Kiviai gali sumažinti rimtų ligų riziką, bet kai kam jais mėgautis reikėtų atsargiai

Kiviai padeda nemigos kamuojamiems žmonėms greičiau užmigti ir pagerina miego kokybę, LRT TELEVIZIJOS laidoje „Klauskite daktaro“ sako Lietuvos sveikatos mokslų universiteto profesorius Alvydas Unikauskas. Be to, vienas kivis per dieną gali sumažinti insulto riziką, priduria jis ir išvardija daugiau priežasčių dažniau rinktis šį vaisių. Tačiau įspėja – kai kurie juo mėgautis turėtų atsargiai.

 Kiviai padeda nemigos kamuojamiems žmonėms greičiau užmigti ir pagerina miego kokybę.<br> 123rf nuotr.
 Kiviai padeda nemigos kamuojamiems žmonėms greičiau užmigti ir pagerina miego kokybę.<br> 123rf nuotr.
 Vienas kivis per dieną gali sumažinti insulto, kraujo krešulių ir širdies bei kraujagyslių ligų riziką.<br> 123rf nuotr.
 Vienas kivis per dieną gali sumažinti insulto, kraujo krešulių ir širdies bei kraujagyslių ligų riziką.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Feb 4, 2019, 5:08 PM, atnaujinta Feb 4, 2019, 5:09 PM

„Kivis iš pirmo žvilgsnio nėra labai patrauklus vaisius – mažas ir gauruotas. Kita vertus, su kuo geriau leisti žiemą, jei ne su gauruotu ir, svarbiausia, itin sveiku vaisiumi?“ – šypsosi gydytojas.

Paprastai daugelis renkasi kivius dėl ryškios žalios spalvos ir egzotiško skonio, tačiau tikrasis kivių išskirtinumas – tai jų nauda sveikatai – yra bent šešios priežastys, dėl kurių šį supermaistu vadinamą produktą vertėtų prisiminti dažniau, patikina A. Unikauskas.

„Šie galingi antioksidantai-vaisiai turi daug daugiau nei 20 gyvybiškai svarbių maistinių medžiagų. Kiviai sumažina simptomus, susijusius su viršutinių kvėpavimo takų ligomis, taip pat virškinimo ligomis, tokiomis kaip dirgliosios žarnos sindromas“, – vardija gydytojas ir sako, kad tai dar ne viskas.

Kiviai yra natūralių antioksidantų – vitaminų C ir E – šaltinis.

„Nors šias medžiagas esame įpratę vadinti vitaminais, jie yra puikūs antioksidantai – vitaminai C ir E padeda kovoti su laisvaisiais radikalais. Be to, vitaminas C suteikia atsparumo infekcijoms, o vitaminas E yra stiprus komponentas mažinant cholesterolio kiekį“, – pasakoja gydytojas.

Vos vienas kivis aprūpina organizmą vienos dienos vitamino c norma (100 g kivių yra 100 – 200 mg vitamino C).

Gerina odos būklę.

Anot daktaro, kolagenas yra vienas svarbiausių organizmo baltymų, suteikiantis vidinei odos struktūrai stangrumo ir trūkstamos drėgmės. Kolageno reikia kaulams, sąnariams, raumenims, visam organizmui.

„Kolagenas būtinas ląstelėms atsinaujinti. Senstant kolageno gamyba lėtėja, atsiranda pirmosios raukšlės, oda tampa vis mažiau stangri. Norint paskatinti kolageno sintezę, būtinas vitaminas C, kurio gausu kiviuose, – pastebi A. Unikauskas. – Kivių vaisiuose esantys polisacharidai gali dvigubai padidinti kolageno sintezę organizme. Kiviuose taip pat yra antioksidanto liuteino, kuris yra neįtikėtinai naudingas odos sveikatai, saugo odą nuo UV spindulių.“

Geram regėjimui ir akių ligų prevencijai.

Kiviuose esantis liuteinas ne tik apsaugo odą, bet ir yra galingas fitocheminis junginys, kuris gali užkirsti kelią daugeliui akių ligų, įskaitant su amžiumi susijusią geltonosios dėmės degeneraciją. Kartu su liuteinu kivių vaisiai turi daug kito karotenoido vitamino A, kuris taip pat būtinas gerai akių sveikatai, teigia profesorius.

Pagerina širdies ir kraujagyslių sistemos veiklą.

„Vienas kivis per dieną gali sumažinti insulto, kraujo krešulių ir širdies bei kraujagyslių ligų riziką:

kivių vaisiuose esantis kalis padeda sumažinti kraujospūdį, neutralizuoja per didelį natrio kiekį organizme ir yra vazodilatatorius.

Be to, kiviuose yra daug skaidulų, kurios teigiamai veikia širdies veiklą, o kartu su vitaminu K2 gali užkirsti kelią kalcio kaupimuisi arterijose, todėl gali sumažinti širdies priepuolių riziką“, – vardija A. Unikauskas.

Tyrimai parodė, kad žmonės, kurie reguliariai vartoja kivius, 15 proc. sumažino trigliceridų kiekį.

Stiprina kaulus.

Vitaminas K2 paima kalcį iš kraujo ir nuneša į kaulus, tad jie būna stipresni, mažėja lūžių tikimybė, pastebi daktaras.

Naudingi geram miegui.

„Kivių vaisiai padeda nemigos kamuojamiems žmonėms greičiau užmigti ir pagerina miego kokybę. Taip yra todėl, kad kiviuose gausu serotonino, kuris gerina miego kokybę“, – paaiškina A. Unikauskas.

Kad ir kokie naudingi organizmui kiviai, gydytojas įspėja, kad šiais vaisiais mėgautis reikia atsargiai.

– Kivių negali valgyti žmonės, alergiški lateksui ir kitiems vaisiams, pavyzdžiui, avokadams ir bananams. Kiviams dažniau alergiški vaikai.

– Asmenys, vartojantys beta blokatorius, kivius turėtų vartoti saikingai, kitaip gali atsirasti kalio perteklius organizme.

– Kai kuriems kivių vaisiai gali sulėtinti kraujo krešėjimą ir neigiamai paveikti žmones, turinčius kraujavimo sutrikimų. Jei rengiatės operacijai, rekomenduojama nevartoti kivių bent dvi savaites prieš ją.

Kaip išsirinkti tinkamus kivius ir juos laikyti?

– Jei kivių planuojate nevartoti keturias dienas, rinkitės kietus vaisius.

– Jeigu norite paskubinti kivių nokimą, sudėkite juos į popierinį maišelį kartu su bananais, obuoliais ar kriaušėmis. Kai kiviai prinoksta, laikykite juos atokiau nuo kitų vaisių (net jeigu laikote šaldytuve), kadangi kiviai labai jautrūs etileno dujoms, kurias skleidžia kiti vaisiai ir dėl kurių kiviai gali pernokti.

– Kivius nokinkite viename maiše su bananais, obuoliais ar kriaušėmis.

Parengė Eimantė Juršėnaitė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.