Kiaulės taukuose yra vadinamųjų gerųjų riebalų, vadinamų mononesočiaisiais, kurie, kaip parodė tyrimas, gali padėti sumažinti blogojo cholesterolio kiekį. Taip teigė Britanijos dietologų asociacijos narė Jo Travers televizijos kanalo „Channel 4“ laidoje „Food Unwrapped“.
Anksčiau nesotieji riebalai buvo sietini su širdies ligomis. Tačiau naujausi tyrimai rodo, kad nesotieji riebalai, tiesą sakant, gali pagerinti širdies sveikatą.
Maža to, mums jie gali būti netgi naudingesni už sviestą.
J.Travers vienam iš televizijos laidos vedėjų Mattui Tebbuttui paaiškino: „Taukuose yra gana daug mononesočiųjų riebalų. O tai yra širdies sveikatai naudingi riebalai.
Tokių riebalų turėtų būti mūsų mityboje. Ir jie, tiesą sakant, turi kur kas daugiau nei sviestas. Taigi nieko blogo įtraukti juos į mitybą“.
Tačiau J.Travers taip pat atskleidė, kad ne visi taukai yra vienodi. Hidrintuose traukuose gali būti ir nesveikų transriebalų.
Taigi, jeigu etiketėje yra įrašyta, kad taukai yra hidrinti, verčiau jų nepirkti.
Geriausia taukus pirkti iš ekologiškai ūkininkaujančių ūkininkų.
Taukai pelnė prastą reputaciją po to, kai praėjusio amžiaus šeštame dešimtmetyje jų vartojimas pradėtas sieti su širdies ligomis.
Maža to, taukų pradėta vengti dėl jų kaloringumo. Juose yra apie 20 proc. daugiau kalorijų, nei svieste.
Tačiau išties taukai, ypač ekologiškai augintų kiaulių, yra vienas gausiausių vitamino D šaltinių (šio vitamino taukuose yra net 50 proc. daugiau, nei svieste).