Gera žinia yra ta, kad galite palengvinti veido priežiūrą valgydami produktus, kurie paskatina organizme kolageno gamybą – to paties baltymo, kuris stabdo odos senėjimą ir kuris vadinamas tikru jaunystės eliksyru.
„Kolagenas yra baltymas, kurio organizme yra gausiausiai, – portalui goodhousekeeping.com sakė Atlantoje dirbanti mitybos specialistė Marisa Moore. – Jo yra odoje, raumenyse, kauluose, jungiamajame audinyje, jis svarbus sąnarių sveikatai, padeda išlaikyti odos elastingumą."
Žmogui senstant kūnas gamina vis mažiau kolageno. Tačiau kiekvienas žmogus sensta skirtingai. „Kaip greitai netenkame kolageno, priklauso nuo kelių veiksnių, įskaitant aplinką ir genetiką“, – pridūrė specialistė.
Tad jei norite papildyti organizmą reikalingomis medžiagomis, kad oda, plaukai ir nagai būtų sveiki ir švytintys, pateikiame 12 daugiausiai kolageno turinčių maisto produktų.
Dažniau įtraukite juos į mitybą, ir netrukus džiaugsitės gražesne, jaunatviškesne išvaizda.
1. Žuvis (su odele!)
Kitą kartą valgydami lašišos kepsnį galbūt nenorėsite išmesti odelės, sako M.Moore. Žuvis apskritai jau yra puikus pasirinkimas, nes joje gausu aminorūgščių, reikalingų kolagenui gaminti. Bet ar kada susimąstėte, kodėl pašalinus žvynus žuvies oda yra tokia lygi? Taip yra todėl, kad jos odoje yra labai didelė kolageno koncentracija.
2. Saldžiosios paprikos
„Vitaminas C yra viena iš pagrindinių maistinių medžiagų, dalyvaujančių kolageno sintezėje“, – sako M.Moore, o saldžiosiose paprikose jo yra išties daug. Kuo labiau prinokusios, tuo daugiau jose vitamino C, tad tuo šios daržovės naudingesnės kolageno gamybai.
3. Pomidorai
Pomidoruose, ypač saulėje džiovintuose pomidoruose, taip pat yra daug vitamino C, reikalingo kolageno gamybai. Juose taip pat yra antioksidanto likopeno, kuris, kaip žinia, saugo odą nuo saulės pažeidimų ir kolageno skilimo. Dėkite jų į salotas arba makaronų patiekalus – bus ne tik naudinga, bet ir skanu. Vynuoginiai pomidorai taip pat labai naudingi.
4. Sultinys
Sultinys yra vienas iš labiausiai žinomų ir populiariausių kolageno šaltinių. Kai tik turite laiko, pasigaminkite jo patys iš jautienos, vištienos ar kitų kaulų. Kad į sultinį patektų visos vertingos maistinės medžiagos, virti reikėtų keletą valandų. Bet nepagailėkite tam laiko. Išsivirkite daugiau sultinio, dalį jo užšaldykite ir atitirpinę naudokite kada reikia – dėl to maistinė vertė nenukentės.
5. Kiaušiniai
Virkite, kepkite ir ruoškite kiaušinius kaip tik norite – svarbu neatsisakyti trynių. Toje geltonoje kiaušinio dalyje yra kolageno, kuris padės išsaugoti jūsų odos ir plaukų grožį. Kiaušinių baltymuose taip pat yra aminorūgščių, reikalingų kolagenui gaminti.
6. Uogos
Braškės, gervuogės, avietės, mėlynės... visose uogose yra didžiulė vitamino C dozė, kuri su oda daro stebuklus. Tyrimų duomenimis, uogose taip pat yra labai naudingos elaginės rūgšties, kuri naikina pažeidimus, atsiradusius dėl ultravioletinių spindulių.
7. Jautiena
Jei ketinate suvalgyti sultingą jautienos kepsnį, žinokite, kad mėsos gabalėlyje yra daug cinko. Cinkas yra vienas iš būtinų ingredientų kolagenui gaminti, sako M.Moore. Be to, jautienoje yra trijų aminorūgščių, sudarančių kolageną: glicino, prolino ir hidroksiprolino.
8. Citrusiniai vaisiai
Dar vienas įdomus faktas apie vitaminą C: ši maistinė medžiaga padeda susieti aminorūgštis kolageno gamybos metu. Žmonės citrusinius vaisius dažnai laiko vitamino C karaliais ir karalienėmis. Tačiau nustatyta, kad kiti vaisiai ir daržovės jo turi daugiau. Vis dėlto vienas vidutinio dydžio apelsinas turi apie 70 mg vitamino C. Tai pakankamai daug įvertinus rekomenduojamą paros normą suaugusiai moteriai – 75 miligramus.
9. Žalios lapinės daržovės
Tokie žalumynai, kaip špinatai, lapiniai kopūstai, burokėlių lapai yra žinomi kaip turintys visų rūšių maistinių medžiagų – įskaitant ir tą nepaprastai geidžiamą vitaminą C. Tačiau maistinės medžiagos, dėl kurių šios daržovės yra žalios spalvos, yra taip pat labai svarbios odos sveikatai išsaugoti. Chlorofilas, pigmento šaltinis, gali padidinti prokolageno (kolageno pirmtako) kiekį.
10. Vištiena
Kaip jautienoje ir žuvyje, vištienoje yra visų aminorūgščių, reikalingų kolageno gamybai. Apskritai mėsėdžiai, kurių lėkštėje yra subalansuoti baltymai ir daržovės, veikiausiai aprūpina odą gera doze to, kas jai padeda išlikti lygesnei ir jaunatviškesnei.
11. Ankštinės daržovės
Ankštinėse daržovėse yra daug mineralų ir baltymų, kurie reikalingi odai. Avinžirniai yra ypač puikūs kolageno sintezei, nes juose gausu cinko ir vitamino C.
12. Austrės
Austrėse yra daug vario, kuris, pasak M.Moore, yra dar vienas mineralas, padedantis kolageno gamybai.