Štai ką dažniau reikėtų valgyti tiems, kurie jaučiasi amžinai alkani ir nori sulieknėti

Natūropatinės mitybos specialistė Tautvilė Šliažaitė lrytas.tv laidelėse „Sveiki įpročiai“ kalba apie tai, kokius produktus reikėtų įtraukti į mitybą, o kokių geriau atsisakyti. Šįkart ji kalbėjo apie paprastą, daugeliui gerai pažįstamą ir mėgstamą produktą – raugintus kopūstus.

Natūropatinės mitybos specialistė T.Šliažaitė laidelėse „Sveiki įpročiai“ kalba apie tai, kokius produktus reikėtų įtraukti į mitybą, o kokių geriau atsisakyti. <br> 123rf ir lrytas.lt nuotr.
Natūropatinės mitybos specialistė T.Šliažaitė laidelėse „Sveiki įpročiai“ kalba apie tai, kokius produktus reikėtų įtraukti į mitybą, o kokių geriau atsisakyti. <br> 123rf ir lrytas.lt nuotr.
Valgant produktus, kuriuose yra daug skaidulų, svoris krenta greičiau.<br> 123rf nuotr.
Valgant produktus, kuriuose yra daug skaidulų, svoris krenta greičiau.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2019-06-21 06:57

Kai kurie žmonės niekaip negali prisivalgyti – net ir suvalgę didžiulį patiekalą jie jaučiasi alkani.  Jiems, o taip pat norintiems sulieknėti T.Šliažaitė patartų dažniau valgyti raugintų kopūstų. Kodėl? 

„Nes 100 g raugintų kopūstų yra tik 22 kalorijos? Tai reiškia, kad jeigu jūs suvalgytumėte visą tą raugintų kopūstų kibirėlį, jūs gautumėte tik truputį daugiau nei 100 kalorijų“, – aiškino specialistė. 

Kalorijos kalorijomis, o kuo dar naudingi rauginti kopūstai

Pasak Tautvilės, raugintuose kopūstuose yra gausybė gerųjų bakterijų. Tik reikia nepamiršti – kaitindami kopūstus gerąsias bakterijas nužudome, tad norint jas išsaugoti reikėtų valgyti šviežius ir nekaitintus kopūstus.

Taip pat nekaitintuose raugintuose kopūstuose yra natūralių virškinimo fermentų. 

„Ar esate pastebėję, kad suvalgius šviežių raugintų kopūstų pilvo nepučia, o suvalgius troškintų – pučia? Būtent dėl to, kad su šviežiais gausime virškinimo fermentų, kurie padės juos suvirškinti ir įsisavinti maistines medžiagas“, – kalbėjo T.Šliažaitė. 

Ji įspėjo atsargiau rinktis raugintus kopūstus, kurie yra parduodami stiklainiuose. 

„Labai dažnai stiklainiuose parduodami rauginti kopūstai yra paruošiami su actu, o actas taip pat nužudo gerąsias bakterijas“, – įspėjo ji. 

Ji siūlo patiems pasiruošti raugintų kopūstų – supjaustyti kopūstus, dėti druskos, morkų, spanguolių ar truputėlį kmynų. Ir rauginti mažiausiai savaitę, tačiau nuolat tikrinant. Nors kai kurie deda cukraus, norėdami pagreitinti rūgimo procesą, jeigu kopūstai kokybiški, cukraus gali ir nereikėti. 

Raugintus kopūstus T.Šliažaitė patartų dažniau valgyti žmonėms, kurie vengia ar negali gerti kefyro ar jogurto, taip pat žmonėms, kurie skundžiasi virškinimo sistemos problemomis. 

Tai labai naudinga žmonėms, kuriuos kamuoja vidurių užkietėjimas, nes raugintuose kopūstuose yra daug skaidulų ir gerųjų bakterijų. 

Taip pat labai naudinga žmonėms, kurie skundžiasi imuninės sistemos problemomis arba tiems, kurie kiekvienais metais serga. Tad žiemos laikotarpiu itin naudinga valgyti kuo daugiau raugintų kopūstų, ypač tuo metu, kai nelabai yra kitų daržovių. 

Rauginti kopūstai padeda apsisaugoti nuo kvėpavimo takų infekcijų, o susirgus padeda greičiau pasveikti. 

Taip pat labai svarbu atminti, kad dėl juose esančių gerųjų bakterijų kopūstus labai naudinga valgyti tuomet, kai geriate antibiotikus – jie padės atkurti žarnyno mikroflorą. 

Žmonės, kurie netoleruoja daugybės įvairių maisto produktų, taip pat turėtų rinktis raugintus kopūstus, nes dėl gerųjų bakterijų jie padeda atkurti žarnyno veiklą. 

Moterims, kurios skundžiasi šlapimo takų infekcija, taip pat turėtų valgyti raugintus kopūstus. Rauginti kopūstai taip pat naudingi žmonėms, kurie skundžiasi cukriniu diabetu ar širdies bei kraujagyslių ligomis, nori atsikratyti keleto kilogramų. 

„Tad pabaigai norėčiau pasakyti – valgykime kuo daugiau raugintų kopūstų. Jeigu jų nekaitinsime, gausime daug gerųjų bakterijų, o jei kaitinsime – daug skaidulų“, – pažymėjo mitybos specialistė. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.