Tirpdyti kilogramus padeda paprasti ir skanūs produktai

Svorio priaugimą dažnas siejame su estetiniu vaizdu, bet reikėtų nepamiršti, kad nutukimas didina ir tokių ligų kaip vėžys, cukrinis diabetas ar kraujagyslių ligos riziką.

 123rf nuotr.
 123rf nuotr.
 123rf nuotr.
 123rf nuotr.
 123rf nuotr.
 123rf nuotr.
T.Šliažaitė.
T.Šliažaitė.
Daugiau nuotraukų (4)

Tautvilė Šliažaitė, natūropatinės mitybos specialistė

Oct 28, 2019, 6:16 AM, atnaujinta Oct 28, 2019, 12:06 PM

Dažnai praktikoje susiduriu su teiginiais, kad svoris užaugo, nes nepakankamai sportuojama.

Tačiau pripažinkime, kad pagrindine svorio didėjimo priežastimi dažnai tampa ne iki galo subalansuota mityba.

Norint atsikratyti nereikalingų kilogramų sportas lemia tik apie 10–15 proc., visa kita priklauso nuo to, ką mes dedame į burną.

Įvairių dietų ir svorio metimo programų vis daugėja, bet dauguma jų negarantuoja ilgalaikių rezultatų. 

Svorio priaugimas ir nesugebėjimas jo numesti gali būti siejamas ne vien tik su mityba, bet ir su kitomis organizmo funkcijomis.

Jau ne kartą esame girdėję, kad svoriui nemažai įtakos turi stresas, kitaip sakant, mūsų nervų sistema. Taip pat dažnai svorio metimui gali trukdyti hormonų disbalansas.

Tačiau šį kartą norėčiau aptarti, kokią įtaką svorio reguliavimui turi žarnyno veikla – mūsų mikrobiota (žarnyne esančių mikroorganizmų visuma).

Antsvorio priežastis – žarnyne?

Pastarųjų metų moksliniai tyrimai rodo, kad pokyčiai žarnyno mikrobiotoje yra glaudžiai susiję su svoriu. Pastebėta, kad nutukusių žmonių mikrobiota gerokai skiriasi nuo liesų žmonių.

Įdomu ir tai, kad vis dažniau kalbant apie svorio reguliavimą dėmesys pradedamas skirti ir virškinimo sistemos stiprinimui, ypač mikrobiotos gerinimui bei jos įvairumui.

Kiekvienas iš mūsų turime skirtingą mikrobiotą, kuri priklauso nuo daugybės veiksnių.

Kūdikiai, kurie gimė natūraliai ir buvo maitinami motinos pienu, turės gerokai daugiau sveikatai naudingų bakterijų, tokių kaip laktobacilos ir bifidobakterijos.

Vis daugiau mokslininkų sutinka, kad mūsų žarnyno sveikata pradeda formuotis jau nuo pirmų mūsų gimimo dienų. Labai svarbu atsiminti, kad dažnas antibiotikų vartojimas neigiamai veikia mikrobiotą.

Epidemiologinės studijos patvirtino, kad ankstyvas antibiotikų vartojimas gali skatinti nutukimą ir didesnio svorio augimą ateityje.

Tyrimai su pelėmis ir žiurkėmis atskleidė, kad probiotikų, kurių sudėtyje buvo jau minėtų bakterijų, vartojimas sumažino svorio priaugimą ir riebalinį sluoksnį aplink liemenį.

Tinkamas bakterijų skaičius ir jų įvairovė taip pat siejami su geresne žarnyno veikla, imunine sistema ir sumažėjusia rizika susirgti įvairiomis ligomis.

Kuo daugiau bakterijų – tuo sveikesnis žarnynas

Mitybos pokyčiai – vienas efektyviausių būdų pagerinti žarnyno mikrobiotą ir užtikrinti, kad kasdien su maistu gautume kuo įvairesnių bakterijų. Norint tai padaryti reikia rinktis produktus, kuriuose gausu probiotikų ir prebiotikų.

Probiotikai – tai gerosios bakterijos, kurios naudingos sveikatai. Patartina kuo dažniau vartoti probiotikų turinčių produktų: jogurto, kefyro, raugintų kopūstų ir kitų raugintų daržovių ar fermentuotą arbatos gėrimą, kitaip dar žinomą kaip kombučią.

Tiesa, derėtų nepamiršti, kad šie produktai gerųjų bakterijų turi tik valgomi nekaitinti, tad geriau rinktis žalius raugintus kopūstus nei troškintus.

Prebiotikai – tai tam tikros rūšies skaidulos, kurios maitina mūsų gerąsias bakterijas. Jų gausu svogūnuose, poruose ir česnakuose, todėl rekomenduojama juos gausiai naudoti ruošiant maistą.

Cikorijų šaknys – taip pat puikus prebiotikų šaltinis, iš jų galima ruošti kofeino neturinčią kavą. O štai topinambai mums gal ir mažiau žinomi, bet gali būti naudojami kaip puikus salotų priedas.

Norėdami užtikrinti pakankamą prebiotikų kiekį stenkitės naudoti daugiau ankštinių produktų, visagrūdžių kruopų, riešutų ir sėklų, taip pat pakankamai daržovių ir vaisių.

Visada rekomenduoju kuo daugiau maistinių ir sveikatai naudingų medžiagų gauti iš valgio, deja, greitas gyvenimo tempas ne visiems tai leidžia padaryti.

Todėl vis daugiau žmonių renkasi vartoti probiotikų arba prebiotikų turinčius maisto papildus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.