8 taisyklės padės po švenčių nesijausti blogai ir nepriaugti svorio

Šventinę vakarienę pradėkite nuo lengvo deserto, pakalbinkite sėdinčius šalia, o įsidėję kąsnį į burną, šakutę padėkite į šoną. Tai tik keli patarimai, kuriais LRT TELEVIZIJOS laidoje „Klauskite daktaro“ dalijasi Lietuvos sveikatos mokslų universiteto profesorius Alvydas Unikauskas ir mitybos specialistė Vaida Kurpienė. Jie pasakoja, kad neretai daug kalorijų išgeriame, o ne suvalgome.

Šventinė vakarienė nebūtinai turi baigtis persivalgymu.<br>123rf nuotr.
Šventinė vakarienė nebūtinai turi baigtis persivalgymu.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 25, 2018, 2:39 PM

Kiekvienos šventės turi savo papročius ir taisykles. Per Kūčias būtina po staltiese padėti šieno ar paruošti tuščią lėkštę nesantiems šalia, užsidegti žvakių, pasipuošti eglutę, paragauti visų 12 patiekalų. Per Kalėdas reikia išsikepti žąsį su bulvių koše, nepamiršti saldėsių ir, žinoma, taurių su tauriais ir ne tokiais tauriais gėrimais.

„Visi tie gražūs ketinimai, tos tradicijos, kurių būtina paisyti, dažniausiai baigiasi persivalgymu, prasta savijauta, papildomais kilogramais ir depresyvia nuotaika“, – pastebi gydytojas.

8 šventinio stalo taisyklės:

A. Unikauskas drauge su laidos viešnia, mitybos specialiste Vaida Kurpiene pateikė aštuonias šventinio stalo taisykles, kurios padės susitelkti į džiaugsmą, o ne išsipūtusį pilvą ir sunkumo jausmą.

1. Prieš vakarienę nebadaukite, nes būsite linkę persivalgyti.

Pasak V. Kurpienės, valgyti reikėtų kaip įprastai, tik šiek tiek mažiau, rinktis daugiau daržovių.

„Jei šventinę vakarienę gaminate patys ir gamindami ragaujate, laikyti tai valgymu“, – priduria ji.

2. Valgyti pradėkite nuo deserto arba vaisių.

Specialistai pataria pirmiausia valgyti skrandyje neužsibūnančius patiekalus – vaisius ar neriebų desertą.

„Prisiminkite – sultys yra maistas, o ne gėrimas, todėl vietoj jų suvalgykite kokį nors vaisių – tai puiki įžanga į vakarienę. Beje, dažnai mes ganėtinai daug kalorijų išgeriame, o ne suvalgome. Kalbu apie kompotus ir kisielių“, – sako V. Kurpienė.

3. Kuo mažiau padažų!

Juose dažnai slypi daugiau kalorijų, nei pačiame patiekale, primena mitybos specialistė. Ji pataria vengti perdirbtų riebalų, pavyzdžiui, pirkto majonezo, beje, naminiame nėra nieko blogo.

Taip pat, anot V. Kurpienės, reikėtų vengti kepti dideliame kiekyje riebalų: „Jei pats riebalas sveika, tai keptas jau nebe. Be to, kai kuriems patiekalams net nereikia riebalų, pavyzdžiui, kopūstų salotas skanu pašlakstyti greipfrutų sultimis, o morkų – apelsinų ar sojų padažu.“

4. Valgykite kuo daugiau šviežių daržovių.

Anot profesoriaus, tai yra puikus skaidulų, vitaminų ir mineralų šaltinis.

5. Gerai sukramtykite.

„Taip greičiau pasisotinsite ir geriau maistą suvirškinsite“, – primena profesorius. Jam antrina ir V. Kurpienė, patarianti bent jau nekramtyti kalbant, padėti šakutę į šoną įsidėjus kąsnį į burną, stengtis neužsigerti kisieliumi ar sultimis ir, žinoma, mėgautis maistu.

6. Neskubėkite valgyti – kalbėkitės.

A. Unikauskas siūlo pakalbinti sėdinčius šalia – kramtant kalbėtis nemandagu, taigi turėsite mažiau laiko valgyti ir puikiai praleisite laiką. Bendravimas – sveikatos garantas, teigia jis.

7. Apsivilkite siaurus drabužius arba susijuoskite diržu.

Tai padės nepersivalgyti, šypsosi profesorius.

8. Pakilkite nuo stalo ir imkitės smagios veiklos.

„Atsikelkite nuo stalo pažaisti stalo žaidimų, išeikite pasivažinėti rogėmis, nulipdyti sniego senį ar tiesiog pasivaikščioti. Sugrįžus kaip tik bus laikas pavalgyti“, – teigia A. Unikauskas.

Taip pat mano ir V. Kurpienė, patikinantis, kad atsitraukti nuo stalo – labai svarbu: „Galima žaisti bei burti, vartyti nuotraukų albumus, lipdyti sniego senį, važinėtis rogutėmis, išeiti pasivaikščioti, prisiminti gražiausias metų akimirkas, suplanuoti ką smagaus ir gero veiksime kitais metais.“

Beje, mitybos specialistė įspėja, kad gaminti reikia su protu – paruoštas maistas šaldytuve gali būti laikomas tik dvi dienas, vėliau jis yra nebetinkamas, tad nepagaminkite daugiau, nei galite suvalgyti.

„Iš tiesų, didžiausia dovana, kurią jums galime ir stengiamės dovanoti ne tik per šventes, bet ir kasdien – tai žinios ir patarimai. Didžiausia dovana, kurią galite pasidovanoti sau – įspūdžiai ir geri prisiminimai“, – linkėdamas gražių švenčių sako A. Unikauskas.

Parengė Eimantė Juršėnaitė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.