„Jei jūs einate miegoti 23-24 valandą, iki miego jūsų organizmas keletą valandų badauja, o ir iki pusryčių dar nemenkas laiko tarpas. Vakarais ir naktimis organizmui reikia duoti statybinių medžiagų, kurios reguliuoja virškinimą, degina riebalus ir didina raumenų masę“, – teigė N.Akmanavičius.
Tad ką jis patartų rinktis vakarienei?
Pirmiausia reikėtų pasistengti rinktis baltymus ir sočiuosius riebalus.
Į vakarienės valgiaraštį įtraukite žuvį, kiaušinius, varškę, jūros gėrybes, jauną (nebrandintą) sūrį – puikiai tinka feta ar rikota.
„Rikota organizmui naudinga tuo, kad joje gausu vitaminų, mineralų, aktyviųjų medžiagų, kurių yra ir piene, išrūgose, rauge. Nepaisant to, kad fetos (graikiško) sūrio riebumas – 40-60 procentų, jame beveik nėra angliavandenių, kurie skatintų svorio didėjimą. O ir riebalai, esantys fetos sūryje, įsisavinami ne visiškai, tik iš dalies“, – paaiškino Natas, kartu įspėdamas nepiktnaudžiauti sūriu ir laikytis normų.
Mėsos vakare geriau vengti, nes ji, pasak žinovo, ilgai virškinama, apkrauna organizmą – jos suvalgę vakare apsunkę jausitės net ir ryte.
„Pagrindinis dalykas – vakare vengti angliavandenių. Net ir tuo atveju, jei renkatės vaisius arba grūdus, reaguodamas į juos organizmas gamina insulino hormoną. Insulinas trukdo somatropino sintezei – šis hormonas lemia baltymų, angliavandenių bei riebalų įsisavinimą, taip pat insulinas mažina angliavandenių kiekį kraujyje, o tai sukelia nuovargį. Kad hormonų pusiausvyra ir virškinimas nesutriktų, vakarienei geriau vengti angliavandenių“, – patarė N.Akmanavičius.
Prieš miegą stenkitės vengti ne tik mėsos, bet ir bulvių, duonos, pupelių, užkepėlių ar gazuotų gėrimų.
„Būtent tokią vakarienę galima atiduoti priešui. Tačiau nepamirškite pusryčių – ką suvalgysite pusryčiams, taip ir jausitės visą dieną. Tad neatidėliokite pusryčių ir nevenkite jų – jau geriau atsikelti anksčiau ir papusryčiauti, nei visai to nepadaryti“, – pažymėjo mitybos specialistas ir masažuotojas Natas Akmanavičius.