Grįžti prie mėsos Dalai Lamą privertė svarbi priežastis

„Aš esu blogas budistas – valgau mėsą“, – šie Dalai Lamos žodžiai, nuskambėję per vizitą į Lietuvą 2010-aisiais, įstrigo anuomet kartu su juo pietavusiam Artūrui Zuokui.

Dalai Lama vizito Lietuvoje metu.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Dalai Lama vizito Lietuvoje metu.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Dalai Lama vizito Lietuvoje metu.<br>D.Umbraso nuotr.
Dalai Lama vizito Lietuvoje metu.<br>D.Umbraso nuotr.
Dalai Lama vizito Lietuvoje metu.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Dalai Lama vizito Lietuvoje metu.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Jun 15, 2018, 7:23 PM, atnaujinta Jun 15, 2018, 7:45 PM

Šią savaitę Lietuvoje porą dienų praleidęs Dalai Lama vėl pietavo A.Zuoko namuose. Ta proga portalas lrytas.lt prisiminė kuriozą, nutikusį per ankstesnius pietus.

„Buvome užsakę vegetariškų patiekalų ir paukštienos. Taip išėjo, kad visi svečiai pasirinko vegetariškus. Net tie, kurie neplanavome, kad taip darys. Dalai Lamai liko mėsos patiekalas. Bet jis pasakė esąs blogas budistas – valgantis mėsą. Pasakė su humoru, juokais, ir viskas gražiai išsisprendė“, – anuomet „Stiliui“ pasakojo A.Zuokas. 

Ši istorija daugelį privertė nustebti: nenuostabu, kad dauguma tiki Tibeto dvasinį lyderį Dalai Lamą esant vegetaru ar net veganu.

Vis dėlto tiesa yra kitokia – įtakingasis budistų vienuolis iš tiesų valgo mėsą, ir, kaip pats yra sakęs, tai daro dėl priežasčių, susijusių su sveikata.

Tiesa, Dalai Lama taip pat yra sakęs, kad valgo ne specialiai dėl maisto paskerstų gyvūnų mėsą.

„Daugybė budistų visame pasaulyje yra vegetarai, nes jie tiki, kad neteisinga skersti bet kokį suvėrimą“, – citavo Tibeto dvasinį lyderį „The Indian Express“.

Taip pat Dalai Lama pridūrė: „Budistai nėra nei vegetarai, nei nevegetarai“.

Tibete, iš kurio kilęs Dalai Lama, yra įprasta valgyti daug mėsos, rašoma interneto svetainėje „Kangla Online“.

Taip yra dėl atšiauraus šalies klimato, kur nėra daug galimybių užsiimti žemdirbyste. Tad nenuostabu, kad Dalai Lama, kaip ir dauguma budistų vienuolių, nuo pat pradžių buvo visavalgis.

1959 metais po Tibeto sukilimo pasitraukęs į Indiją, kur yra gilios vegetarizmo tradicijos, Dalai Lama pats tapo vegetaru. Savo ano meto dietą jis apibūdino kaip gausiai praturtintą pieno produktais.

Tačiau praėjus 20-čiai mėnesių po to, kai tapo vegetaru, Dalai Lama susirgo hepatitu B. Tada gydytojai jam ir patarė valgyti mėsą, kad lengviau pasveiktų ir šio gydytojų nurodymo Tibeto vienuolis paiso iki šiol.

Tiesa, Dalai Lama ieško kompromisų. Vegetarišką maistą jis valgo namuose, Indijos mieste Dharamšaloje, o keliaudamas jis valgo mėsos patiekalus, kuriais yra vaišinamas, rašoma interneto svetainėje „The Star“.

Ir nors vegetaru Dalai Lama nustojo būti dėl ligos, jis vis sulaukia paskatinimų visiškai nustoti valgyti mėsą.

Pavyzdžiui, 2011 metais vėl grįžti prie vegetariškos mitybos jį ragino legendinės grupės „The Beatles“ narys Paulas McCartney, kuris pats ne vienerius metus nevalgo mėsos. Esą tai paskatintų prie vegetarinės mitybos pereiti ir milijonams Dalai Lamos gerbėjų visame pasaulyje.

Teigiama, kad ir pats Dalai Lama palaiko vegetarizmą.

Paklaustas, ar etiška valgyti mėsą, jis sakė: „Vegetariška dieta yra pati sveikiausia. Privalome gerbti visas gyvybės formas.

Gyvūnai nusipelno mūsų užuojautos. Mes privalome žinoti, kad jiems skauda.

Mums reikia mokyti tos užuojautos per švietimą. Rūpindamiesi gyvūnų teisėmis mes gerbiame jų gyvenimą“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.