Nepavyksta sulieknėti? Apie šią priežastį net nepagalvojote

Niekaip nepavyksta numesti nereikalingų kilogramų? Yra vienas veiksnys, tiesiogiai susijęs su antsvoriu, apie kurį veikiausiai net nepagalvojote.

 Norint sulieknėti reikia paisyti ne tik mitybos režimo.<br> 123rf.com nuotr.
 Norint sulieknėti reikia paisyti ne tik mitybos režimo.<br> 123rf.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Emilija Miliauskė („Kuras kūnui“)

2017-10-30 06:13

Dėl antsvorio gali būti kaltas miego trūkumas. 

Miegas yra vienas iš svarbių veiksnių, užtikrinančių gerą sveikatą. Kokybiškas miegas padeda išlaikyti gerą kraujo spaudimą, pakankamai sumažina diabeto, nutukimo, depresijos, nerimo sutrikimų tikimybę, stiprina imunitetą, gerina bendrą produktyvumą.

Kalbant apie antsvorio problemą ir miego kiekį – šie veiksniai yra susiję tiesiogiai. 

Mokslininkai nustatė: kai trūksta miego, mažėja hormono leptino kiekis (leptinas yra organizme gaminamas hormonas, kuris svarbus alkio ir sotumo pojūčiui – pavalgius jo koncentracija didėja ir mes jaučiamės sotūs), o padidėja kito – grelino (alkio hormono) koncentracija. Grelinas siunčia į smegenis specialų signalą ir mes jaučiame alkį. 

Taip pat svarbu ir tai, kad miego trūkumas ne tik stimuliuoja apetitą, bet kartu ir sukelia norą valgyti daug kalorijų turintį maistą, ypač saldumynus. 

Miego trūkumo ir nutukimo ryšį patvirtino JAV atliktų tyrimų rezultatai. Tie žmonės, kurie miega mažiau nei 6 valandas, turi 30 proc. didesnę tikimybę nutukti, negu tie, kurie miega ilgiau. 

Įdomu tai, kad neigiamo poveikio turi ir per ilgai trunkantis miegas. Vienos naujausių studijų, atliktos Kalifornijos miego centre, įrodė, jog ilgiausiai gyvena tie žmonės, kurie vidutiniškai miega 6,5-7,5 valandos. 

Trumpiau gyvena miegantys mažiau nei 6,5 ar miegantys per ilgai. Beje, terminas „per ilgai“ taikomas 8 valandas ir ilgiau trunkančiam miegui. 

Taigi, 6,5-7,5 val yra optimali ir pakankama miego trukmė suaugusiam žmogui, kad būtumėte sveiki, geros nuotaikos ir dailios figūros. 

„Kuras kūnui“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.