Mėgstate avižinę košę? Ši – taip pat skani, bet dar naudingesnė

Kaip visi žinome, pusryčiai yra pats svarbiausias dienos valgis – labai svarbu dieną pradėti maistingais ir sveikais patiekalais.

 Avižinių dribsnių košė – puikus pasirinkimas pusryčiams.<br> 123rf.com nuotr.
 Avižinių dribsnių košė – puikus pasirinkimas pusryčiams.<br> 123rf.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 21, 2018, 8:26 AM, atnaujinta Jun 21, 2018, 8:31 AM

Avižinė košė yra vienas puikiausių dalykų pusryčiams. Ji soti, maistinga ir apdovanoja organizmą gausybe naudingųjų medžiagų, pirmiausia skaidulų. 

Rytais valgoma avižinė košė gerina cukraus lygį kraujyje, padeda mažinti blogojo cholesterolio kiekį ir šalinti pilvo riebalų perteklių.

Tačiau yra vienas ingredientas, kuris šią košę padarys dar vertingesne. Tai ispaninio šalavijo sėklos, daugumos vadinamos čija. Šių sėklų ir avižų derinys laikomas sveikiausiu pasirinkimu pusryčiams, mat abu ingredientai puikiai papildo vienas kitą ir padeda aprūpinti kūną energija ir reikalingomis medžiagomis, žadama interneto puslapyje „The Health Education“.

Dar daugiau – ši sveika kombinacija padės numesti perteklinius pilvo riebalus ir sudeginti riebalų sankaupas.

Avižos yra puikus beta gliukano – labai naudingų tirpiųjų skaidulų – šaltinis. Reguliariai jas vartojant galima sumažinti blogąjį cholesterolį bei pagerinti širdies ir kraujagyslių sveikatą. Dar daugiau – avižos yra praturtintos skaidulomis, mineralais ir baltymais.

Tuo tarpu ispaninio šalavijo sėklos – vienas geriausių augalinės kilmės baltymų šaltinių. Jose gausu omega-3, omega-6 rūgščių ir kalcio. Jos vertinamos dėl galingų antioksidacinių ir priešuždegiminių savybių, gebėjimo sumažinti blogąjį cholesterolį bei pagerinti širdies bei kraujagyslių sveikatą.

Ispaninio šalavijo sėklos teikia energijos ir skatina medžiagų apykaitą, o tai gali padėti atsikratyti nereikalingų kilogramų. Jos lėtina virškinimą ir padeda ilgiau išlikti sotiems, tad suvalgę pusryčių, praturtintų vos vienu ar pora šaukštų ispaninio šalavijo sėklų, ilgai jausitės sotūs. 

Tik verta atminti – šias sėklas reikia vartoti išbrinkintas, kitaip jos gali sukelti vidurių užkietėjimą. 

Tad kaip pasidaryti stebuklingąją košę, kuri bus ne tik labai naudinga, bet ir skani? 

Reikės:

1 puodelio avižų dribsnių,

2 puodelių vandens, pieno arba po puodelį vandens ir pieno,

2 šaukštų ispaninio šalavijo sėklų, 

žiupsnelio jūros druskos. 

Košei paskaninti, jeigu norite, – šviežių uogų, vaisių, cinamono, medaus, agavų sirupo ar kito natūralaus saldiklio, riešutų, džiovintų vaisių ar uogų. 

Puode užvirinkite vandenį ar pieną, berkite žiupsnį druskos, sumažinkite kaitrą ir dėkite avižų dribsnius.

Pavirkite 5 minutes ir nukelkite nuo viryklės. Įmaišykite ispaninio šalavijo sėklas,  uždenkite ir leiskite pastovėti 5-10 minučių.

Dėkite košę į dubenį ir paskaninkite sveikais pagardais pagal skonį. 

Skanaus!

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.