Štai kodėl vertėtų dažniau valgyti šaltienos, ypač žiemą

Kitą kartą, kai imsite šniurkščioti nosimi, pamirškite arbatą su medumi ir citrina. Vietoje jos sukirskite dubenį vaikystėje mėgto deserto – želės, suvalgykite gabalą šaltienos ar lėkštę gero sultinio. 

 Šaltiena – daugeliui patinkantis patiekalas.<br> 123rf nuotr.
 Šaltiena – daugeliui patinkantis patiekalas.<br> 123rf nuotr.
 Šaltiena – daugeliui patinkantis patiekalas.<br> 123rf nuotr.
 Šaltiena – daugeliui patinkantis patiekalas.<br> 123rf nuotr.
 Želės desertas.<br> 123rf nuotr.
 Želės desertas.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Dec 11, 2018, 6:21 AM

Visus šiuos patiekalus vienija tai, kad juose yra želatinos. 

Želatina – tai beskoniai skaidrūs baltymai, kurie išsiskiria lėtai ir ilgai verdant kaulus. Joje yra aminorūgščių alanino ir serino, kurios stiprina imuninę sistemą, todėl želatina itin naudinga žiemą, kai puola virusai. 

Taip pat ji labai naudinga puoselėjantiems išvaizdą. Iš kolageno gaunama želatina padeda išsaugoti odos elastingumą, todėl valgydami želės desertus arba šaltieną jūs rūpinatės savo oda, sakė mitybos specialistė Sam Christie.

Kuo naudinga želatina? Visas želatinos naudas išvardijo portalas „Daily Mail“.

Malšina sąnarių skausmus

Želatinoje yra aminorūgščių prolino ir glicino, iš kurių sudarytos kremzlės. Taip pat joje yra kalcio, magnio, fosforo, silicio ir sieros – visos šios medžiagos padeda stiprinti kaulus.

Tyrimai parodė, kad iš gyvūnų kaulų verdant išgautos medžiagos smarkiai pagerino reumatoidinio artrito simptomus, taip pat būklę sergant kitomis degeneracinėmis sąnarių ligomis. 

Sportininkai, kuriems šešis mėnesius buvo duota kolageno papildų, daug mažiau kentėjo  sąnarių skausmus.

„Želatinoje yra daug baltymų, kurie padeda ląstelėms atsinaujinti ir slopina uždegimą“, – pabrėžė S. Christie.

Padeda ramiam miegui 

Jeigu norite gerai išsimiegoti, prieš naktį suvalgykite želės arba šaltienos. 

2007 metais atliktas tyrimas parodė, kad savanoriai, kurie prieš miegą gaudavo 3 g glicino (maždaug 2 v. š. želatinos), greičiau užmigdavo ir greičiau pasiekdavo giliąją miego fazę, nei savanoriai, gaudavę placebą. 

Yra žinoma, kad glicinas kontroliuoja hormono, sukeliančio nerimą, išsiskyrimą.

Padeda mažinti svorį

JAV sparčiai populiarėja parduotuvės, kuriose galima įsigyti sultinio vienkartiniuose puodeliuose, kaip kavos.

Šioje šalyje labai populiari Paleo dieta, kurios sekėjai maitinasi taip, kaip maitinosi protėviai dar akmens amžiuje – teigiama, kad ši dieta yra efektyvi lieknėjantiems.

Kadangi želatinoje yra daug baltymų, ji pasotina. O joje esančios aminorūgštys spartina medžiagų apykaitą ir degina kalorijas. 

Užkerta kelią odos senėjimui 

Bėgant metams kolageno odoje mažėja. Tai pagrindinė priežastis, dėl kurios oda padeda raukšlėtis. Niekam ne naujiena, kad kolageno dedama į odos kremus. 

Tačiau mokslininkai tikina, kad prižiūrėti odą galime valgydami daugiau želatinos, kuri sudėtimi yra labai panaši į kolageną, tačiau gerokai pigesnė. 

Valgant daugiau želatinos viso kūno oda taps elastingesnė, standesnė, atsparesnė celiulitui. 

Stiprūs nagai, žvilgantys plaukai

Mičigano universiteto mokslininkai patvirtino, kad valgant želatiną gerėja plaukų folikulų struktūrą ir būklė, dėl to plaukai labiau žvilga. 

Taip pat jie patvirtino ir želatinos naudą nagams: dėl jos jie yra stipresni, mažiau lūžinėja.

Stiprina žarnyno sveikatą

Želatina – natūralus būdas palaikyti gerą žarnyno sveikatą. Ji padeda išlaikyti skystą žarnyno turinį, o tai reiškia, kad suvirškintas maistas žarnynu juda lengviau ir efektyviau šalina toksinus.

Glicinas želatinoje taip pat pagerina skrandžio veiklą ir padeda kovoti su bet kokiais patogenais, tokiais kaip virusai ar parazitai.

Želatinoje esančios amino rūgštys taip pat saugo žarnyno sienelę. Dėl to mažiau kamuoja alergija maistui.

Gydo pagirias 

Ruošdamiesi vakarėliui iš anksto pasiruoškite ir gero sultinio arba želės. Želatinoje esantis glicinas švelniai detoksikuoja kepenis ir ramina virškinamąjį traktą.

Kaip vartoti želatiną

Vienas iš paprasčiausių būdų vartoti daugiau želatinos – pusėje puodelio vandens užmerkite du arbatinius šaukštelius be kaupo želatinos ir palikite per naktį ar dieną. Ryte arba vakare išgerkite skystį, kurį galite paskaninti sultimis. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.