10 varškės naudų sveikatai patiks: dėl vieno dalyko geriau net už žuvį ir mėsą

Niekam ne paslaptis, kad pieno produktai turi naudingų medžiagų, tačiau dažnai kalbama apie tai, kad ne visi juos gali toleruoti.

Kuo riebesnė varškė, tuo joje daugiau karotino, vitaminų B1 ir B2.<br> 123rf nuotr.
Kuo riebesnė varškė, tuo joje daugiau karotino, vitaminų B1 ir B2.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 13, 2019, 11:11 AM, atnaujinta May 13, 2019, 2:37 PM

Kur kas paprasčiau su raugintais pieno produktais. Juos toleruoja daugiau žmonių. Vienas iš naudingiausių raugintų pieno produktų – varškė. Joje gausu įvairių naudingų maistinių medžiagų, vitaminų ir mikroelementų, kurie teigiamai veikia sveikatą.

Štai 10 priežasčių, kodėl jums reikėtų valgyti varškę:

1. Varškėje gausu kalcio ir fosforo, kurios yra kaulinio audinio ir dantų pagrindas ir stiprina širdies raumenį.

2. Varškės baltymuose yra metionino, triptofano. Šios medžiagos yra nepakaičiamos aminorūgštys, kurios reikalingos nervų sistemai ir virškinamajam traktui.

3. Kuo riebesnė varškė, tuo joje daugiau karotino, vitaminų B1 ir B2. 

4. Varškėje yra geležies. Ji padeda išlaikyti pakankamą energijos kiekį. Tai ypač svarbu aktyviai sportuojantiems, dirbantiems žmonėms.

5. Varškėje yra ir magnio. Magnis aktyvina daugiau nei 300 fermentų veiklą, dalyvauja angliavandenių, riebalų, baltymų ir energijos apykaitoje. Pats žmogaus organizmas magnio nepasigamina, todėl jo reikėtų gauti su maistu.

6. Varškė prisotinta metioninu ir lizinu, kurie turi savybę mažinti cholesterolio lygį kraujyje.

7. Varškės baltymai pasisavinami geriau nei mėsos ar žuvies baltymai, be to šis baltymas vadinamas „ilgo veikimo“ baltymu, dėl to puikiai tiktų vakarienėms ar lengviems naktipiečiams, nes raumenis aprūpins baltymais net miego metu.

8. Žmonėms, sergantiems ateroskleroze bei nutukimu, varškės patariama valgyti todėl, kad ji normalizuoja riebalų apykaitą organizme.

9. Varškėje esantis vitaminas B1 padeda sukurti naujas sveikas ląsteles. Šis vitaminas dar vadinamas antistresiniu, kadangi apsaugo imuninę sistemą.

10. O varškėje esantis vitaminas B2 veikia kaip antioksidantas ir saugo organizmą nuo laisvųjų radikalų susidarymo, palaiko gerą odos būklę, padeda maistui virsti energija, taip pat gali užkirsti kelią ankstyvam senėjimui ir apsaugoti nuo širdies ligų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.