Kasdien išgerkite po stiklinę morkų sulčių – štai kodėl

Morkos – vienos populiariausių daržovių, kuriose gausu sveikatai naudingų medžiagų. Jos plačiai vartojamos visame pasaulyje. Žmonės mėgsta šiomis daržovėmis pagardinti sriubas, salotas ar net kepti iš jų gardžius pyragus.

 Morkų sultyse gausu vitaminų ir mineralų, kurie stiprina organizmo imuninę sistemą.<br> 123rf.com nuotr.
 Morkų sultyse gausu vitaminų ir mineralų, kurie stiprina organizmo imuninę sistemą.<br> 123rf.com nuotr.
 Morkų sultys padeda išvengti odos senėjimo ir per didelio jos išsausėjimo.<br> 123rf.com nuotr.
 Morkų sultys padeda išvengti odos senėjimo ir per didelio jos išsausėjimo.<br> 123rf.com nuotr.
 Skaidulos, esančios morkose, padidina seilių išsiskyrimą, tai gerina burnos sveikatą.<br> 123rf.com nuotr.
 Skaidulos, esančios morkose, padidina seilių išsiskyrimą, tai gerina burnos sveikatą.<br> 123rf.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Jul 17, 2018, 8:45 AM, atnaujinta Jul 17, 2018, 11:14 AM

Natūralios medicinos portalas dailyhealthpost.com pateikė sąrašą, kuriame nurodyta, kokią naudą organizmas gauna, kai kiekvieną dieną geriame po nedidelę stiklinę morkų sulčių.

1. Stiprina imunitetą

Morkų sultyse gausu vitaminų ir mineralų, kurie stiprina organizmo imuninę sistemą. Jose yra geležies, cinko ir vario. Tai yra trys pagrindiniai mineralai, padedantys gamintis baltiesiems kraujo kūneliams.

Anot specialistų, vitaminas A taip pat padeda vystytis baltiesiems kraujo kūneliams bei reguliuoti imuninių ląstelių išsiskyrimą žarnyne.

Vitaminas C padidina antikūnų kiekį, atsiradusį imuninio atsako metu. Taip pat stimuliuoja baltųjų kraujo kūnelių gamybą ir daro juos atsparesnius. Be to, šis vitaminas padidina baltymo, kovojančio su virusais, vystymąsi.

Vitaminas B atlieka svarbų vaidmenį medžiagų apykaitoje ir baltymų sintezėje, kuri įspėja organizmą dėl įsibrovusių ligos sukėlėjų.

2. Reguliuoja cholesterolio ir cukraus kiekį kraujyje

Šioje oranžinės spalvos daržovėje yra mažai angliavandenių ir žemas glikemijos indeksas, tai užkerta kelią cukraus kiekio padidėjimui po valgio.

Specialistų teigimų, morkose randamos skaidulos kontroliuoja gliukozės kiekį kraujyje, o išskiriamos tulžies rūgštys padeda sumažinti padidėjusį cholesterolio lygį.

3. Valo kepenis

2016 m. atliktas tyrimas parodė, kad morkų sultys yra naudingas gėrimas, gydantis kepenų pažeidimus. Šiose daržovėse esančios skaidulos absorbuoja tulžį, kurioje yra toksinų ir padeda juos pašalinti iš organizmo.

4. Stabdo senėjimo procesą

Beta karotenas – tai vienas iš antioksidantų, randamų morkose, kuris slopina laisvųjų radikalų ir riebalų oksidaciją. Tai padeda išvengti odos senėjimo ir per didelio jos išsausėjimo.

Šis junginys taip pat apsaugo nuo saulės sukeliamos žalos, o likopenas pagerina odos išvaizdą. Tai gali net padėti sumažinti randų ir dėmių atsiradimą.

5. Stiprina kaulus

Vitaminas K kartu su vitaminu D ir kalciu stiprina bei didina kaulų tankį, pagreitina lūžusių kaulų gijimą.

6. Greitina medžiagų apykaitą

Morkose apstu B grupės vitaminų. Jie padeda organizmui virškinti angliavandenius, riebalus ir baltymus. Be to, šie vitaminai gelbsti deginant riebalus bei atlieka svarbų vaidmenį didinant raumenų masę, kad padidėtų energijos sąnaudos per treniruotes ir po jų.

7. Gerina burnos sveikatą

Skaidulos, esančios morkose, padidina seilių išsiskyrimą, tai apsaugo nuo apnašų, uždegimo, skylių bei ėduonies atsiradimo. 

8. Apsaugo nuo vėžio

Morkos yra puiki prevencinė priemonė nuo vėžio. Didelis beta karoteno kiekis ir geras imuninės sistemos funkcionavimas gali nužudyti vėžines ląsteles.

Moksliniai tyrimai nustatė, kad morkų sultys sumažina plaučių, gaubtinės ir tiesiosios žarnos, prostatos vėžio bei leukemijos susirgimo riziką.

9. Gerina širdies sveikatą

2011 m. atliktas tyrimas parodė, kad morkų sultys apsaugo kraujotakos sistemą. Reguliariai valgant morkas galima sumažinti širdies ligų grėsmę net 32 proc.

10. Saugo akių sveikatą

Turbūt nė nereikia priminti, kokios svarbios regėjimui yra morkos, nes tai mamos kartoja jau nuo vaikystės. Jose gausu vitamino A, o jei organizmui trūksta šio vitamino, gali sunykti ragena ir negrįžtamai suprastėti regėjimas.

 

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: sulaikyti asmenys, įtariami L. Volkovo užpuolimu