Paprasto ir pigaus patiekalo populiarumas auga lyg ant mielių

Neretai manoma, kad norint maitintis sveikai ir skaniai tam reikia skirti daug laiko ir pinigų. Vis tik ši taisyklė galioja tikrai ne visada, o bene puikiausias to pavyzdys – košės. 

 Įvairių grūdų košes dietologai rekomenduoja rinktis pakankamai dažnai, o ypač toks maistas yra naudingas vaikams. <br> 123rf nuotr.
 Įvairių grūdų košes dietologai rekomenduoja rinktis pakankamai dažnai, o ypač toks maistas yra naudingas vaikams. <br> 123rf nuotr.
 Įvairių grūdų košes dietologai rekomenduoja rinktis pakankamai dažnai, o ypač toks maistas yra naudingas vaikams. <br> 123rf nuotr.
 Įvairių grūdų košes dietologai rekomenduoja rinktis pakankamai dažnai, o ypač toks maistas yra naudingas vaikams. <br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Oct 10, 2018, 1:50 PM, atnaujinta Oct 10, 2018, 2:24 PM

Ne veltui visame pasaulyje spalio 10 dieną minima košės diena, kuri nuo 2014 metų kasmet pažymima ir Lietuvoje.

Įvairių grūdų košes dietologai rekomenduoja rinktis pakankamai dažnai, o ypač toks maistas yra naudingas vaikams. Tuo metu prekybininkai pastebi, kad jau paruoštų košių ir tam tikrų joms gaminti tinkamų kruopų pardavimai Lietuvoje pastaruoju metu gan ženkliai augo. Be to, pirkėjai ieško vis įvairesnių grūdinių produktų.

Košių nuperka iki 20 proc. daugiau

Prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovės Bertos Čaikauskaitės teigimu, iš kai kurių paruoštų košių pardavimų galima spręsti, kad šis maistas daliai lietuvių jau tapo įprastas pusryčiams, priešpiečiams ar vakarienei. Prekybos tinklo atstovės manymu, tai sietina su vis ryškėjančiomis sveikesnės mitybos tendencijomis ir augančiu lietuvių dėmesiu maistui, kurį jie kasdien vartoja.

„Kai kurių dribsnių košių pardavimai, lyginant su praėjusiais metais, šiemet išaugo net 15-20 proc. Populiariausios iš jų yra avižų dribsnių košės. Nors šiuo metu labiausiai yra mėgstamos košės be priedų, tačiau gyventojai atranda ir uogomis ar vaisiais pagardintus gaminius. Pavyzdžiui, mūsų pirkėjai pastaruoju metu tikrai noriai renkasi avižų dribsnių košes su mėlynėmis ar pienu ir miško uogomis. Košių asortimentą siekiame nuolat plėsti“, – sako B. Čaikauskaitė.

Populiariausios – grikių kruopos

Didėjantis lietuvių prielankumas košėms atsispindi ir augančiuose kai kurių kruopų pardavimuose. Visų pirma tai pasakytina apie grikius, kurių paklausa, B. Čaikauskaitės teigimu, per paskutinius metus išaugo maždaug dešimtadaliu.

Grikiai sėkmingai įsitvirtino populiariausių kruopų sąrašo viršuje. Šią grūdinę kultūrą lietuviai pastaraisiais metais tikrai pradėjo vertinti labiau. Taip pat gausiai perkami ir ryžiai bei avižų gaminiai. 

Įvairių kruopų ir košių populiarumą tikriausiai lemia ir jų kaina, mat tai pakankamai pigus produktas. Pavyzdžiui, tarp pigiausių esančios miežinės ir kvietinės kruopos, avižų dribsniai sudaro nemenką dalį visų šios produktų kategorijos pardavimų“, – sako B. Čaikauskaitė.

Vis drąsiau renkasi naujoves

Tiesa, B. Čaikauskaitė pažymi, kad lietuviai jau nebūtinai ieško kuo pigesnių kruopų ir košių, bet siekia išmėginti įvairesnius skonius, rinktis sveikatai palankiausius produktus. 

„Vis daugiau nuperkama ir mažiau įprastų grūdų, kruopų bei sėklų – bolivinių balandų, bulguro, įprasto ir perlinio kuskuso, linų sėmenų, kviečių gemalų, speltos kviečių, burnočio, ispaniško šalavijo (chia) ar kanapių sėklų. Iš pardavimų galima spręsti, kad lietuviai taip pat jau išbando košes ne tik iš grūdų, bet ir lęšių, spindulinių pupuolių, avinžirnių“, – sako B. Čaikauskaitė.

Vertingiausi – visadalių grūdų gaminiai

Tuo metu mitybos poveikio sveikatai tyrėja Aida Matulevičiūtė rekomenduoja rinktis košes tik iš visadalių grūdų produktų, mat jie yra svarbi visavertės mitybos dalis. 

„Produktai, kuriuose panaudojamos visos grūdo dalys, turi daug mineralinių medžiagų, vitaminų ir riebalų, taip pat skaidulų. Šios yra naudingos mūsų žarnyno veiklai ir veikia kaip probiotikai. Be to, pilno grūdo angliavandeniai nesukelia staigaus cukraus kiekio kraujyje padidėjimo, bet užtikrina tolygų energijos pasiskirstymą bei ilgesnį laiką trunkantį sotumo jausmą“, – pasakoja A. Matulevičiūtė.

Kai kurios kruopos – supermaistas

A. Matulevičiūtė pažymi, kad ne visi grūdai ar iš jų pagamintos košės yra vienodai vertingos. Pavyzdžiui, jei grikiai ar bolivinės balandos galėtų būti priskiriami ypač naudingo maisto kategorijai, tuo metu tokios kruopos kaip manai ar kuskusas retai kada būna pilno grūdo, todėl pasižymi ženkliai kuklesnėmis maistinėmis savybėmis, dar vadinamomis „tuščiomis kalorijomis” - tik energija, kurią reikia panaudoti.

„Taip pat labai svarbu neapsiriboti vienos rūšies grūdais ar košėmis, o rinktis juos kuo įvairesnius, prioritetą teikiant viso grūdo gaminiams. Nuolat keičiant ir maišant įvairias grūdines kultūras su lęšiais ar pupomis organizmui nepritrūks baltymų, todėl vartoti tokius produktus pravartu visiems besidomintiems visaverte mityba, visavalgiams bei atsisakiusiems gyvūninės kilmės produktų“, – pažymi A. Matulevičiūtė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.