Paaiškino, kokius pieno produktus verta rinktis tiems, kurie saugo širdį

Jeigu domitės sveika mityba ir gyvensena, tikriausiai ne kartą girdėjote teiginį, kad reikėtų rinktis liesiausius pieno produktus.

 Naujausi tyrimai parodė, kad pieno produktai nedidina širdies ligų rizikos.<br> 123rf.com nuotr.
 Naujausi tyrimai parodė, kad pieno produktai nedidina širdies ligų rizikos.<br> 123rf.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2018-08-05 10:25

Tačiau naujausi tyrimai parodė, kad sotieji riebalai, esantys jogurte, sūryje, svieste ar piene, nedidina širdies ligų rizikos.

Iš tiesų natūralių riebalų turinčių pieno produktų vartojimas gali sumažinti pavojų mirti nuo širdies smūgio net iki 42 proc.

„Mūsų atradimas sustiprina įrodymus, kurie patvirtina tai, kad pieno produktuose esantys riebalai nekelia grėsmės susirgti arba mirti nuo širdies ir kraujagyslių ligų. Juose randama viena riebalų rūgštis kaip tik padeda sumažinti riziką“, – teigė tyrimo autorė dr. Marcia Otto iš Teksaso universiteto

Neretai mitybos specialistai rekomenduoja pasirinkti pieną ar pieno produktus, kuriuose mažai arba visai nėra riebalų, tačiau mokslininkai įspėja, kad toks pasirinkimas gali būti kenksmingas, nes tokiuose produktuose dažnai yra daug cukraus, ir tai kelia problemų širdies sveikatai, rašo naujienų portalas dailymail.co.uk.

Pienas, jogurtas ir sūris yra maistinių medžiagų, tokių, kaip kalcis ir kalis, šaltiniai, kurie mažina kraujospūdį.

Kaip tyrimas buvo atliktas?

Mokslininkai iš Teksaso universiteto 22 metus analizavo maždaug 3 tūkst. suaugusiųjų, kuriems buvo virš 65 metų, sveikatą.

Tyrimas buvo pradėtas 1992 m., tada vėl pakartotas po 6 ir 13 m. Siekiant nustatyti skirtingus riebalų rūgščių lygius, buvo vertinama dalyvių plazma.

Sveikiausia karvės pieno alternatyva – sojų pienas

Bandymas prasidėjo po to, kai praėjusį sausį paskelbti moksliniai tyrimai nurodė, kad sojų pienas yra sveikiausia karvės pieno alternatyva.

Lyginant su kitomis alternatyvomis, sojų pienas dėl didelio priešvėžinių junginių kiekio turi geriausią maistinę vertę.

Anot specialistų, nors migdolų pienas turi sveikųjų riebalų rūgščių, kurios padeda mažinti svorį ir blogojo cholesterolio kiekį kraujyje, jam trūksta kitų svarbių maistinių medžiagų.

Dažnai žmonės ieško pakaitalo karvės pienui dėl paplitusios alergijos laktozei. Net 3,5 proc. kūdikių kenčia dėl šios alergijos, bet 90 proc. jų išauga iki 16 metų ir vėl gali toleruoti maisto produktus, turinčius laktozės.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: R. Žemaitaitis sulaužė priesaiką – ar gali kandidatuoti?