Šio ypatingo sviesto turėtų būti kiekvienoje virtuvėje – štai kodėl

Šis sviestas jau šimtmečius naudojamas indų virtuvėje ir ajurvedos medicinoje. Kuo jis ypatingas?

 Lydytas sviestas tinka ir kepti, ir tepti ant duonos.
 Lydytas sviestas tinka ir kepti, ir tepti ant duonos.
Daugiau nuotraukų (1)

Emilija Miliauskė, „Kuras kūnui“

Jul 8, 2018, 4:28 PM

Ghi sviestas – tai lydytas sviestas, kuris gaunamas kaitinant sviestą ant silpnos ugnies, kol išgaruoja visas vanduo, atsiskiria tirščiai, ir sviestas virsta skaidriais aukso geltonumo riebalais. 

Jam būdingas saldokas, švelnus riešutų prieskonis, o su juo pagamintas maistas įgauna nepakartojamą skonį bei aromatą.

Šis sviestas jau šimtmečius naudojamas indų virtuvėje ir ajurvedos medicinoje. Ghi yra turtingas sviesto rūgštimi – trumpos grandinės riebalų rūgštimi, kuri lengvai virškinama ir net teigiamai veikia širdies sveikatą.

Palyginus su įprastu sviestu, Ghi sviestas turi daug daugiau butyrinės rūgšties – medžiagos, kuri spartina medžiagų apykaitą, teigiamai veikia imuninę sistemą, mažina uždegiminius procesus.

Ghi sviestas yra gelsvos spalvos, tinka naudoti aukštoje temperatūroje, nes nekinta jo struktūra, kaitinant nesigamina nei kancerogenai, nei laisvieji radikalai, priešingai, negu kaitinant daugelį aliejų.

Ghi sviestas puikiai tinka net netoleruojantiems laktozės – jis neturi nei laktozės (pieno cukraus) nei kazeino. 

Ghi sviestas – tai vitaminų A ir E šaltinis. Jis taip pat turi konjuguotos linolio rūgšties – labai stipraus antioksidanto. 

Šis sviestas, kaip ir kokosų aliejus, turtingas trumposios grandinės riebalų rūgštimis, kurias tiesiogiai absorbuoja kepenys (kaip angliavandenius) ir naudoja kaip energiją. Taigi, Ghi sviestas rekomenduojamas net sportininkams kaip puikus ir kokybiškas energijos šaltinis. 

Be jau išvardintų privalumų Ghi sviestas stimuliuoja skrandžio rūgšties išsiskyrimą, tokiu būdu gerindamas virškinimo procesą (čia svarbu paminėti, kad padidėjęs skrandžio rūgštingumas jaučiamas ne dėl per didelio, kaip dažnai manoma, o dėl per mažo skrandžio rūgštingumo), o geresnis virškinimas reiškia geresnę bendrą sveikatą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.