Kefyrą, jogurtą ir grietinę mėgstantiems vyrams – geros žinios

Kefyro, jogurto, grietinės ir sūrio mylėtojams yra gerų žinių. Suomijos mokslininkai nustatė, kad fermentuoti pieno produktai gali sumažinti širdies ligų riziką, tačiau tai galioja tik vyrams.

 123rf nuotr.
 123rf nuotr.
 123rf nuotr.
 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Nov 1, 2018, 11:29 AM

Tyrėjai 25-erius metus sekė tyrimo dalyvius, kol priėjo šią išvadą, aprašytą moksliniame žurnale, pavadinimu „British Journal of Nutrition“.

Tai prieštarauja teiginiui, kad sūris prisideda prie arterijų užsikimšimo ir didina širdies smūgio riziką, nes juose daug sočiųjų riebalų.

Jų teigimu, rauginti pieno produktai turi teigiamą poveikį cholesteroliui, priešingai nei nefermentuoti. Tokie produktai kaip ledai ar sviestas gali didinti širdies ligų riziką.

Maždaug 2 tūkst. vyrų dalyvavo Rytų Suomijos universiteto tyrime, kuris vis dar tebevyksta.

Jų mitybos įpročiai buvo vertinami bandymo pradžioje tarp 1984 m. ir 1989 m., o tada vidutiniškai po 20 metų.

Dalyviai buvo suskirstyti į grupes pagal tai, kiek pieno produktų jie suvartodavo. Taip pat buvo atsižvelgiama ir į įvairius gyvenimo ir mitybos veiksnius.

Po tam tikro laiko 472 vyrai susirgo koronarine širdies liga, pavyzdžiui, patyrė širdies smūgį.

Asmenys, daugiausiai suvartoję fermentuotų pieno produktų, kurie buvo mažiau negu 3,5 proc. riebumo, patyrė 26 proc. mažesnį pavojų susirgti širdies liga.

Kefyras buvo dažniausiai vartojamas mažai riebalų turintis raugintas pieno produktas.

Neaišku, kodėl rauginti produktai suteikia daugiau naudos, tačiau jie gali būti susiję su junginiais, susidarančiais fermentacijos metu.

Be to, tyrimas taip pat parodė, kad vartojant daugiau nefermentuotų pieno produktų gali padidėti rizika susirgti koronarinėmis širdies ligomis.

„Suomijoje žmonių įpročiai vartojant skirtingus pieno produktus per pastaruosius dešimtmečius pasikeitė.

Pavyzdžiui, sumažėjo pieno ir kefyro vartojimas, bet išaugo jogurto, įvairių sūrių ir varškės populiarumas“, – naujienų portalui „Daily Mail“ teigė tyrimo bendraautorius, gyd. Jyrki Virtanenas.

Jau nuo 1970-ųjų metų sotieji riebalai buvo laikomi blogais, mat buvo teigiama, kad jie didina „blogojo“ (MTL) cholesterolio kiekį kraujyje.

Vis dėlto pastaraisiais metais po kelių tyrimų sustiprėjo nuomonė, kad šie riebalai iš tikrųjų gali padidinti „gerojo“ (DTL) cholesterolio lygį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.