Dietologė įvardijo klaidą, kurios nereikėtų daryti vartojant vaisius

Daugelis žino, jog vaisius valgyti naudinga ir sveika, tačiau reikia žinoti ir kaip bei kada juos naudoti.

Jei esate sveiki, visuomet vertėtų rinktis kramtyti vaisių ar daržovę, o ne gaminti glotnutį.<br> 123rf nuotr.
Jei esate sveiki, visuomet vertėtų rinktis kramtyti vaisių ar daržovę, o ne gaminti glotnutį.<br> 123rf nuotr.
Jei esate sveiki, visuomet vertėtų rinktis kramtyti vaisių ar daržovę, o ne gaminti glotnutį.<br> 123rf nuotr.
Jei esate sveiki, visuomet vertėtų rinktis kramtyti vaisių ar daržovę, o ne gaminti glotnutį.<br> 123rf nuotr.
Jei esate sveiki, visuomet vertėtų rinktis kramtyti vaisių ar daržovę, o ne gaminti glotnutį.<br> 123rf nuotr.
Jei esate sveiki, visuomet vertėtų rinktis kramtyti vaisių ar daržovę, o ne gaminti glotnutį.<br> 123rf nuotr.
 Renkantis produktus arba gaminant patiekalus namuose, reikėtų atkreipti dėmesį į tai, kad, pasak G.Babravičienės, ekologiškas produktas nebūtinai reiškia sveiką produktą, o sveikas nelygu liesam.<br> Pranešimo autorių nuotr.
 Renkantis produktus arba gaminant patiekalus namuose, reikėtų atkreipti dėmesį į tai, kad, pasak G.Babravičienės, ekologiškas produktas nebūtinai reiškia sveiką produktą, o sveikas nelygu liesam.<br> Pranešimo autorių nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Apr 23, 2019, 6:05 PM

Gydytoja dietologė Gertrūda Babravičienė teigia, kad sulčių kokteiliai negali visiškai pakeisti vaisių, o sveikas maistas nelygu liesam.  

„Neretai vaikai ar suaugusieji valgo ne natūralius vaisius ir daržoves, o renkasi sultis, sulčių kokteilius, vadinamuosius glotnučius. Bet toks maistas labiau rekomenduojamas žmonėms, kurie turi didžiulę problemą ir visiškai negali valgyti vaisių, daržovių. Galbūt dėl sveikatos būklės, pavyzdžiui, jei žmogus neturi dantų arba po žandikaulio traumų“, – teigė dietologė, keletą paprastų patarimų dėl vaisių vartojimo pasiūliusi laidelėje apie sportą ir sveikatingumą „Lietuvos mokyklų žaidynės“.

Ji pažymėjo: jei esate sveiki – visuomet vertėtų rinktis kramtyti vaisių. 

„Taip gausite ne tik reikalingų vitaminų ir mikroelementų, bet ir skaidulų. Skaidulos yra puikus maistas mūsų žarnyno gerosioms bakterijoms. 

Dabar mokslininkai ypatingą dėmesį skiria mūsų mikrobiotai, tai yra visai mūsų žarnyno aplinkai, kuri turi labai daug įtakos bendrai žmogaus sveikatai“, – aiškino G.Babravičienė.

Kita svarbi priežastis, dėl ko verta valgyti visą vaisių – gavę skaidulų ilgiau jausitės sotūs. 

„Skaidulų kupinas maistas skrandyje lieka ilgiau. Gliukozės koncentracija kraujyje kyla palaipsniui. Lygiai taip pat ne per daug greitai koncentracija mažėja. Taip žmogus ilgiau jaučiasi sotus ir energingas“, – sakė dietologė.

Renkantis produktus arba gaminant patiekalus namuose, reikėtų atkreipti dėmesį į tai, kad, pasak G.Babravičienės, ekologiškas produktas nebūtinai reiškia sveiką produktą, o sveikas nelygu liesam.

„Būna, kad, pavyzdžiui, į košę papildomai pridedate riešutų, džiovintų vaisių, arba gaminate glotnutį, į kurį įdedate avokado, riešutų, vaisių, datulių ir nesuprantate, iš kur atsiranda nepageidaujami kilogramai. Nors kiekvieną rytą taip neva sveikai maitinatės. 

Tiesiog atkreipkite dėmesį – ar jums į košę reikia dėti tiek daug papildomų priedų. Galbūt užtenka tą kartą suvalgyti tik košės, o saujelę džiovintų vaisių arba riešutų suvalgyti po poros valandų“, - siūlė mitybos specialistė.

Daugiau specialistų patarimų žiūrėkite šeštadieniais laidoje „Lietuvos mokyklų žaidynės“.

UAB „Lrytas“,
Gedimino 12A, LT-01103, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus webmaster@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2022 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.