Patarė, kokie riebalai tinka kepti – juos išduoda viena akivaizdi savybė

Natūropatinės mitybos specialistė Tautvilė Šliažaitė lrytas.tv laidelėse kalba apie produktus – kuriuos reikėtų pasirinkti, o kurių verčiau atsisakyti.

Karštam patiekalui ruošti geriausiai tinka sotieji riebalai.<br> 123rf nuotr.
Karštam patiekalui ruošti geriausiai tinka sotieji riebalai.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 13, 2019, 10:21 AM

Šįkart ji kalbėjo apie riebalus – kuriuos reikėtų pasirinkti ruošiant maistą. 

„Prieš mano akis yra dviejų tipų aliejai: atrodytų, jie visiškai nesiskiria, bet jų maistinės savybės yra pakankamai skirtingos. Tai mums taip gerai pažįstamas alyvuogių aliejus ir linų sėmenų aliejus. Abu juos rekomenduoju reguliariai vartoti, bet norėčiau pabrėžti, kad būtent linų sėmenų aliejus turės žymiai didesnį kiekį omega-3 riebiųjų rūgščių“, – kalbėjo Tautvilė. 

Jame yra net 7000 mg miligramų Omega 3. Nėra nė vieno kito aliejaus, kuris turėtų tiek daug omega-3. Daugelio aliejų sudėtyje yra daug omega-6 riebiųjų rūgščių. 

„Atsimenate, kaip kalbėjome apie pmega-3 ir omega- 6 balansą? Pasakojau, kaip svarbu nepadauginti omega-6. Tad įtraukite daugiau linų sėmenų aliejaus į mitybą“, – patarė mitybos specialistė. 

Tik labai svarbu žinoti, kokius riebalus pasirinkti ruošiant maistą.
Pasak Tautvilės, geriausia maistui gaminti tinka sotieji riebalai. Ką tai reiškia? 

Riebalai, kurie yra tiršti kambario temperatūroje – tai sviestas, lydytas sviestas, kokosų aliejus, kiaulių ar žąsų taukai – puikiai tinka maistui kepti. Tik prisiminkite – būtent taukus ar sviestą naudodavo mūsų senoliai. 

„Tad siūlyčiau sugrąžinti juos atgal į savo racioną, nes būtent tokie riebalai yra atsparūs aukštai temperatūrai. Juos kaitinant jie netampa transriebalais“, – sakė specialistė. 

Alyvuogių aliejų ji siūlo naudoti troškiniams, sriuboms ar paruoštam maistui pagardinti. „Jei mėgstate makaronus, ant paruošto patiekalo užsipilkite alyvuogių aliejaus, bet blynams ar kiaušinienei kepti alyvuogių aliejaus nenaudočiau – siūlyčiau rinktis lydytą sviestą, dar žinomą kaip ghi. Jis neturi daug skonio ir tinka būtent kepti“, – patarė T.Šiažaitė. 

O linų sėmenų aliejų ji rekomenduoja dėl jame esančių omega-3 riebiųjų rūgščių, bet būtina atminti – linų sėmenų aliejus yra labai jautrus bet kokiems temperatūros pokyčiams, todėl jį reikėtų laikyti šaldytuve ir naudoti tik ant šaltų patiekalų. Tad gamindami salotas būtinai užsipilkite linų sėmenų aliejaus. 

Jeigu pajuntate pakankamai stiprų kartumo pojūtį, tai reiškia, kad toks aliejus jau nėra geras – jį reikėtų pakeisti kitu. 

„Apibendrindama norėčiau pasakyti, kad visi aliejai, kurie yra tiršti,  tiks maistui gaminti, o skysti turėtų būti naudojami apšlakstyti jau  paruoštą maistą“, – patarė T.Šliažaitė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.