Patarė, ko neturėtumėte atsisakyti, jeigu saugote figūrą ar širdį

Labai mėgstu riešutus, jų mano mityboje itin gausu, tad kartais juokais save vadinu vovere. Riešutai – ne tik puikus užkandis, jie pasižymi gydomosiomis savybėmis, juose gausu mineralinių medžiagų, skaidulų, tai geras augalinės kilmės baltymų šaltinis.

 T.Šliažaitės teigimu, riešutų neverta atsisakyti baiminantis kalorijų.<br> Asmeninio albumo ir 123rf nuotr.
 T.Šliažaitės teigimu, riešutų neverta atsisakyti baiminantis kalorijų.<br> Asmeninio albumo ir 123rf nuotr.
 Riešutai.<br>123rf nuotr.
 Riešutai.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Tautvilė Šliažaitė, „Stilius“

Sep 4, 2018, 8:32 AM, atnaujinta Sep 17, 2018, 1:46 PM

Vis dar sutinku žmonių, kurie riešutus riboja, nes juose daug kalorijų. Aptarsime, kodėl būdami kaloringi riešutai yra vienas geriausių užkandžių, puikiai tinkantis net nutarus sulieknėti.

Geriausia rinktis riešutus, kurie yra natūralūs, neapdoroti (su odele), nesūdyti. Lazdynų, migdolų ir graikinius riešutus siūlyčiau mirkyti per naktį vandenyje ir nusausinus laikyti šaldytuve. Taip jie ne tik lengviau virškinami, bet ir pasižymi nepakartojamu skoniu.

Išvardysiu keletą teigiamų sveikatai riešutų savybių:

Daugiausia teigiamų tyrimų, atliktų širdies ir kraujotakos srityje, patvirtino, kad reguliariai valgant riešutus galima sumažinti cholesterolio kiekį ir tai teigiamai veikia aukštą kraujospūdį. Tai puiki prevencinė priemonė norint išvengti širdies kraujotakos ligų.

Pagal atliktas studijas, asmenys, kurie valgo riešutų bent du kartus per savaitę, net 47 proc. sumažina netikėto širdies smūgio riziką. Mirtis nuo aukšto kraujospūdžio yra pirmoje vietoje pirmalaikės mirties skalėje, tad reikėtų imtis įvairių priemonių siekiant sumažinti šią riziką.

Daugelis žmonių būgštauja, kad valgant produktus, kuriuose gausu riebalų, gresia nutukimas. Iš tiesų būna priešingai – riešutus rekomenduojama valgyti norint atsikratyti svorio ir net sumažinti poodinį riebalų sluoksnį, be to, riešutai yra viena svarbių apsauginių priemonių norint džiaugtis ilgesniu gyvenimu.

Dėl riešutuose esančių skaidulų, baltymų ir riebalų juos valgydami jaučiamės sotesni, taip pat juose mažai cukraus, kuris yra pagrindinė svorio didėjimo priežastis. Riešutai vertingi ir žmonėms, kenčiantiems nuo cukrinio diabeto ar turintiems polinkį į jį.

Tam tikros atliktos studijos bandė įvertinti, kaip reguliariai valgomi riešutai veikia mūsų kaulus, ir buvo prieita prie išvados, kad tai puiki prevencinė priemonė nuo osteoporozės. Tai itin svarbu moterims menopauzės metu, kai dėl pasikeitusio hormonų lygio osteoporozės rizika gerokai išauga.

Apibendrindama norėčiau paminėti, kad neseniai atlikti tyrimai parodė, jog asmenys, vartojantys daugiau riešutų, gyvena ilgiau nei jų nevalgantys.

Bet, kaip jau ne kartą minėjau, neapsigaukime – nėra vieno stebuklingo produkto, svarbu rinktis jų derinius ir subalansuotą mitybą.

Šis tekstas – iš naujos T.Šliažaitės knygos „Balansas kasdienybėje“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.