Paaiškino, kodėl prieš valgant daržoves jas verta supjaustyti

Pasirodo, prieš valgant daržoves verta jas supjaustyti. Niujorke gyvenanti mitybos specialistė Carly Feigan interneto svetainei „Daily Mail Online“ pasakojo, kad supjausčius daržoves, geriau pasisavinamos jose esančios maistinės medžiagos.

 Prieš valagant patartina daržoves supjaustyti.<br> 123rf.com nuotr. 
 Prieš valagant patartina daržoves supjaustyti.<br> 123rf.com nuotr. 
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 5, 2018, 8:08 AM

„Visada gerai susmulkinti daržoves, nes kaip tik tai daro mūsų dantys. Mes galime pagreitinti šį procesą, iki daržovės pasiekia mūsų liežuvį ir priversti išsiskirti daugiau fermentų“, – sakė C.Freigan.

Daržovėse yra ne tik tokių maistinių medžiagų, kaip vitaminas C ar kalis, bet ir polifenolių.

Polifenoliai suteikia augalams spalvą ir padeda išsiskirti antioksidantams.

O antioksidantai padeda apsaugoti mūsų kūną nuo pavojingų molekulių daromos žalos ir sustiprinti apsauginę organizmo sistemą.

Tyrimas parodė, kad pjaustant tam tikras daržoves, pavyzdžiui, morkas, galima kone 200 kartų padidinti iš jų gaunamų antioksidantų kiekį.

Taip yra todėl, kad perpjovus daržovių sieneles sustabdomas maistinių medžiagų, tokių, kaip vitaminas C ar folio rūgštis, kurias perneša vanduo, judėjimas.

Anot C.Feian, mūsų dantys natūraliai atlieka daržovių smulkinimo procesą, kad iš jų išsiskirtų visi fermentai.

„Jeigu daržovių nesupjaustysite, bet labai gerai jas sukramtysite, nauda bus tokia pati. Bet jeigu nesukramtote daržovių, pjaustymas gali padėti jums gauti visas naudingas maistines medžiagas“, – paaiškino C.Feigan.

Tačiau naudingieji fermentai, kurie išsiskiria pjaustant daržoves, yra ir tai, dėl ko susidūrę su oru perpjauti avokadai ar obuoliai paruduoja.

Nuo parudavimo daržoves galima apsaugoti įdėjus jas į šaldytuvą. Tačiau C.Feigan įspėjo nelaikyti jų nesuvalgytų per ilgai, nes nyksta naudingosios maistinės medžiagos.

Kalifornijos universitete atliktas tyrimas atskleidė, kad per savaitę daržovės gali netekti nuo 15 iki 55 proc. vitamino C, o jeigu per parą nuo nuskynimo nesuvalgysite špinatų, jie gali prarasti net iki 90 proc. naudingųjų medžiagų.

„Tik jeigu iškart suvalgysite supjaustytas daržoves, organizmas bus gausiau apsirūpintas maistinėmis medžiagomis“, – sakė mitybos specialistė.

C.Feigan teigimu, naudingas maistines medžiagas galite prarasti ir sutrynę vaisius ar daržoves ir palikę juos kuriam laikui.

„Jeigu glotnučio neišgersite per maždaug 3 valandas, iš jo negausite jokios naudos. Maistinės medžiagos, esančios šviežiai išspaustose apelsinų sultyse, išgaruos jau po 30 sekundžių“, – įspėjo specialistė.

Tai ypač svarbu prisiminti perkant iš anksto supjaustytus ar sutrintus vaisius ir daržovės.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.