Tikrinkite, ką perkate: šis morkų plovimo būdas kenkia sveikatai

Valgyti daržoves ypač svarbu visų amžiaus grupių žmonėms, o mažos morkytės yra vienas iš populiariausių užkandžių.

 Dabar dauguma mažų morkų prieš supakuojant yra pamirkomos vandenyje su chloro junginiais.<br> 123rf.com nuotr.
 Dabar dauguma mažų morkų prieš supakuojant yra pamirkomos vandenyje su chloro junginiais.<br> 123rf.com nuotr.
 Dabar dauguma mažų morkų prieš supakuojant yra pamirkomos vandenyje su chloro junginiais.<br> 123rf.com nuotr.
 Dabar dauguma mažų morkų prieš supakuojant yra pamirkomos vandenyje su chloro junginiais.<br> 123rf.com nuotr.
 Dabar dauguma mažų morkų prieš supakuojant yra pamirkomos vandenyje su chloro junginiais.<br> 123rf.com nuotr.
 Dabar dauguma mažų morkų prieš supakuojant yra pamirkomos vandenyje su chloro junginiais.<br> 123rf.com nuotr.
 Dabar dauguma mažų morkų prieš supakuojant yra pamirkomos vandenyje su chloro junginiais.<br> 123rf.com nuotr.
 Dabar dauguma mažų morkų prieš supakuojant yra pamirkomos vandenyje su chloro junginiais.<br> 123rf.com nuotr.
 Dabar dauguma mažų morkų prieš supakuojant yra pamirkomos vandenyje su chloro junginiais.<br> 123rf.com nuotr.
 Dabar dauguma mažų morkų prieš supakuojant yra pamirkomos vandenyje su chloro junginiais.<br> 123rf.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Jul 7, 2018, 11:11 AM

Tačiau teigiama, kad šios skanios ir maistingos daržovės tam tikru atveju tampa nebe tokios sveikos ir naudingos organizmui.

Morkos plaunamos chloru

Mažos užkandinės morkytės pirmiausiai atsirado JAV.  Devintajame praėjusio amžiaus dešimtmetyje vienas ūkininkas suprato, kad išmeta per daug mažų morkų, kurių negali išsiųsti į maisto prekių parduotuves. Tad jis nusprendė jas nuskusti iki vienodo dydžio kąsnelių ir pardavinėti kaip užkandį.

Užsienio specialistų teigimu, šiandien šis sveikuolių ir vaikų mėgstamas užkandis yra patiekiamas kiek kitaip. Dabar dauguma mažų morkų prieš supakuojant yra pamirkomos vandenyje su chloro junginiais – tai reikalinga tam, kad jos būtų apsaugotos nuo mikrobų, esančių ant įrankių, kuriais jos skutamos ir pjaustomos.

Svarbu atkreipti dėmesį į bet kokius požymius, rodančius, kad morkos buvo plaunamos chloru. Tokių daržovių reikėtų vengti. Verčiau paieškokite natūralių, ekologiškų morkų, ir jums nereikės dėl nieko nerimauti.

Lietuvoje naudojamas kitoks vanduo

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Maisto skyriaus vyriausioji specialistė–valstybinė maisto produktų inspektorė Algintė Serapinaitė informavo, kad pasaulyje, siekiant apsaugoti žmones nuo mikrobiologinės taršos, morkoms bei kitoms daržovėms ar vaisiams plauti yra naudojamas vanduo, kuris praturtinamas chloro junginiais. Tai labiau būdinga šiltųjų kraštų šalims.

„Tuo tarpu Lietuvoje šis morkų apdorojimo būdas nėra paplitęs, nes ūkininkai morkų plovimui paprastai naudoja gręžinio vandenį, kuris nėra papildomai apdorotas chloro junginiais. Taip pat naudojami specialūs valymo prietaisai, kurie padeda pašalinti žemių perteklių“, – teigė ji.

Iš karto paruoštos vartoti

Vienų didžiausių mažmeninės prekybos tinklų šalyje valdančios bendrovės „Rimi Lietuva“ viešųjų ryšių vadovė Giedrė Buivydienė pabrėžė, kad „Rimi“ prekybos tinkle parduodamos mažos traškios morkytės yra visiškai saugios vartoti – jų gamybos procese naudojamas tik švarus geriamasis vanduo be jokių cheminių medžiagų.

„Prekybos tinkle „Rimi” mes prekiaujame tik mūsų privačios etiketės mažomis traškiomis morkytėmis, kurios parduodamos pakuotėje po 200 g. Tai traškios, specialios veislės mažos morkytės, kuriuos parduodamos nuplautos ir nuvalytos, kad iš karto būtų paruoštos vartoti.

Mūsų privačios etiketės mažos morkos yra auginamos ir apdorojamos Danijoje. Užaugintos ir nuskintos morkos yra nuplaunamos didelėje vandens talpykloje, pripildytoje švaraus geriamojo vandens. Šis geriamasis vanduo yra reguliariai tikrinamas atliekant laboratorinius tyrimus.

Prieš supakuojant morkas jos yra atšaldomos specialiame vandens aušintuve, kuris taip pat yra pripildytas geriamojo vandens, tada supakuojamos ir paskirstomos prekybai po parduotuves“, – pasakojo viešųjų ryšių vadovė.

Taigi, įsigydami privačios etiketės traškias morkytes pirkėjai gali būti visiškai tikri, kad jos yra nuplautos ir apdorotos naudojant tik švarų geriamąjį vandenį be jokių chemikalų. Tai nurodo ir ženklinimo informacija etiketėje.

„Chloro vonelės“ – įprasta praktika

Kalbant apskritai, gamyboje mažos morkos gana dažnai yra apdorojamos naudojant vandenį su tam tikru chloro kiekiu – pasaulyje tai yra įprasta praktika. Naudojant „chloro voneles“ siekiama užkirsti kelią ligas sukeliančių bakterijų plitimui.

„Vis dėlto ir tuomet yra naudojamas labai mažas chloro kiekis, laikantis teisės aktų nustatytų ribų, be to, chloro turinčiame vandenyje morkos būna labai trumpą laiką ir po to yra kruopščiai perplaunamos, kad chloro likučiai būtų pašalinti.

Jei vartotojams kyla klausimų, ar konkrečios parduotuvėje parduodamos morkos buvo apdorojamos naudojant chlorą ar ne, jie turėtų kreiptis į tiekėją ir paprašyti suteikti šią informaciją. Jei vis dėlto nerimaujate, kad morkose gali būti likę chloro likučių, prieš vartojant morkas rekomenduojama nuskusti ir nuplauti“, – patarė G.Buivydienė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.