16 produktų, padedančių išvalyti kepenis ir pagerinti jų veiklą

Šiandien pasaulyje, kuriame mes gyvename, apstu toksinų, besikaupiančių organizme ir sukeliančių įvairias ligas, skausmus, uždegimus. Dėl šios priežasties labai svarbu į mitybos racioną įtraukti maisto produktus, padedančius išvalyti kepenis.

 Kepenys gamina tulžį, kad suardytų riebalus, kaupia geležies ir vitaminų atsargas.<br> 123rf nuotr.
 Kepenys gamina tulžį, kad suardytų riebalus, kaupia geležies ir vitaminų atsargas.<br> 123rf nuotr.
 Citrusiniuose vaisiuose yra daug vitamino C.<br> 123rf nuotr.
 Citrusiniuose vaisiuose yra daug vitamino C.<br> 123rf nuotr.
 Obuoliuose randamas pektinas yra gyvybiškai svarbus kepenų ir bendro organizmo valymosi procesui.<br> 123rf nuotr.
 Obuoliuose randamas pektinas yra gyvybiškai svarbus kepenų ir bendro organizmo valymosi procesui.<br> 123rf nuotr.
 Žaliojoje arbatoje yra daug antioksidantų, pavyzdžiui, katechinų.<br> 123rf nuotr.
 Žaliojoje arbatoje yra daug antioksidantų, pavyzdžiui, katechinų.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Dec 2, 2018, 3:01 PM

Kepenys gamina tulžį, kad suardytų riebalus, kaupia geležies ir vitaminų atsargas, paverčia sukauptą cukrų į naudojimui tinkamą medžiagą, kai jo kiekis sumažėja, sunaikina senus raudonuosius kraujo kūnelius bei atlieka daugybę kitų gyvybiškai organizmui svarbių funkcijų.

Kadangi kepenys yra atsakingos už toksinų pašalinimą iš organizmo, šios kenksmingos medžiagos labiausiai jas ir gali pažeisti. Todėl norėdami pagerinti kepenų veiklą, turėtumėte vartoti tam tikrus maisto produktus, kurie valo ir gerina jų sveikatą, rašo healthyfoodhouse.com.

1. Imbieras

Šis žolinis augalas pasižymi priešuždegiminėmis ir antibakterinėmis savybėmis. Jis kovoja su uždegimu, kilusiu organizme, valo kepenis, tirpdo inkstų akmenis ir gerina bendrą sveikatos būklę.

2. Česnakas

Česnakuose esanti siera aktyvina kepenų fermentus, kurie valo organizmą, o selenas ir alicinas, kitos veikliosios medžiagos, taip pat padeda valyti kepenis.

3. Burokėliai ir morkos

Šiose daržovėse gausu flavanoidų ir beta karoteno, kuris pagerina kepenų veiklą. Be to, burokėliuose esančios medžiagos valo ne tik kepenis, bet ir kraują, žarnyną bei padeda apsaugoti organizmą nuo alkoholio kenksmingo poveikio.

4. Špinatai

Jie turi glutationo, kuris taip pat padeda kepenų fermentams pašalinti toksinus ir kitas kenksmingas medžiagas.

5. Citrusiniai vaisiai

Kaip jau žinoma, šiuose vaisiuose apstu vitamino C, pagreitinančio detoksikacijos procesą, stimuliuojančio kepenų veiklą ir stiprinančio imuninę sistemą.

6. Pomidorai

Pomidorai – tai dar vienas maisto produktas, naudingas kepenims, nes juose yra glutationo, kuris valo kepenis, likopeno, antioksidantų ir aminorūgščių.

7. Greipfrutai

Šie vaisiai taip pat yra glutationo ir vitamino C šaltinis, todėl jie taip pat prisideda prie natūralaus kepenų valymo proceso.

8. Avokadai

Avokadai skatina glutationo, kenksmingus toksinus iš kepenų šalinančios medžiagos, gamybą. Be to, juose yra labai galingų medžiagų, apsaugančių kepenis nuo pažeidimų. Jei per mėnesį suvalgysite bent po vieną ar du avokadus, padėsite organizmui palaikyti gerą kepenų būklę.

9. Obuoliai

Obuoliuose randamas pektinas yra gyvybiškai svarbus kepenų ir bendro organizmo valymosi procesui. Rekomenduojama kasdien suvalgyti po vieną obuolį arba išgerti stiklinę šviežių obuolių sulčių.

10. Graikiniai riešutai

Graikiniai riešutai yra dar vienas glutationo, omega-3 riebiųjų rūgščių ir aminorūgšties arginino šaltinis, kurio reikia norint turėti puikią kepenų sveikatą.

11. Briuselio kopūstai

Kadangi juose yra daug sieros ir antioksidanto gliukozinolato, briuselio kopūstai skatina kepenų detoksikaciją.

12. Kryžmažiedės daržovės

Tokios daržovės kaip brokoliai, žiediniai kopūstai ar lapiniai kopūstai skatina fermentų ir gliukozinolato gamybą, kurie padeda valyti kepenis taip pat.

13. Šparagai

Šparagai pasižymi tuo, kad turi gausybę maistinių savybių. Juose randamas galingas diuretikas padeda irgi valyti tiek kepenis, tiek inkstus, nes jis skatina šlapimo susidarymą inkstuose ir jo išsiskyrimą iš organizmo kartu su visais toksinais.

14. Žalioji arbata

Šios arbatos rūšyje yra daug antioksidantų, tokių kaip katechinai, kurie gelbsti gerinant kepenų veiklą.

15. Alyvuogių aliejus

Šalto spaudimo ekologiški aliejai, tokie kaip alyvuogių, kanapių ar linų sėmenų, taip pat prisideda prie kepenų valymo.

16. Kiaulpienės

Specialistų tvirtinimu, kiaulpienių šaknų arbata yra puikus gėrimas, valantis kepenis.

Įspėjimas

Jeigu reguliariai vartosite šiuos produktus, kepenys jums padėkos. Vis dėlto, jei esate alergiški kai kuriems maisto produktams, pavyzdžiui, riešutams, jokiu būdu nevartokite jų, o pasireiškus alerginei reakcijai ar atsiradus kitiems simptomams, nutraukite tų produktų, kuriuos valgėte, vartojimą ir kreipkitės į šeimos gydytoją.

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.