Jogurtas padės sulieknėti: venkite vienintelės klaidos

Daugelis sutiks, kad jogurtas yra skanus, maistingas ir sveikas. Dėl to, kad jame esančios probiotinės bakterijos saugo musų žarnyną ir apskritai sveikatą, klausimų nekyla. O štai ar tiesa, kad jogurtas yra naudingas lieknėjant?

 123rf.com nuotr.
 123rf.com nuotr.
Natūralus jogurtas labai naudingas sveikatai.<br>123rf nuotr.
Natūralus jogurtas labai naudingas sveikatai.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

May 22, 2019, 1:59 PM, atnaujinta May 22, 2019, 2:51 PM

Kada ir kas pirmasis atrado jogurtą, sunku pasakyti, tačiau mokslininkai neabejoja, kad jis buvo vartojamas dar prieš atsirandant žemdirbystei. Pasiekęs Europą, jau senovėje jogurtas buvo vertinamas gydant žarnyno ligas. Ypač jogurtas išpopuliarėjo pradėjus jo gamyboje vartoti vaisių skonio sirupą. O didžiausia populiarumo banga prasidėjo XX a. septintajame dešimtmetyje, pradėjus jogurtą skaninti natūraliais vaisiais.

Gerai tai, kad jogurtą, skirtingai nei pieną, gali vartoti laktozės trūkumu besiskundžiantys žmonės, šią patologiją lemia sutrikusi fermento laktazės, kuri būtina laktozei skaidyti, sintezė plonųjų žarnų epitelio ląstelėse. Tai vadinama laktazės deficitu ir pasireiškia pilvo pūtimu, skausmu, viduriavimu išgėrus pieno. Jogurto gerosios bakterijos išskiria fermentų, skaidančių laktozę, dėl to jogurtas geriau toleruojamas.

Jogurtas, kaip ir kiti pieno produktai, mūsų organizmui naudingiausias kaip vienas geriausiai įsisavinamų baltymų ir kalcio šaltinių. Turtingas jis ir kitais elementais – magniu, kaliu.

Jogurtas gaminamas tam tikroms bakterijų kultūroms rauginant pasterizuotą pieną. Naudojamos Lactobacillus bulgaricus ir Streptococcus thermophilicus kultūros – be jų pienas nevirstų jogurtu. Gamybos procese dalyvaujančios bakterijos, dar kitaip vadinamos probiotikais, palaiko žarnyno floros pusiausvyrą, slopina žalingų bakterijų augimą, padeda skaidyti maisto medžiagas, skatina B grupės vitaminų gamybą, stimuliuoja imuninę sistemą, aktyvina toksinų bei kitų nereikalingų medžiagų šalinimą iš organizmo. Štai todėl ir yra ypač naudingas lieknėjant. 

Kokį rinktis?

Mitybos specialistai pirmiausiai rekomenduoja rinktis šviežią, turintį mažai, o geriausia neturintį konservantų ir trumpai galiojantį jogurtą. Labai ilgai galiojantys jogurtai yra termiškai apdoroti, todėl juose nėra gerųjų bakterijų, taigi ir nauda iš tokio jogurto nedidelė.

Taip pat geriau rinktis įprasto riebumo jogurtus, nes ypač liesuose, pavyzdžiui 0,5-1 proc. riebumo jogurtuose riebalai pakeisti paprastaisiais angliavandeniais, liaudiškai tariant cukrumi, kuris ne tik nesuteikia sotumo jausmo, bet ir skatina alkį. O tai lieknėjimo priešas. Netinkamai parinktas jogurtas gali tapti pagrindine klaida norint sulieknėti.

Pieno produktai tinka ir pusryčiams, ir vakarienei ar užkandžiams. Per dieną rekomenduojama suvalgyti bent vieną porciją pieno produktų. Kodėl tai negalėtų būti jogurtas?

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.