Viskas apie 9 superproduktus: kada jie naudingi, o kada – ne

Supermaistas. Pastaruoju metu vis ilgėja sąrašas produktų, kurie laikomi itin sveikais ir naudingais organizmui.

 Avokadai.<br> 123rf.com nuotr.
 Avokadai.<br> 123rf.com nuotr.
 Lapiniai kopūstai.<br> 123rf.com nuotr.
 Lapiniai kopūstai.<br> 123rf.com nuotr.
Dygliuotųjų ožerškių uogos.<br> 123rf.com nuotr.
Dygliuotųjų ožerškių uogos.<br> 123rf.com nuotr.
 Avokadai.<br> 123rf.com nuotr.
 Avokadai.<br> 123rf.com nuotr.
 Migdolai.<br> 123rf.com nuotr.
 Migdolai.<br> 123rf.com nuotr.
Aliejinių kopūstpalmių uogos.<br> 123rf.com nuotr.
Aliejinių kopūstpalmių uogos.<br> 123rf.com nuotr.
 Drakono vaisius.<br> 123rf.com nuotr.
 Drakono vaisius.<br> 123rf.com nuotr.
 Kokosų vanduo.<br> 123rf.com nuotr.
 Kokosų vanduo.<br> 123rf.com nuotr.
Salotos su bolivinių balandų kruopomis.<br> 123rf.com nuotr.
Salotos su bolivinių balandų kruopomis.<br> 123rf.com nuotr.
 Peruvinių pipirnių milteliai.<br> 123rf.com nuotr.
 Peruvinių pipirnių milteliai.<br> 123rf.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (10)

Lrytas.lt

Nov 2, 2017, 7:51 AM

Ar tikrai supermaistu vadinami produktai gali pailginti jaunystę, padėti numesti svorio ir garantuoja gerą sveikatą?

Tokios – supermaisto – etiketės iš karto sulaukia pirkėjų dėmesio, o tokių produktų parduodama keliskart daugiau, nepaisant didelių jų kainų.

Ar supermaistas – tik nauja mitybos mada, ar iš tiesų šie produktai turi stebuklingų galių?

Aliejinių kopūstpalmių uogos

Aliejinių kopūstpalmių uogos vadinamos juodaisiais Brazilijos perlais, darančiais stebuklus, – esą jos gali sumažinti vėžio riziką, raumenų ir sąnarių skausmus, padėti atsikratyti svorio ir pristabdyti senėjimo procesus.

Vis dėlto dietologai, nagrinėjantys šių uogų maistines savybes, tvirtina, kad jos nėra kuo nors išskirtinės.

Pavyzdžiui, išgėrę stiklinę šių uogų sulčių gausite 6 procentus rekomenduojamos A vitamino paros normos. Sukramtę vieną morką – visą rekomenduojamą paros normą.

Vienoje stiklinėje kopūstpalmių sulčių kalio kiekis toks pat kaip viename kąsnyje banano.

Avokadai

Avokaduose tiek daug vertingų maistingųjų medžiagų, kad su jais varžytis kitiems maisto produktams labai sunku.

Vidutinio dydžio avokade yra 40 procentų paros normos skaidulų, reikalingų moterims, taip pat 25 procentai vitamino C, 16 procentų sunkiai pasisavinamo vitamino E, 39 procentai vitamino K, 10 procentų vitaminų B ir 30 procentų folio rūgšties, kuri yra ypač vertinga moterims, norinčioms pastoti, paros normos.

Avokaduose gausu ir magnio, vario, kalio. Jie – tikras gerųjų riebalų šaltinis.

Todėl juos rekomenduojama valgyti siekiant kontroliuoti blogojo cholesterolio ir cukraus kiekį kraujyje. Taip pat manoma, kad jie veikia tarsi natūrali apsauga nuo ultravioletinių saulės spindulių.

Dygliuotųjų ožerškių (goji) uogos

Dygliuotųjų ožerškių uogos komplimentų sulaukia ne mažiau nei kopūstpalmių vaisiai. Mažos raudonos uogytės giriamos kaip bene daugiausia antioksidantų turintys vaisiai.

Teigiama, kad 28 gramuose džiovintų uogų yra 140 procentų rekomenduojamos vitamino A paros normos. Tačiau tiek pat vitamino A galima gauti suvalgius ir ne tokių kaloringų vaisių ar daržovių, pavyzdžiui, apelsiną ar morką.

Beje, tam, kad gautumėte tokį pat vitamino C kiekį, koks yra viename apelsine, jūs turėtumėte suvalgyti nemažą kiekį kaloringų uogų.

Drakono vaisiai 

Vadinamieji drakono vaisiai tik visai neseniai buvo įtraukti į populiariausių supermaisto produktų sąrašą.

Šie ryškūs avietinės spalvos vaisiai, manoma, gali sustiprinti imuninę sistemą, paskatinti žaizdų gijimą, sumažinti kvėpavimo ligų problemas ir net apsaugoti nuo atminties sutrikimų.

Drakono vaisiuose gausu antioksidantų, vitamino C, gerųjų riebalų rūgščių, vitaminų B, C, kalcio, baltymų ir karoteno. Tačiau šiuose vaisiuose taip pat labai daug cukraus, todėl jais piktnaudžiauti nederėtų.

Kokosų vanduo

Kokosų vanduo turi nemažai privalumų – jame mažiau kalorijų ir cukraus, o daugiau organizmui naudingų skaidulų nei kituose tradiciniuose gaiviuosiuose gėrimuose ar sultyse.

Taip pat jame gausu kalio, kuris užtikrina stabilų kraujospūdžio lygį. Todėl kokosų vanduo labai populiarus tarp sportuojančių žmonių.

Tačiau jame yra beveik toks pat kalio kiekis kaip ir saldžiosiose bulvėse ir tik šiek tiek daugiau nei bananuose.

Bolivinių balandų kruopos (kynva)

Bolivinių balandų kruopos vadinamos kitų supermaisto produktų – avižų ir brokolių – meilės vaisiumi. Šiose kruopose iš tikrųjų daug vertingų maistingųjų medžiagų.

200 gramų virtų šių kruopų yra 222 kalorijos, 5 gramai skaidulų ir tiek pat baltymų, kiek yra vienoje stiklinėje pieno (8 gramai). Suvalgius tokį kiekį virtų kruopų galima gauti daugiau nei 10 procentų reikiamos B vitamino dienos normos.

Kruopose taip pat yra augalinės kilmės maistui neįprastai didelis geležies ir cinko kiekis.

Nors bolivinės balandos – itin vertingos kruopos, įrodymų, kad jos gali sumažinti riziką susirgti cukriniu diabetu, širdies ligomis ar celiakija, yra labai mažai.

Lapiniai kopūstai (kale)

Lapiniai kopūstai šiuo metu laikomi vienu madingiausių supermaisto produktų.

100 gramų neapdorotų lapinių kopūstų yra tik 33 kalorijos, bet net 200 procentų vitamino A, 134 procentai vitamino C ir 700 procentų vitamino K paros normos.

Šiose Šiaurės Europoje jau tūkstančius metų augančiose daržovėse maistinių medžiagų tiek daug, kad jos veikia kone kaip medikamentai. Todėl nederėtų lapinių kopūstų valgyti dažniau nei porą kartų per savaitę.

Migdolai

Migdolai – vieni vertingiausių ir naudingiausių produktų supermaisto sąraše.

Jie esą padeda sumažinti blogojo cholesterolio kiekį kraujyje, kontroliuoja cukraus kiekį kraujyje, mažina uždegimus, pagerina širdies veiklą ir mažina riziką susirgti cukriniu diabetu.

Tiesa, visuose riešutuose yra daug riebalų ir kalorijų. Pavyzdžiui, 28 gramuose migdolų branduolių yra 129 kalorijos.

Vis dėlto įdomu tai, kad žmonės, įtraukę migdolus į kasdienę mitybą, numeta svorio. Be to, migdoluose gausu vitamino E, kurį yra sudėtinga pasisavinti iš maisto produktų.

Peruvinių pipirnių (maca) milteliai

Peruvinių pipirnių milteliai – dar vienas ypač madingas produktas. Sumaltų šių nedidelių šakninių daržovių miltelių dedama į jogurtą, kavą, glotnučius, kepinius, košes.

Specifinį skonį turinčiose daržovėse yra daugiau nei 20 skirtingų aminorūgščių, vitaminų B, C, E.

Manoma, kad peruvinės pipirnės padeda subalansuoti hormonų pusiausvyrą, suteikia energijos ir net gali padėti įveikti nerimą ir depresiją, pagerinti seksualinį gyvenimą. Vis dėlto piktnaudžiauti peruvinėmis pipirnėmis nederėtų.

Dėl per dažno vartojimo gali suaktyvėti estrogenų gamyba ir geležies kiekis organizme. Be to, šio augalo turėtų vengti vaikai. Panašų teigiamą poveikį kaip ir peruvinės pipirnės gali sukelti ekologiška kakava ar kokosai.

Parengė Ernesta Vinevičiūtė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.