Šį augalą garbino dar mūsų močiutės, bet apie tokį jo vartojimo būdą žinojo tik nedaugelis

Natūropatinės mitybos specialistė Tautvilė Šliažaitė lrytas.tv laidose „Sveiki įpročiai“ kalba apie tai, kokius produktus pasirinkti, kokių produktų paieškoti namuose, o kokių produktų atsisakyti. 

Suaugęs žmogus kasdien gali suvartoti apie 2 valgomuosius šaukštus alavijo masės.<br> 123rf nuotr.
Suaugęs žmogus kasdien gali suvartoti apie 2 valgomuosius šaukštus alavijo masės.<br> 123rf nuotr.
 T.Šlažaitė patarė, kaip vartoti alaviją.<br> 123rf ir lrytas.lt nuotr.
 T.Šlažaitė patarė, kaip vartoti alaviją.<br> 123rf ir lrytas.lt nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jul 7, 2019, 10:34 AM

Turbūt daugelio namuose auga alavijas, liaudiškai vadinamas alijošiumi. 

„Manau, dauguma jūsų žino, jog alavijas labai naudingas, kai mes jį naudojame išoriškai – tepame ant žaizdų, kai nusideginame ar susižeidžiame. Labai dažnai alavijo dedama į odos priežiūros priemones, šampūnus, įvairius kremus, kosmetiką“, – pasakojo Tautvilė. 

Kyla klausimas – ar galima alaviją įtraukti į mitybos racioną? 

„Tikrai taip, – patikino T.Šliažaitė. – Alavijas pasižymi gausybe teigiamų sveikatai savybių. Jame yra labai daug medžiagų ir antioksidantų, kurie yra naudingi mūsų imuninei sistemai.“ 

Labai vertinga įtraukti į mitybą alaviją artėjant žiemos laikotarpiui – tai padės  apsisaugoti nuo peršalimo. Šis augalas – puikus vitamino C šaltinis. Taip pat jame yra gana daug skaidulų. 

„Atsiminkime tokį dalyką: kai užtepame alavijo ant odos, kai esame nudegę, mums iškart palengvėja, nebeskauda, ir jaučiame, kad pažeista vieta tampa sudrėkinta. Panašiai  vyksta ir organizmo viduje. Jeigu skundžiamės opa, skrandžio problemomis, kamuoja refliuksas ar jaučiame, kad virškinimo sistemoje kilo „gaisras“, labai siūlyčiau į racioną įtraukti alaviją“, – patarė žinovė.

Įtraukti alaviją į mitybą naudinga ir odai. 

Taip pat tai naudinga žmonėms, kurių organizme padidėjęs cukraus kiekis, ir jiems kyla didesnė rizika susirgti cukriniu diabetu. 

Alavijas dažnai naudojamas sergant grybelinėmis infekcijomis: pavyzdžiui, juo tepami nagai. 

„Įdomu ir tai, kad naudodami alaviją mityboje mes galime sustiprinti savo imuninę sistemą ir atsikratyti tokių infekcijų“, – pabrėžė T.Šliažaitė. 

Tad ką kaip vartoti alaviją? „Nulupkite žaliąją luobelę ir vartokite viduje esančią baltąją permatomą masę.  Dėkite jos į jogurtus, košę. Tik nereikia alavijo šildyti“, – patarė žinovė. 

Ji pataria į mitybą įtraukti alaviją palaipsniui, pradedant mažomis dozėmis. Suaugęs žmogus kasdien gali suvartoti apie 2 valgomuosius šaukštus šios masės, vaikas – ne daugiau kaip vieną arbatinį šaukštelį. 

Didesnis kiekis gali paleisti vidurius. Dėl to alavijas labai tinka žmonėms, kuriuos kamuoja vidurių užkietėjimas. 

T.Šliažaitė siūlo alavijo dėti į kokteilius, jogurtą, maišyti su uogiene, kuri suteiks skonio, nes pats alavijas yra beskonis. 

„Įtraukime daugiau alavijo į savo mitybą, auginkime jį namuose, o jeigu jo neturime, visuomet galime nusipirkti natūralių alavijo sulčių. Tik nepirkime tų sulčių, kurių sudėtyje yra gal 5 procentai alavijo, reikėtų rinktis tokias, kurios pagamintos iš 100% alavijo želės“, – dar vieną patarimą davė Tautvilė. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.