Dietologė papasakojo, kokie pokyčiai įvyksta organizme, atsisakius cukraus

Dietologė atskleidė, kaip cukraus atsisakymas pagerina sveikatą, padeda pasiekti geresnių sporto rezultatų ir netgi pagerina darbingumą.

Cukrus, anot dietologės, gali sukelti abstinenciją, panašią į narkotikų sukeliamą.<br> 123rf nuotr.
Cukrus, anot dietologės, gali sukelti abstinenciją, panašią į narkotikų sukeliamą.<br> 123rf nuotr.
Cukraus vartojimo nutraukimo simptomai, įskaitant galvos, skrandžio skausmus bei žarnyno pokyčius, gali trukti kelias dienas ar net savaites.<br> 123rf nuotr.
Cukraus vartojimo nutraukimo simptomai, įskaitant galvos, skrandžio skausmus bei žarnyno pokyčius, gali trukti kelias dienas ar net savaites.<br> 123rf nuotr.
Kai cukrus nepanaudojamas fizinei veiklai, jis kaupiamas organizme riebalų pavidalu.<br> 123rf nuotr.
Kai cukrus nepanaudojamas fizinei veiklai, jis kaupiamas organizme riebalų pavidalu.<br> 123rf nuotr.
Žmonės, atsisakę cukraus, pastebi plaukų, odos ir nagų būklės pagerėjimą.<br> 123rf nuotr.
Žmonės, atsisakę cukraus, pastebi plaukų, odos ir nagų būklės pagerėjimą.<br> 123rf nuotr.
Cukrus, anot dietologės, gali sukelti abstinenciją, panašią į narkotikų sukeliamą.<br> 123rf nuotr.
Cukrus, anot dietologės, gali sukelti abstinenciją, panašią į narkotikų sukeliamą.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Aug 19, 2019, 7:12 AM

Cukrus, anot dietologės, gali sukelti abstinenciją, panašią į narkotikų sukeliamą.

Dr. Samantha Coogan, Nevados mitybos ir dietologijos akademijos prezidentė ir Nevados universiteto mokslininkė, paaiškino kas nutinka, kai atsisakoma saldumynų.

Cukraus vartojimo nutraukimo simptomai, įskaitant galvos, skrandžio skausmus bei žarnyno pokyčius, gali trukti kelias dienas ar net savaites.

„Tačiau, kai organizmas prisitaikys prie pokyčių, galite tikėtis, kad pagerės smegenų funkcija ir mažiau sirgsite“, – tvirtino mokslininkė.

Jausitės mažiau mieguistas, bus lengviau sportuoti, kai kūnui suteiksite tinkamo maisto.

S.Coogan teigė, kad plaukų, odos ir nagų būklė pagerėja, miegas tampa ramesnis, svorio netekimas yra neišvengiamas, kai atsisakote daug cukraus turinčio maisto. 

Atsisakant cukraus ženkliai sumažėja 2 tipo diabeto, širdies ligų, vėžio rizika.

„Gal būt tai per daug drastiškas palyginimas, tačiau pagalvokite, kaip narkomanai kasdien gyvena. Jų darbo kokybė prasta, jie neužsiima fizine veikla ir jie niekada tinkamai nepailsi miegodami. Cukrus – priklausomybę sukelianti medžiaga, todėl vertėtų į jo vartojimo įpročius atkreipti dėmesį“, – tikino mokslininkė.

Kuo dažniau žmogus lepinasi cukringais užkandžiais, tuo sunkiau jam pakeisti mitybos įpročius ir atsisakyti cukraus.

Pasibaigus cukraus sukeltai abstinencijai, jo vartojimo nutraukimas gali turėti didžiulę naudą.

„Žmonės pastebi, kad atsisakius cukraus jų plaukai, oda ir nagai atrodo sveikiau, jų svoris nukrinta, produktyvumas darbe ženkliai išauga, miegas pagerėja,o pasiekimai sporto salėje džiugina kur kas labiau“, – privalumus vardijo S.Coogan.

Produktyvumo padidėjimas darbe

Smegenims ir visam kūnui reikia cukraus, kaip energijos šaltinio, tačiau didelis jo kiekis itin kenksmingas.

Neurologai atskleidė, kad mąstymas, mokymasis ir koncentracija yra susiję su tuo, kaip efektyviai smegenys geba panaudoti cukrų.

Mityba, kurioje gausu angliavandenių ir cukraus (pyragėliai, šokoladas, gazuoti gėrimai ir sausainiai) – susijusi su pažinimo sutrikimais, atminties problemomis ir demencija.

317 sveikų vaikų iš Korėjos tyrimas parodė, kad tie, kurie vartojo daugiau perdirbtų maisto produktų, turėjo prastesnius pažinimo gebėjimus, įskaitant prastesnę trumpalaikę ir darbinę atmintį. 

Hiperglikemija – dažna diabeto komplikacija, kurią sukelia didelis gliukozės kiekis kraujyje.

Tyrime, paskelbtame „Diabetes Care“, nustatyta, kad 2 tipo diabetu sergantys pacientai patyrė padidėjusius liūdesio ir nerimo jausmus ūminės hiperglikemijos metu.

Londono universiteto koledžo tyrime, kuriame dalyvavo 23,2 tūkst. žmonių, nustatyta, kad cukraus vartojimas neigiamai veikia ilgalaikę psichologinę sveikatą.

Geresni pasiekimai sporte

„Dažnai cukrus mus verčia jaustis mieguistais, nuilsusiais ir norinčiais jo vis daugiau, o kaina, kurią už tai sumokame – prastėjanti sveikata.

Kai kurie žmonės daug greičiau patiria privalumus, kuriuos suteikia cukraus atsisakymas, kai kitiems tai užtrunka ilgesnį laiką“, – paaiškino S.Coogan.

Cukraus atsisakymas mus verčia jaustis geriau, nes cukringas maistas pakeičiamas maistingesniu.

Sportuojant energija naudojama iš glikogeno atsargų, todėl svarbu valgyti aukštos maistinės vertės maistą, norint aprūpinti kūną tinkamu kuru ir atsigavimui po treniruotės.

Norint suteikti raumenims energijos, reikalingas didelis angliavandenių ir baltymų kiekis.

Netinkamo maisto valgymas sąlygoja nuovargį, sumažina produktyvumą kitos treniruotės metu bei sukelia raumenų skausmą.

Prasta mityba, kurioje daug cukraus, taip pat gali turėti įtakos prastiems asmens treniruočių pasiekimams, nes jis prisideda prie riebalų kaupimosi.

Kai cukrus suskaidomas virškinant, kad jį būtų galima naudoti organizmo funkcijoms palaikyti, dalis to cukraus kaupiamas raumenyse ir kepenyse, vėlesniam naudojimui.

Kai cukrus nepanaudojamas fizinei veiklai, jis kaupiamas organizme riebalų pavidalu.

Odos ir plaukų būklės pagerėjimas

S.Coogan pridėjo, kad žmonės, atsisakę cukraus, pastebi plaukų, odos ir nagų būklės pagerėjimą.

Ankstesni tyrimai parodė, kad daug cukraus turinti dieta kenkia kolagenui, baltymui, dėl kurio oda atrodo jaunai. 

Kai cukrus patenka į kūną, jis sukelia procesą, vadinamą glikacija, kurio metu sukuriama medžiaga, paspartinanti senėjimo procesus, pavyzdžiui, raukšlių formavimąsi dėl neigiamo poveikio kolagenui.

Kūnas su cukraus pertekliumi kovoja gamindamas insuliną. Kai insulinas pakyla, atsiranda uždegimas, kuris susijęs su odos problemomis, tokiomis kaip egzema bei psoriazė.

Cukrus taip pat siejamas su akne – insulinas sukelia hormonų, kurie didina riebalų ląstelių augimą, gamybą, dėl to atsiranda bėrimai.

Tyrimas parodė, kad tiems, kurie nevartoja cukraus, aknės rizika sumažėja 30 proc. 

Atsisakius rafinuoto cukraus vaisiai vėl pasidaro saldūs – beveik kaip saldainiai, nes skonio receptoriai turi galimybę atsigauti.

Parengta pagal dailymail.co.uk

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: G. Nausėda Seimo komisijos reikalauja įrodymų