Įspėjo dėl populiaraus prieskonio: poveikis gali būti netikėtas

Šis prieskonis ne tik suteikia skonio ir spalvos įvairiausiems patiekalams, bet ir yra nuostabi gamtos dovana, kuria galima gydyti įvairiausias ligas – nuo uždegimo iki skrandžio sutrikimų. 

Ciberžolės daugiausia gaminamos Bangladeše, Indijoje, Mianmare, Kinijoje ir Nigerijoje. <br> 123rf nuotr.
Ciberžolės daugiausia gaminamos Bangladeše, Indijoje, Mianmare, Kinijoje ir Nigerijoje. <br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 22, 2019, 7:37 AM

Kalbame apie ciberžoles – prieskonį, kuris pastaruoju metu labai išpopuliarėjo visame pasaulyje.

Tačiau nerimą keliantys nauji tyrimai atskleidė, kad daugelis Bangladešo gamintojų į ciberžoles įmaišo švino – jis sustiprina ryškiai geltoną prieskonio atspalvį, dėl to padidėja prieskonio vertė, rašo „IFL Science“.

Ciberžolės, kurios visame pasaulyje naudojamos tiek kulinarijos, tiek medicinos reikmėms, daugiausia gaminamos Bangladeše, Indijoje, Mianmare, Kinijoje ir Nigerijoje. 

Stanfordo universiteto tyrėjų komanda, apsilankiusi devyniuose pagrindiniuose ciberžoles gaminančiuose Bangladešo regionuose, atskleidė keletą šokiruojančių faktų apie visų taip geidžiamas geltonąsias šaknis.

Savo atradimus žurnale „Environmental Research“ paskelbę autoriai atskleidė apie nerimą keliančią praktiką sužinoję iš pokalbių su ūkininkais ir prekybininkais. 

Tyrėjų komanda sužinojo, kad praėjusio amžiaus devintajame dešimtmetyje dėl potvynių nukentėjo ciberžolių derlius, dėl drėgmės šaknys buvo blankios spalvos. Norėdami padidinti ciberžolių  rinkos vertę gamintojai pradėjo jas apdoroti švino chromatu – geltonu pigmentu, kuris pagyvina šaknų spalvą.

Sužinoję, kad ši praktika tebėra populiari iki šiol, tyrimo autoriai atliko 524 ciberžolių, pigmentų, dulkių ir dirvožemio iš viso Bangladešo cheminę analizę. Paaiškėjo, kad švino koncentracija viršija leistiną ribą net 500 kartų – vidutiniškai 690 mikrogramų švino kiekviename ciberžolių grame.

Švinas yra neurotoksinas, kuris, patekęs į maistą, gali sukelti rimtų sveikatos sutrikimų. Tyrimai parodė, kad vaikai, į kurių organizmą pateko švino, dažniausiai kenčia dėl pažintinių gebėjimų sutrikimų, mat dėl švino pažeidžiamas neurologinis vystymasis.

Tyrimo bendraautorius Stephenas Luby, pabrėždamas būtinybę visiškai pašalinti šviną iš maisto ir vandens, paaiškino, kad „skirtingai nuo kitų metalų, nėra saugios švino dozės, bet koks jo kiekis veikia neurotoksiškai“.

Nors tyrimo autoriai nesiaiškino, kiek švino yra ciberžolėse, pagamintose kitose šalyse, jie sako, kad griežti importuojančių šalių sveikatos ir produktų saugos reikalavimai galėtų atgrasyti gamintojus nuo noro pridėti švino. 

Nepaisant to, jie pabrėžia, kad nėra žinoma, kiek suklastotų ciberžolių gali cirkuliuoti visame pasaulyje, todėl ragina atlikti griežtesnius visų ciberžolių tyrimus jas importuojančiose šalyse.  

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.