Mokslininkai išteisino raudoną mėsą ir pieną: tai būtina sveikos mitybos dalis

Kasdien valgant raudonos mėsos ir pieno produktų galima ketvirtadaliu sumažinti ankstyvos mirties riziką. Tai parodė Kanados mokslininkų atliktas didžiulis tyrimas, kuris buvo atliktas siekiant iš naujo įvertinti mitybos ir sveikatos patarimus.

Mokslininkai atradna įrodymų, kad raudona mėsa ir pieno produktai gali padėti prailginti gyvenimo trukmę.<br> 123rf nuotr.
Mokslininkai atradna įrodymų, kad raudona mėsa ir pieno produktai gali padėti prailginti gyvenimo trukmę.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 3, 2018, 6:54 AM

Remiantis šiais rezultatais, didžiausią pavojų sveikatai sukelia cukrus ir baltų miltų gaminiai, o sveikiausia mityba yra ta, kai per dieną be gausybės daržovių ir vaisių suvalgomos trys porcijos pieno produktų ir pusantros porcijos – mėsos. 

Kaip rašo „The Time“, daugelis sveikos mitybos taisyklių ragina mažinti riebalų, ypač sočiųjų riebalų, gaunamų iš gyvūninės kilmės produktų, kiekį. Tačiau ištyrę daugiau nei 218 tūkstančių žmonių iš 50 šalių, Kanados mokslininkai gavo naujausių įrodymų, kad rafinuoti angliavandeniai yra kur kas didesnis blogis.

Jų teigimu, saikingas įvairaus neperdirbto, neapdoroto maisto vartojimas – kur kas geresnis būdas saugoti sveikatą, negu maniakiškas dėmesys atskiroms maistinėms medžiagoms.

Įvertinus ir kitus sveikatos bei gyvenimo būdo įpročius paaiškėjo, kad penktadalis tyrimo dalyvių, kurie maitinosi sveikiausiai, turėjo 25 proc. mažesnę tikimybę mirti per artimiausius aštuonerius metus ir 22 proc. mažesnę tikimybę patirti infarktą, lyginant su tais, kurie maitinosi mažiausiai sveikai. 

Kokia ta sveika mityba?

Pasak Kanados mokslininkų, sveika mityba atrodo maždaug taip: 8 porcijos daržovių ir vaisių per dieną (porcija – pusė puodelio virtų daržovių arba puodelis žalių, pusė puodelio žalių vaisių arba ketvirtadalis džiovintų), pusantros porcijos riešutų, pupelių ar ankštinių daržovių, pusantros porcijos mėsos (porcija – apie 70 g virtos mėsos) ir trys porcijos pieno produktų – viena prilygsta stiklinei pieno, 30 g sūrio arba mažam indeliui jogurto. 

„Mūsų išvados apie pieno riebalų ir neperdirbtos raudonos mėsos vartojimą – tikras iššūkis iki šiol galiojančiam požiūriui“, – sakė Andrew Mente iš Ontarijo McMasterio universiteto, pristatydamas tyrimo rezultatus Europos kardiologijos draugijos kongrese Miunchene. 

Sveikiausiai maitinęsi tyrimo dalyviai maždaug pusę kalorijų gavo iš angliavandenių, o tie, kurie maitinosi mažiausiai sveikai, iš angliavandenių gavo du trečdalius kalorijų. „Jų mityboje buvo mažai vaisių ir daržovių, o daugiau krakmolingų rafinuotų grūdų produktų ir cukraus“, – sakė A. Mente.

Britų širdies fondo mokslinis bendradarbis Jeremy Pearsonas įsitikinęs, kad neperdirbta mėsa ir pieno produktai gali prisidėti prie sveikos ir subalansuotos mitybos, jei jie valgomi saikingai, kartu su daugybe vaisių ir daržovių, ankštiniais, visadalių grūdų produktais ir riešutais.

Tuo tarpu Lodzės (Lenkija) medicinos universiteto Maciejaus Banacho atliktas tyrimas, kuriame dalyvavo 24 tūkst. žmonių, turėtų patikti tiems, kurie mėgsta sūrį: paaiškėjo, kad tie, kurie nuolat jį valgo, 8 procentais sumažina tikimybę mirti per artimiausius šešerius metus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.