Trys taisyklės ir trys receptai norintiems maitintis sveikiau be didelių pastangų

Šventės buvo ilgos, smagios ir sočios. Po jų daugelis jaučiasi apsunkę, todėl jau pirmąją metų dieną pasižada nuo šiol maitintis sveikai.

 Sriuba – visuomet puikus pasirinkimas.<br> 123rf nuotr.
 Sriuba – visuomet puikus pasirinkimas.<br> 123rf nuotr.
 Pusryčių batonėliai.<br> 123rf nuotr.
 Pusryčių batonėliai.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2019-01-09 15:34

Tačiau gali būti, kad pirmųjų dienų motyvacija jau išseko, ir po Naujųjų šaldytuve likusiam torto gabalėliui taip ir neatsispyrėte. Nieko tokio!

Maisto tinklaraščio „Skaniai sveikai“ autorė Aušra Trilupaitė tikina, kad norint pakeisti mitybos įpročius, nebūtina laukti naujo mėnesio, pirmadienio ar rytojaus.

Įpročius keiskite pamažu

A. Trilupaitė sveikos mitybos įpročius į gyvenimą pataria įsileisti palaipsniui – kai sveikesni patiekalai racione atsiranda natūraliai, jie čia užsilieka ilgesniam laikui. Pasak jos, drastiški pokyčiai retai atneša naudos.

„Keisti mitybą nėra lengva, ypač jei per naktį tikitės radikaliai pakeisti valgiaraštį. Todėl geriausia į priekį judėti mažais žingsneliais. Taip nusprendusi pakeisti mitybą – beje, visai ne nuo Naujųjų, o metų viduryje – dariau ir pati.

Pirmiausia – saldumynus keičiau sveikesniais, namuose gamintais gardėsiais. Į racioną taip pat įtraukiau daugiau daržovių – anksčiau jų mano meniu beveik nebuvo. Po kurio laiko pastebėjau, kad kone visus patiekalus pakeitė sveikesnės alternatyvos – tie pirmieji žingsniai tapo tvirtu pagrindu mano dabartinei gyvensenai“, – sako maisto tinklaraštininkė.

Trys taisyklės pradedantiems

Nors sveikos mitybos taisyklių galima rasti šimtus, A. Trilupaitė pradedantiesiems išskiria tris: valgyti dažniau, bet mažomis porcijomis, visuomet po ranka turėti sveikų užkandžių ir meniu suplanuoti taip, kad popiet jame neliktų angliavandenių.

„Pusryčiams rinkitės angliavandenių turinčius produktus arba derinkite juos su baltymų gausiais patiekalais – juk energijos prireiks visai dienai. Perpiet angliavandeniai nepakenks, o vakarienei verčiau rinkitės baltymais praturtintą maistą. Sveiki užkandžiai, pavyzdžiui, riešutai, morkos ar humusas neleis išalkti tarp valgymų. Jei jie visuomet po ranka – nekils pagundos užkąsti ko nors saldaus“,– šypsosi Aušra.

Sveikos mitybos įpročius į kasdienę rutiną nieko nelaukiant įsileisti skatina ir prekybos tinklas „Lidl“. Tuo metu „Skaniai sveikai“ autorė dalijasi keliomis idėjomis, kurios įrodo, kad sveikesnis maistas gali būti skanus ir lengvai bei greitai paruošiamas.

Sveiki pusryčiai – iš vakaro

Pusryčiams A. Trilupaitė siūlo iš vakaro pasigaminti sveikų batonėlių. Daugiau jokių išsisukinėjimų, kad ryte neturite laiko pusryčiauti – tokį batonėlį sukrimsti galite ir pakeliui į darbą: „Avižiniai dribsniai puikiai tinka ryto batonėliams – jie suteikia energijos, o derinant su džiovintais vaisiais, riešutais ir sėklomis gali atstoti ir desertą. Kaip jungiamąją medžiagą rinkitės medų ir kokosų aliejų“.

Tinklaraštininkė dalijasi paprastu receptu: dubenyje sumaišykite avižinius dribsnius (120 g), stiklinę smulkintų migdolų, stiklinę razinų, keletą datulių, po porą šaukštų liofilizuotų uogų ir moliūgo sėklų, truputį sezamų sėklų, pusę šaukštelio cinamono ir žiupsnį druskos.

Atskirame inde ištirpinkite kokosų aliejų, sumaišykite jį su medumi ir užpilkite ant dribsnių. Viską gerai išmaišykite, sudėkite į batonėlių formeles ir palikite per naktį sustingti šaldytuve.

Pietūs per 15 minučių

Kitas, anot A. Trilupaitės, nepamainomas virtuvės pagalbininkas – garinis troškintuvas. Ji įsitikinusi, kad garuose galima gaminti beveik viską: mėsą, žuvį, kiaušinius ir, žinoma, daržoves.

„Virtos garuose jos traškesnės, šviežesnės ir, svarbiausia, išlaiko maistines savybes. Man toks gaminimo būdas labai patinka ir tuo, kad maistas neperkepa, neperverda, neprisigeria riebalų, o produktai išlaiko natūralų skonį“, – sako A. Trilupaitė ir pietums garuose pataria pasigaminti upėtakį.

Reikės vos kelių ingredientų – upėtakio filė, šviežiai tarkuoto imbiero, česnako, smulkintos aitriosios paprikos, pusės žaliosios citrinos sulčių, sojų padažo ir kukurūzo burbuolės (arba kitų daržovių pagal skonį).

Upėtakio filė įtrinkite prieskoniais, ant jo užspauskite žaliosios citrinos sulčių, šalia sudėkite į keletą dalių supjaustytą kukurūzo burbuolę, viską apšlakstykite sojų padažu ir sudėkite į garinį troškintuvą. Vos po 12 minučių mėgaukitės gardžiais ir sveikais pietumis.

Vakarienei – trinta sriuba

Savo virtuvės A. Trilupaitė neįsivaizduoja ir be elektrinio trintuvo: „Prisipažinsiu – labai nemėgstu ilgai ir nuobodžiai maišyti ranka, tad visą sunkų darbą, kai reikia susmulkinti ar sumaišyti ingredientus, patikiu trintuvui. Jame maišau ne tik pusryčių kokteilius ar blynų tešlą, bet ir vakarienės patiekalus – šis prietaisas puikiai pasitarnauja ruošiant trintas sriubas, naminį pesto padažą, gvakamolę ar humusą.“

Trintai sriubai tiks visos mėgstamos daržovės, pavyzdžiui, morkos, bulvės, žiediniai kopūstai, paprikos ar moliūgai. Drąsiai maišykite, trinkite, pagardinkite prieskoniais – eksperimentuodami atrasite ne vieną netikėtą receptą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.