Štai kas nutiks, jei kasdien išgersite po tris puodelius kavos

Kasdien išgerdami po tris puodelius kavos jūs, tiesą sakant, galite išgelbėti savo gyvybę. Bent jau taip rodo naujausias tyrimas.

 Trys puodeliai kavos per dieną gali išgelbėti gyvybę.<br> 123rf.com nuotr. 
 Trys puodeliai kavos per dieną gali išgelbėti gyvybę.<br> 123rf.com nuotr. 
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 8, 2018, 2:07 PM, atnaujinta Mar 23, 2021, 2:56 PM

Mokslininkai pastebėjo, kad toks kavos kiekis gali net 70 proc. sumažinti riziką susirgti kepenų ligomis, kepenų vėžiu ir ciroze.

Ekspertų nuomone taip yra todėl, kad kavoje gausu kafeino, kaveolo, kafestolio ir antioksidantų.

Šių sudėtinių dalių mišinys padeda apsaugoti kepenis, stabdo jų randėjimą ir uždegimą, susijusius su visais trim negalavimais. 

Teigiamo poveikio turi visokia kava, nesvarbu, ar filtruota, ar tirpi, ar espreso.

Apžvalga, finansuota šešių didelių kavos gamintojų, buvo atlikta, remiantis ankstesnėmis studijomis, kurių metu tirta kavos nauda kepenims.

Ką apžvalga parodė?

Apžvalgoje buvo minimas pernai italų atliktas tyrimas, parodęs, kad išgeriant tris puodelius kavos kasdien rizika susirgti kepenų ligomis sumažėja 65 proc. 

Nors ne pelno siekiančios organizacijos „Kaiser Permanente“ tyrėjai pastebėjo, kad kava gali sumažinti cirozės grėsmę 25 proc., kiti mano, kad šios ligos rizika sumažėja net iki 70 proc.

Statistiniai duomenys taip pat parodė, kad kavos suvartojimas gali 40 proc. sumažinti kepenų vėžio riziką, o išgeriant daugiau grėsmė sumažėja dar daugiau, rašoma interneto svetainėje „Daily Mail“.

Kas finansavo apžvalgą?

Apžvalgą finansavo Mokslinės informacijos apie kavą institutas, sukurtas įmonių „Illycaffe“, „Jacobs Douwe Egberts“, „Lavazza“, „Nestle“, „Paulig“ ir „Tchibo“.

Saikingas kavos vartojimas buvo apibrėžtas Europos maisto saugos tarnybos, kuri nurodė, kad saugus kofeino kiekis yra trys-penki puodeliai per dieną.

Ką sako ekspertai?

Jungtinės Karalystės Karališkoji medicinos bendruomenė suorganizavo apskritojo stalo diskusiją, kuriai vadovavo Londono universitetinio koledžo profesorius Graeme'as Alexanderis.

Joje dalyvavo akademikai ir transplantacijos atstovai iš septynių Europos šalių nacionalinių kepenų asociacijų.

Profesorius G.Alexaneris teigė, kad atradimai gali padėti pacientams, kuriems gali būti nediagnozuota kepenų liga.

Jis pridūrė: „Saikingas kavos suvartojimas – nuo trijų iki penkių puodelių per dieną sietinas su teigiamu poveikiu kepenų sveikatai.

Dažnai pacientai neigiamai mano apie kavą ir negauna veiksnaus patarimo apie jos vartojimą, kaip dalį sveikos gyvensenos.

Tačiau apskritojo stalo delegatai mano, kad pacientams būtų naudingas toks patarimas“.

„Tylusis žudikas“

Britanijos kepenų fondo vykdomoji direktorė Judi Rhys teigia, kad kepenų ligos yra tylusis žudikas, kadangi dažnai nepasireiškia jokie simptomai, kol nebūna per vėlu.

„Kava yra tai, kas lengvai prieinama kiekvienam ir nuolatinis jos vartojimas – filtruotos, tirpios ar espreso – gali padaryti didelį poveikį apsaugant nuo kepenų ligos ar kartais sumažinant jos progresavimą. Tokį gyvenimo būdą pasirinkti paprasta“, – mano J.Rhys.

Turinys pirmą kartą publikuotas 2017 lapkričio 21 dieną.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.