5 mitai apie žuvį, kuriuos turėtumėte pamiršti jau dabar

Pasaulinė medicina ir sveikos mitybos autoritetai pripažįsta, kad žuvis yra sveikatą palaikantis produktas.

 Lietuviai valgo per mažai žuvies.<br> 123rf.com nuotr.
 Lietuviai valgo per mažai žuvies.<br> 123rf.com nuotr.
 Lietuviai valgo per mažai žuvies.<br> 123rf.com nuotr.
 Lietuviai valgo per mažai žuvies.<br> 123rf.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Dec 13, 2017, 9:29 AM, atnaujinta Dec 13, 2017, 9:35 AM

Nepaisant to, tyrimai rodo, kad mūsų šalyje žuvis vis dar nėra populiarus produktas ir jos suvartojama žymiai mažiau, nei reikėtų. Dažniausiai susidomėjimą žuvimi stabdo šį vertingą maisto produktą apraizgę mitai ir klaidingi įsitikinimai.

MITAS. Norėdami išsaugoti žuvų išteklius, privalome jų nevalgyti.

Šis įsitikinimas teisingas tik iš dalies. Žinoma, pasaulyje daug žuvų rūšių kovoja dėl savo teisės išlikti, tačiau siekiant apsaugoti natūralius žuvų išteklius visada galima rinktis ekologiškuose žuvininkystės ūkiuose išaugintas žuvis. Šiuo metu žuvims auginti pritaikytuose vandens telkiniuose auginamų žuvų įvairovė gali patenkinti net pačius išrankiausius pirkėjus.

Be populiariausių vietinių žuvų, tokių kaip karpiai, amūrai, plačiakakčiai, karosai, lydekos, prekybos vietose galima įsigyti ir ekologiškai augintų upėtakių, lašišų ar eršketų. Be to, įsigydami išaugintą žuvį galėsite būti tikri, kad jos mėsoje nėra pesticidų ar kitų pavojingų medžiagų.

MITAS. Sveikai mitybai palaikyti užtenka valgyti liesą žuvį.

Mitybos specialistai žmogui rekomenduoja kuo įvairesnius maisto produktus, todėl į savo racioną būtina įtraukti ir riebių, ir liesų žuvų. Liesos, dažniausiai baltos, žuvys vertinamos kaip visaverčių baltymų šaltinis, o riebiose jūrinėse gausu žmogui būtinų omega-3 riebalų rūgščių.

Vilniaus universiteto Medicinos fakulteto Visuomenės sveikatos instituto direktorius prof. Dr. Rimantas Stukas rekomenduoja baltas žuvis rinktis vakarienės patiekalams, o riebias – kai juntamas omega-3 poreikis:

„Dažniausiai tos žuvys, kurių mėsa yra balta, yra neriebios ir jas vertiname dažniau kaip baltymų šaltinį. Iš tiesų, jų mėsa yra puri, lengvai suvirškinama, todėl balta žuvies mėsa žmonėms puikiai tinka vakarienei. Jeigu kalbame apie riebias žuvis, paprastai – tai jūrų žuvys, tai jos yra vertinamos dėl jose esančių riebalų, kurie savo sudėtyje turi omega-3 polinesočiųjų riebalų rūgščių“, – sako profesorius.

MITAS. Riebi žuvis tukina.

Kontroliuojantiems savo svorį ar prieš šventes besilaikantiems dietos nereikėtų vengti valgyti riebios žuvies. Puiku, jei riebia žuvimi patiekaluose pakeistumėte mėsą, nes net pati riebiausia žuvis turės mažiau kalorijų, nei, pavyzdžiui, liesa kiauliena.

„Paradoksas yra tas, kad žuvų riebalai sumažina kūno riebalą. Omega-3 padeda skaidyti riebalinį mūsų kūno sluoksnį ir dėl to lieknėjama greičiau. Aišku, nereikia suvalgyti kilogramo riebios žuvies, bet jos racione turėtų būti kiekvieną savaitę. Tai yra vadinamieji gerieji riebalai, o gerųjų riebalų reikia ir mūsų nervinėms ląstelėms, ir visai sistemai“, – užsimena sveikos mitybos specialistė, organizacijos „Sulieknėk sveikai“ vadovė Vaida Kurpienė.

MITAS. Žuvis – brangus malonumas, todėl ją valgyti galima tik per šventes.

Daugelį lietuvių apsilankyti šviežių žuvų skyriuje vis dar stabdo įsitikinimas, kad žuvis – labai brangus produktas. Tačiau daug kas priklauso nuo mūsų pačių pasirinkimo. Mėgautis brangesnėmis žuvimis, tokiomis kaip lašiša ar eršketas, kurių kainos didžiuosiuose prekybos centruose neretai perkopia 10 eurų už kilogramą, galima rečiau. Tuo tarpu vaivorykštinis upėtakis jau kainuoja šiek tiek mažiau – maždaug 6 eurus už kilogramą, o lietuviškų žuvininkystės ūkiuose išaugintų karpių kaina prieinama daugeliui ir siekia 4 eurus už kilogramą.

MITAS. Rūkyti ar konservuoti žuvies produktai tokie pat vertingi, kaip ir šviežia žuvis.

Europos Komisijos 2016 metais atlikti akvakultūros produktų vartotojų tyrimai atskleidė, kad Lietuvoje daugiausia suvartojama rūkytų žuvų produktų. Šie vartotojų įpročiai kelia šiurpą sveikos mitybos propaguotojams, nes rūkoma, papildomai sūdoma ar konservuojama žuvis netenka beveik visų naudingųjų savybių.

„Renkantis žuvį]aš siūlyčiau pradėti nuo to, kaip ta žuvis yra apdorota ir geriausia pirkti arba gyvą, arba šviežią atvėsintą, arba šaldytą žuvį, bet ne konservuotą ir ne kažkaip labai stipriai apdorotą. Žuvis yra geras daiktas ir reikėtų jos nesugadinti“, – pataria V.Kurpienė.

Siekiant gauti kuo daugiau žuvyje esančių vertingų medžiagų, patartina dažniau užsukti į šviežių žuvų skyrių. Šaldyta žuvis taip pat neblogas pasirinkimas, tačiau jos skoninės savybės ir tekstūra patiekale bus prastesnė už šviežios žuvies.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.