Paaiškino, kodėl energiniai gėrimai kenkia širdžiai

Cukringi, daug kofeino turintys energiniai gėrimai pastaraisiais metais tapo vis populiaresni. Pavojų, susijusių su šiais gėrimais, sąrašas sparčiai auga.

Raginimai, kad energiniai gėrimai būtų uždrausti ar apriboti padažnėjo po kelių su jais susijusių mirčių.<br> 123rf nuotr.
Raginimai, kad energiniai gėrimai būtų uždrausti ar apriboti padažnėjo po kelių su jais susijusių mirčių.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 5, 2019, 8:53 AM

Naujas tyrimas, kurio rezultatai paskelbti Amerikos širdies asociacijos leidinyje, parodė, kad vieno energinio gėrimo suvartojimas gali visiškai išderinti širdies plakimą.

Raginimai, kad šie gėrimai būtų uždrausti ar apriboti, padažnėjo po kelių mirčių JAV, siejamų su energiniais gėrimais.

Vieno konkretaus prekinio ženklo produktai netgi buvo pašalinti iš prekybos, nes tai sąlygojo vyrų, kurie gėrė šio prekės ženklo energinius gėrimus, pavojingai ilgą erekciją. 

Norėdami ištirti pavojaus dydį mokslininkai davė 34 žmonėmss 0,9 litro vieno iš dviejų komercinių energinių gėrimų arba placebo.

Jie naudojo elektrokardiogramą, kad užfiksuotų dalyvių širdies aktyvumą, o tai darė kas trisdešimt minučių per keturias keturias valandas nuo gėrimo suvartojimo pradžios.

Mokslininkai nustatė, kad dėl energinio gėrimo pailgėjo laikotarpis (QT), per kurį širdies skilveliai elektriniu būdu atstatomi tarp smūgių. Vidutiniškai energinių gėrimų pavartojusių žmonių QT intervalas buvo nuo 6 iki 7,7 milisekundžių didesnis nei tų, kurie gėrė placebą.

Nereguliarus QT intervalas gali būti labai pavojingas bei sukelti aritmiją ar kitas ligas širdies ligas, kurios neretai mirtinos. Nors šie rezultatai leidžia manyti, kad energiniai gėrimai keletą valandų gali sutrikdyti širdies veiklą, tyrimo autoriai negali paaiškinti, kodėl taip yra.

Abiejuose tyrime naudotuose gėrimuose buvo nuo 304 iki 320 miligramų kofeino 944 miligramuose gėrimo, tačiau ankstesni tyrimai parodė, kad mažesnės nei 400 kofeino dozės nesukelia jokių elektrokardiografinių pokyčių.

Gėrimuose esama tokių ingredientų, kaip taurinas ir B grupės vitaminai. Taurinas – aminorūgštis, natūraliai organizme besigaminanti, turinti anti-aritminių savybių, o B grupės vitaminai taip pat laikomi saugiais.

Vis dėlto nežinoma, kaip minėti ingredientai veikia organizmą, kai jie vartojami kartu, ir ar tai susiję su šio tyrimo rezultatais.

Tyrimo autorius Sachinas Shahas teigė, kad reikėtų ištirti įvairių rūšių energinių gėrimų sudedamąsias dalis, jų derinius, ir tai galėtų paaiškinti aptarto klinikinio tyrimo rezultatus.

Parengta pagal iflscience.com

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.