Vitaminų bomba: natūralūs gėrimai – atkirtis peršalimo ligoms

Su šaltuoju metų laiku ateina ne tik visų laukiamos žiemos šventės, bet ir peršalimo ligos. Atšalus orams organizmas tampa mažiau atsparus įvairiems virusams, todėl ypač svarbu žinoti, kaip elgtis pasireiškus pirmiesiems peršalimo ligų simptomams ir pradėti tam ruoštis bei stiprinti imunitetą jau dabar. 

Apelsinai, citrinos, imbieras, medus – priemonės, kurios peršalus padeda greičiau pasveikti.<br> 123rf.com nuotr.
Apelsinai, citrinos, imbieras, medus – priemonės, kurios peršalus padeda greičiau pasveikti.<br> 123rf.com nuotr.
 Citrinų, medaus ir prieskonių mišinys padeda peršalus.<br> 123rf.com nuotr.
 Citrinų, medaus ir prieskonių mišinys padeda peršalus.<br> 123rf.com nuotr.
Spanguolių ir medaus derinys – puikus atkirtis žiemos ligoms.<br> 123rf.com nuotr.
Spanguolių ir medaus derinys – puikus atkirtis žiemos ligoms.<br> 123rf.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Nov 25, 2017, 8:50 AM

Gydytoja dietologė Edita Saukaitytė-Butvilė sako, kad vaisto nuo visų ligų nėra, bet subalansuota mityba gali sustiprinti organizmą ir sumažinti vaistų poreikį.

Peršalus nebūtina griebtis vaistų kokteilio

Vienas dažniausių rudens palydovų – peršalimas, dažniausiai pasireiškia gerklės skausmu, kosuliu, karščiavimu ir varvančia nosimi. Peršalę žmonės griebiasi vaistų, tačiau organizmui galima padėti ne tik jais – gydytoja įsitikinusi, kad greičiau pasveikti gali padėti ir tinkama mityba. 

Paprastai peršalimo negalavimai praeina per savaitę, tačiau E.Saukaitytė-Butvilė sako, kad tuo metu reikia labiau rūpintis savimi ir peršalus nevartoti cukraus, rūkytų, aštrių, riebių ir sunkiau virškinamų produktų. 

„Peršalus reikia leisti organizmui pailsėti ir tinkamai paruošti jį kovai su infekcija, todėl pirmąją peršalimo dieną patartina vartoti vien šiltus skysčius – žolelių arbatas, vištienos sultinį ar trintas sriubas. Sergant per dieną rekomenduojama išgerti maždaug 2 – 3 litrus skysčių“, – sako E.Saukaitytė-Butvilė.

Gydytojos – dietologės teigimu, maitinimasis perdirbtu, konservuotu ar kitais būdais stipriai apdorotu maistu bei menkas vaisių ir daržovių vartojimas taip pat silpnina organizmą ir didina riziką susirgti peršalimo ligomis.

„Nepamirškite, kad visus metus turite rinktis visavertį ir daug naudingų maistinių medžiagų turintį maistą. Atvėsus orams puikiai tinka šiltesnis ir ilgalaikį sotumą suteikiantis maistas, todėl rinkitės įvairius troškinius, sriubas ir apkepus, į kuriuos dėkite daugiau daržovių bei baltymais praturtintų produktų – žuvį, mėsą, ankštines daržoves“, – pasakoja dietologė.

Natūralus vaistai – citrinos, medus ir imbieras

Citrinos – nuo seniausių laikų vartojami vaisiai. Senovės egiptiečiai jas naudojo temperatūrai mažinti, o prinokusių citrinų sultimis būdavo konservuojami įvairūs maisto produktai, valomas geriamasis vanduo bei gydomi įvairūs negalavimai. 

Prekybos tinklo IKI viešųjų ryšių vadovė Berta Čaikauskaitė pastebi, kad atšalus orams, žmonės visada perka daugiau citrinos ir imbiero.

„Geriausias vaistas lietuviams nuo peršalimo ligų – arbata su medumi ir citrina arba imbieru. Tai rodo kiekvieną rudenį ženkliai išaugantys šių produktų pardavimai. Rūpinamės, kad šiuo laikotarpiu visose mūsų parduotuvėse netrūktų natūralių žolelių arbatų, medaus, citrinų, imbiero ir kitų organizmą stiprinančių produktų, o mūsų pirkėjai juos galėtų įsigyti už prieinamą kainą“, – sako B.Čaikauskaitė.

Maisto ekspertė Aistė Rasmussen sako, kad citrinos, imbieras ir medus turi daug vertingų medžiagų, tinkančių ir ligų profilaktikai, ir slopinančių įvairius negalavimus. 

„Citrinų sultys yra neatsiejama gėrimų, marinatų, padažų ir įvairių salotų užpilų dalis, tačiau šaltuoju metų laiku dažnai naudojama ir ligų gydymui ir profilaktikai. 

Šviežias citrinų sultis reikia įspausti į šiltą, tačiau ne karštą vandenį ir jomis gardinti įvairias žolelių arbatas. Šaldytuve visuomet patariama turėti jau paruoštos imbiero, medaus ir citrinų tyrės. Šia tyre reikia gardinti juodąją, žaliąją ir vaistažolių arbatas, taip pat galima dėti į virintą šiltą vandenį“, – pataria maisto ekspertė.

E.Saukaitytė-Butvilė pastebi, kad gripo, kuris yra virusinė infekcija, ar kitų bakterijų sukeltų infekcijų arbatomis neišgydysime, tačiau įvairių žolelių arbatos, pagardintos medumi ar citrina padės ne tik geriau jaustis, bet ir greičiau pasveikti. 

Nors susirgus turbūt mažiausiai norisi sukiotis virtuvėje ir galvoti apie visavertę mitybą, būtent maistas ir karšti gėrimai gali padėti palengvinti ligos simptomus, todėl A.Rasmussen dalinasi keliais veiksmingais receptais.

Karštas apelsinų, imbierų ir medaus gėrimas

Reikės:

2 vnt. apelsinų; 

2 a. š. tarkuotos imbiero šaknies;

1 a. š. medaus;

100 ml karšto vandens;

poros skiltelių citrinos.

Gaminimas

Apelsinų sultis išspauskite ir šiek tiek pakaitinkite. Į jas įtarkuokite imbiero šaknies ir sumaišykite su verdančiu vandeniu. Viską supilkite į stiklinę ir pagardinkite citrinos skiltelėmis bei medaus šaukšteliu. Mėgaukitės aromatingu karštu gėrimu. Skanaus!

Spanguolės su medumi nuo peršalimo 

Reikės:

450 g spanguolių;

250 g natūralaus medaus;

maltų imbierų.

Gaminimas

Išspauskite spanguolių sultis ir sumaišykite su medum santykiu 1:1. Pagal skonį įberkite maltų imbierų. 

Peršalę pasidarykite gėrimo ir gerkite kelis kartus per dieną. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.