetarams, bet ir užtikrinti, kad ilgiau išliksite sotūs.
Gerosios žarnyno bakterijos
Kuo daugiau gerųjų bakterijų gyvena mūsų žarnyne ? tuo mes sveikesni ir mažiau sergame. Rinkitės jogurtą, kurio sudėtyje yra bakterijų.
Lengviau toleruojamas nei pienas
Net ir sunkiai pieno produktus toleruojantiems žmonėms, geros naujienos – nedidelis jogurto kiekis paprastai nesukelia jokių nemalonių pojūčių.
Manau, kad jau įtikinau, kodėl verta įtraukti natūralų jogurtą į savo mitybą.
Kuris parduotuvinis jogurtas tinkamiausias?
Nusprendėte pasinaudoti gerosiomis jogurto savybėmis ir įsigyti nesaldinto natūralaus jogurto? Nėra taip paprasta išsirinkti, tiesa?
Natūralaus jogurto įvairovė gali sukelti neaiškumų, bet pagrindinė taisyklė ? kuo jogurto sudėtis paprastesnė, tuo jogurtas natūralesnis ir maistingesnis (jogurtui pagaminti užtenka tik pieno ir bakterijų).
1. Klasikinis natūralus jogurtas su gerosiomis jogurto bakterijomis arba ekologiškas jogurtas – skystesnis nei graikiškas, bet konsistencija ne bėganti kaip lieso jogurto.
2. Pasukų jogurtas – skysta konsistencija, mažiau kalorijų nei klasikiniame ir graikiškame jogurte.
3. Liesas natūralus jogurtas – labai skystas, turi mažiausiai kalorijų. Maža gamtos pamokėlė – karvės lieso pieno neduoda, todėl gamybos metu, atskyrus riebalus, nelabai lieka skonio ir konsistencijos. Gamintojai siekdami pagerinti lieso jogurto skonį, į jį prideda ne pačių geriausių ingridientų: krakmolo, tištiklių, cukraus, kvapiklių.
4. Graikiškas natūralus jogurtas – tirštesnė konsistencija, mažiau kalorijų nei klasikiniame, didesnis kiekis baltymų. Tik nepasiduokite maisto pramonės gudrybėms! Graikiško jogurto mada – proga vartotojui parduoti saldintų jogurtų su dirbtinėmis medžiagomis, teigiant, kad tai tas pats naudingasis sveikatai graikiškas jogurtas.
5. Islandiškas jogurtas – konsistencija tiršta kaip ir graikiško jogurto, bet mažesnis kiekis riebalų, o dar daugiau baltymų. Tiems kurie gyvena aktyviau, sportuoja ? labai tinkamas pasirinkimas.
Kaip pagardinti natūralų jogurtą?
Jeigu nusprendėte įtraukti natūralų jogurtą į savo mitybą, o jo skonis nėra jūsų mėgstamiausias, reikia tik šiek tiek kūrybiškumo. Nustebsite, kiek skirtingų skonių derinių galima sukurti iš paprasto nesaldinto natūralaus jogurto!
Beje, skonio receptoriams prisitaikyti prie natūralesnio maisto reikia apie 10 dienų, todėl įspėjimas prieš vartojimą – natūralus jogurtas be jokių priedų gali tapti jūsų mėgstamu maistu.
Saldžių jogurtų idėjos:
Su šviežiomis arba šaldytomis uogomis
Su ispaninio šalavijo sėklomis, kakavos milteliais ir džiovintomis spanguolėmis ar abrikosais
Su tarkuotu obuoliu, datulėmis ir cinamonu
Su trintu bananu ir juodojo šokolado gabaliukais.
Pikantiškų jogurtų idėjos:
Su česnakų milteliais ir tarkuotais agurkais (dzadzikis)
Su riešutų sviestu
Su sezamų sėklomis, rūkytos paprikos milteliais ir druska
Pikantiškame jogurte galite mirkyti daržovių lazdeles, pagardinti salotas, sriubas ar valgyti vieną.
Šaltinis – „Mitybologija“.