Tikroji tiesa apie alkoholio poveikį mūsų organizmui

Mūsų visuomenėje alkoholio vartojimas – gana dažnas reiškinys. Šeimos šventės, draugų susibūrimai, pasimatymai ar tiesiog vakarienė po sunkios darbo dienos dažnai siejama su taure raudono vyno ar stiklu stipresnio tauraus gėrimo. 

 Jeigu taurės gėrimo išvengti nepavyks – gerkite daug tyro vandens. <br> 123rf.com nuotr.
 Jeigu taurės gėrimo išvengti nepavyks – gerkite daug tyro vandens. <br> 123rf.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Emilija Miliauskė, „Kuras kūnui“

2018-08-31 17:42, atnaujinta 2018-08-31 23:35

Esame girdėję, kad alkoholis nuramina, pakelia nuotaiką ir turi kitų teigiamų savybių – visa tai tėra mitas. Alkoholis – tai ne kas kita, kaip depresantas, slopinamoji narkotinė medžiaga. Jis sumažina smegenų aktyvumą: lėtėja mąstymas, kalbėjimas, judėjimas. 

Alkoholis natūraliai per tam tikrą laiką iš organizmo pasišalina pats. Tiesa, po alkoholio vartojimo smegenų veikla normalizuojasi tik per 18-20 dienų, vadinasi, galutinai alkoholis pasišalina tik per tokį laikotarpį – tiek laiko jis žaloja organizmo audinius ir smegenų žievę, slopina protinę galią. 

Na, o sportuoti po užsitęsusio vakarėlio rekomenduojama ne anksčiau kaip praėjus 2-3 dienoms. Tai optimalus laikotarpis, per kurį iš kraujo išsivalys alkoholis. Sportuoti anksčiau nerekomenduojama dėl per didelės apkrovos širdžiai.

Be minėtos žalos, alkoholis turi įtakos ir kitiems neigiamiems organizmo procesams.

1. Raumenų nykimas. Alkoholis neigiamai veikia baltymų sintezę (baltymų sintezė – amino rūgščių susijungimas į pilną baltymą). Dėl to raumenys negauna jiems reikalingos statybinės medžiagos. Nuolat vartojant alkoholį, raumenys pradeda nykti. 

2. Organizmo dehidratacija. Alkoholis yra organizmą dehidratuojantis diuretikas. Alkoholis skaidomas kepenyse, veikiant specifiniams fermentams, o alkoholio skilimo produktai pašalinami per inkstus ir tam sunaudojama daug organizmo vandens. Atsižvelgiant į tai, kad net 70–80 proc. raumens masės sudaro vanduo, 17–21 proc. baltymai, 3–4 proc. kitos medžiagos, galime suprasti, kokio dydžio yra alkoholio žala raumenims. 

3. Hormonų sistemos sutrikimai. Alkoholis veikia ir hormonų sistemą. Didina moteriškojo hormono estrogeno ir mažina vyriškojo hormono testosterono lygį. Būtent testosteronas yra svarbiausias augimo hormonas, kurio lygis labai svarbus sportuojantiems.

4. Vitaminų ir mineralų praradimas. Šalindamas alkoholį, organizmas praranda daug kalio, magnio, kalcio, fosforo ir natrio. Taip pat prarandami A, C, B grupės vitaminai. Siekiant palaikyti optimalų energijos lygį, būtina užtikrinti, kad organizmas būtų aprūpintas reikalingais vitaminais ir mineralais. Alkoholio vartojimas veikia priešingai.

5. Riebalų kaupimasis. Alkoholis – tai „kalorijų bomba”. Vienas gramas etilo alkoholio turi apie 7 kilokalorijas. Vertėtų žinoti, kad alkoholiu užgeriamas maistas itin greitai „eina į kūną“. 

6. Silpsta širdis. Labai svarbu žinoti, kad alkoholiniai gėrimai tirpdo širdies raumenų ląsteles. Dėl alkoholio širdis pasidengia riebalų sluoksniu, dėl to alkoholį vartojančių žmonių širdis yra padidėjusi. Padidėja miokardo infarkto išsivystymo rizika. 

Taigi, alkoholis ir sportas – nesuderinami dalykai. Organizmo dehidratacija, raumenų masės mažėjimas, vitaminų ir mineralų netekimas, silpstanti širdis ir papildomi riebalų kilogramai – visa tai dėl alkoholio.

Jeigu taurės gėrimo išvengti nepavyks – gerkite daug tyro vandens. Po alkoholio vartojimo valgykite šviežių vaisių ir daržovių, o į sporto salę grįžkite ne anksčiau kaip po 2-3 dienų. 

„Kuras kūnui“ 

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.