Treneris išvardijo mitybos klaidas, kurias daro norintys sulieknėti

Norintys numesti svorio ar pagražinti kūno linijas, neretai daro klaidų. Vienas garsiausių Lietuvoje asmeninių trenerių Paulius Ratkevičius papasakojo, į ką reikėtų atsižvelgti, ko vengti, norint atsikratyti papildomų kilogramų.

Norint numesti svorio, pusryčiai labai svarbūs ir, anot P.Ratkevičiaus, jie turi būti skanūs bei sotūs.<br>123rf ir asmeninio albumo nuotr.
Norint numesti svorio, pusryčiai labai svarbūs ir, anot P.Ratkevičiaus, jie turi būti skanūs bei sotūs.<br>123rf ir asmeninio albumo nuotr.
Norint numesti svorio, pusryčiai labai svarbūs ir, anot P.Ratkevičiaus, jie turi būti skanūs bei sotūs.<br> Asmeninio archyvo nuotr.
Norint numesti svorio, pusryčiai labai svarbūs ir, anot P.Ratkevičiaus, jie turi būti skanūs bei sotūs.<br> Asmeninio archyvo nuotr.
Norint numesti svorio, pusryčiai labai svarbūs ir, anot P.Ratkevičiaus, jie turi būti skanūs bei sotūs.<br>Asmeninio albumo nuotr.
Norint numesti svorio, pusryčiai labai svarbūs ir, anot P.Ratkevičiaus, jie turi būti skanūs bei sotūs.<br>Asmeninio albumo nuotr.
Vienas garsiausių Lietuvoje asmeninių trenerių, Lrytas.tv laidos „Virtuvės revizija“ vedėjas Paulius Ratkevičius papasakojo, į ką reikėtų atsižvelgti, ko vengti, norint atsikratyti papildomų kilogramų.<br> 123rf ir asmeninio archyvo nuotr.
Vienas garsiausių Lietuvoje asmeninių trenerių, Lrytas.tv laidos „Virtuvės revizija“ vedėjas Paulius Ratkevičius papasakojo, į ką reikėtų atsižvelgti, ko vengti, norint atsikratyti papildomų kilogramų.<br> 123rf ir asmeninio archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Sep 6, 2019, 7:10 AM, atnaujinta Feb 25, 2020, 7:25 AM

Pirmiausia P.Ratkevičius pastebi, kad norintys sulieknėti valgo per mažai maisto, nes gali atrodyti, kad mažesnis kalorijų kiekis lemia svorio netekimą. Laikantis tokio metodo, anot trenerio, valios pastangų užtenka vos savaitei arba dviems. 

„Nuslūgus motyvacijai, alkis ima viršų. Suvalgę daugiau nei planavo, žmonės suvokia, kad nukrypo nuo plano, o tai labai stipriai demotyvuoja.

Lygiai tas pats su sportu – iš pradžių motyvacija būna didžiulė, atrodo, kad sportuoti galima kas dieną ir po kelias valandas, tačiau dėl didelių krūvių kūnas išvargsta jau po savaitės ar dviejų, ir žmogus pasiduoda, pamiršta išsikeltus tikslus“, – tvirtino P.Ratkevičius.

Per dideli tikslai – didelė klaida

Kita didelė klaida, pasak specialisto, ta, kad užsibrėžiami per dideli tikslai. 

„Pavyzdžiui, žmogus nutaria, kad per savaitę būtina numesti 1 kg svorio, ir tai tikrai realu, jeigu jis sveria 100 kg. 

Bet jei tokio paties rezultato per tokį pat laiką siekia 65 kg sverianti mergina,  tai jau būtų drastiškas svorio metimas. Vsada turime įsivertinti asmenines galimybes ir tik po to pradėti tikslingai siekti užsibrėžtų tikslų“, – paaiškino asmeninis treneris.

P.Ratkevičius nepalaiko ir trumpalaikių mitybos įpročių. Specialistas yra matęs begalę pavyzdžių, kai žmonės, labai mėgę grikius, nusprendžia laikytis kelių dienų grikių dietos, norėdami išsivalyti organizmą ir atsikratyti vieno kito kilogramo, tačiau rezultatas būna ne toks jau ir malonus –  į grikius jie nebenori pažiūrėti metus ar ilgiau.

Mityba turi būti visavertė

„Mityba turi būti visavertė, kadangi mūsų organizmui reikia įvairių maisto medžiagų, o mitybos balansas padeda mums išlikti energingiems, laimingiems ir t. t. Todėl savęs ribojimas, mano manymu, nėra gera mintis. 

Taip pat maistas turi būti skanus ir įvairus, juk tai vienas didžiausių malonumų gyvenime, todėl rekomenduočiau juo mėgautis.

Yra du veiksniai –  laikas ir kiekis – lemiantys, ar tai, ką valgote ir geriate, yra sveika. Tas pats produktas gali būti tiek vaistas, tiek nuodas. Laikas ir kiekis lemia, kaip maistas mus paveikia, tad žinodami ką ir kada valgyti, galėsite mėgautis gyvenimu ir atrodyti puikiai“, – dėstė pašnekovas.

Specialistas susilaukia nemažai klausimų dėl vadinamojo protarpinio badavimo. Jam toks mitybos būdas netinkamas, tačiau jis tvirtina, kad milijonai žmonių pasiekė savo tikslų vadovaudamiesi šios mitybos principais, todėl P.Ratkevičius mano, kad kiekvienas turi atrasti sau tinkamą ir priimtiną mitybos metodą.

Alkiui malšinti – arbata

Būna, kad papietavus ar pavakarieniavus vis vien persekioja noras ką nors užkąsti. P.Ratkevičius tvirtino, kad jei norisi užkandžiauti praėjus pusei valandos po valgymo, reikėtų išgerti stiklinę vandens, o dar geriau – žolelių arbatos. Šiltas gėrimas su skoniu suteikia sotumo jausmą.

„Kai sudarinėju mitybos planus, žmonėms, metantiems svorį, rekomenduoju po vakarienės išgerti puodelį ramunėlių arbatos, nes ji suteikia sotumo jausmą ir nuramina organizmą prieš miegą. Nepatarčiau gerti žalios, juodos ar kitos tonizuojančios arbatos – jeigu esate jautresnis, galite neužmigti ir vėl išalkti“, – siūlė Paulius.

Ką valgyti vakare?

Anot P.Ratkevičiaus, vakarienės racionas gali būti labai įvairus. Saldžiavalgiams ir mėgstantiems pieno produktus asmeninis treneris rekomenduoja susimalti varškę, pagardinti ją didele sauja uogų, dviem šaukštais graikinio jogurto, apibarstyti cinamonu. Valgydami šį desertą, pasak asmeninio trenerio, gausite naudingų medžiagų ir nepriaugsite svorio. 

Žuvies mėgėjams jis rekomenduoja orkaitėje keptą lašišos kepsnį. Jį pasigaminti labai paprasta ir neatims daug laiko.

Žuvį pagardinkite prieskoniais, puikiai tiks persiladas ar bet kokie žuvies prieskoniai, o prie šio patiekalo derės šviežių pomidorų, špinatų ir alyvuogių salotos, apšlakstytos balzaminiu kremu. Tai vienas mėgstamiausių atleto patiekalų vakarienei. 

„Vakare taip pat puikiai tinka ir vištiena. Atskleisiu savo mėgstamiausią receptą, kuris skanus ir sveikas. Vištienos krūtinėlę įpjaukite, pagardinkite vištienos prieskoniais ir įdėkite rozmarino šakelę bei stambiai, į tris dalis perpjauto česnako skiltelę. 

Vištieną suvyniokite į foliją – ir ji jau paruošta kepti. Prie vištienos puikiai derės keptos daržovės: skardą išklokite folija, sudėkite vidutinio stambumo morkos šiaudelius, apšlakstykite alyvuogių aliejumi, užberkite šiek tiek druskos, pipirų ir vištieną kartu su morkomis kepkite apie 30 minučių 180 laipsnių temperatūroje. 

Sveikų, vakarienei tinkamų, paprastai pagaminamų, o svarbiausia, skanių patiekalų – daug. Nemažai naujų idėjų atradau ieškodamas kitokių skonių, kuriais mėgstu palepinti ir savo klientus“, – pasidalino P.Ratkevičius.

Pusryčiai – labai svarbūs

Norint numesti svorio, pusryčiai labai svarbūs ir, anot specialisto, jie turi būti skanūs bei sotūs. Žmonės, kurie priauga nepageidaujamo svorio, labai dažnai skundžiasi dideliu alkiu vakare, kuris kyla dėl to, kad jie nevalgo pusryčių.

„Užsisuka ratas – ryte nesinori valgyti, nes vakarienė būna soti, tuomet valgomi pietūs, gal dar koks užkandis, ir vėl kankina alkis. Kaip išlipti iš to rato ir numesti svorio? Tai išties labai paprasta. 

Tris dienas prisiverskite papusryčiauti, o vakarienę rinkitės mažiau sočią. Pastebėsite, kad ketvirtą dieną norėsis pusryčiauti, nes po nakties būsite natūraliai alkanas, o vakare nebekankins toks didelis alkis. 

Visiškai nepakeitę maisto kiekio dienos racione, tik pakoregavę valgymo laiką ir porcijų proporcijas, pasieksite gerų rezultatų, o jei dar pradėsite rinktis sveikesnį, bet žinoma, skanų maistą, rezultatai bus stulbinantys“, – pažadėjo Paulius.

Pusryčių receptai

Asmeninis treneris, prisipažinęs esąs saldžiavalgis, pasidalino mėgstamu saldžių pusryčių receptu.

Migdolų piene išvirkite avižinius dribsnius, suberkite smulkintas džiovintas datules (nepadauginkite, nes bus per saldu), įberkite saujelę mėgstamų šviežių uogų ir prieš patiekiant apibarstykite kokosų drožlėmis. Gausite ypač gardžius bei subalansuotus pusryčius. 

„Mėgstantiems sūriai taip pat turiu perliuką. Išsikepkite du kiaušinius taip, kad trynys liktų pusiau skystas. Smulkintą porą bei sūdytos ar rūkytos lašišos gabalėlius uždėkite ant dviejų ryžių paplotėlių, juos užklodami keptais kiaušiniais. Paprasta, subalansuota ir tobulai skanu!“ – pasidalino Paulius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.