Tautvilė Šliažaitė: apie vaisius ir mitybos kraštutinumus

Dažnai pastebiu, kad mano pacientai būna šventai įsitikinę, jog valgyti vaisius labai sveika. Tai tiesa, bet per didelis jų kiekis gali turėti neigiamos įtakos mūsų sveikatai.

 T.Šliažaitės teigimu, per dieną rekomenduojama suvalgyti apie dvi porcijas vaisių, tarkime, bananą ir obuolį. <br> T.Šliažaitė.
 T.Šliažaitės teigimu, per dieną rekomenduojama suvalgyti apie dvi porcijas vaisių, tarkime, bananą ir obuolį. <br> T.Šliažaitė.
„123rf.com“ nuotr.
„123rf.com“ nuotr.
Šis tekstas – iš naujos Tautvilės knygos.
Šis tekstas – iš naujos Tautvilės knygos.
Daugiau nuotraukų (3)

„Stilius“

2018-08-07 09:38

Per dieną rekomenduojama suvalgyti apie dvi porcijas vaisių, tarkime, bananą ir obuolį. Tikrai nepalaikau žmonių, kurie per dieną suvalgo 10 bananų manydami, kad tai sveika.

Internete vis dažniau atsiranda „sveikatos guru“, teigiančių, kad jie jaučiasi sveiki valgydami tik vieną produktą. Primenu, kad nėra vieno stebuklingo produkto, todėl labai svarbu rinktis subalansuotą mitybą, ji veiksmingiausia. Svarbu paminėti, kad pastaruoju metu tinkamas santykis su maistu – vis didesnė retenybė.

Šiais laikais labai daug žmonių renkasi kraštutinumus, atsisako įvairių sveikatai naudingų maisto produktų, alina organizmą įvairiausiomis dietomis ar badavimu, kurie ilgainiui gali sukelti rimtų sveikatos problemų ar net lemti didėjantį svorį. Apskritai be specialisto pagalbos nerekomenduočiau griebtis labai radikalių mitybos pokyčių, kai ribojama didelė dalis maisto produktų, – geriausia rinktis kuo įvairesnę mitybą.

Beje, jei manote, kad mano gyvenime nebuvo mitybos kraštutinumų, kad gimiau viską mokėdama ir suprasdama, labai klystate. Gyvenime man teko išmokti nemažai pamokų, kai kurios jų buvo skaudžios, tačiau tai mane padarė dar geresniu žmogumi, priartino prie meilės ir pagarbos sau, tapau dvasingesnė.

Nepasitikėkime tais, kurie teigia esą tobuli, nė vienas iš mūsų toks nėra ir, manau, tik pripažinę savo pačių silpnybes galėsime pradėti ieškoti būdų, kaip tai pakeisti, tačiau jei vaikščiosime ir apsimesime, kad mums viskas gerai, niekada nepasikeisime. Aš neieškau tobulų pacientų, aš ieškau tokių, kurie nori ir priima mano pagalbą, bet dažnai mums sunku žengti net pirmą žingsnį ir paprašyti pagalbos, mes ilgainiui išmokstame viską daryti patys. Gal pats laikas šia našta pasidalyti?

Jei paklaustumėte, ką sveikiausia rinktis iš vaisių ar uogų, mano atsakymas būtų vienaprasmiškas – uogas: mėlynes, avietes, gervuoges, braškes, vyšnias, tai antioksidantų bomba, turinti labai mažai cukraus ir kalorijų. Naudingiausia rinktis kuo įvairesnes, nes uogos sukaupia skirtingų maisto medžiagų.

Patariu valgyti skirtingų uogų bent kas keletą dienų, o žiemos sezonu nebijoti rinktis šaldytų. Uogos puikiai tinka kokteiliams, košėms pagardinti arba kaip jogurto priedas.

Pabaigoje norėčiau pabrėžti, kad neapsigaukime ir nepradėkime valgyti daug džiovintų vaisių, nes juose gausu cukraus. Jei yra galimybė, visada rekomenduoju rinktis šviežius vaisius. Lengva net nepastebėjus suvalgyti pusę pakelio džiovintų vaisių, kurie prilygsta 6–10 slyvų. Pasvarstykime, ar vienu prisėdimu įveiktumėte tiek šviežių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.