10 kg atsikračiusi psichologė patarė, kaip sulieknėti: šios taisyklės laikosi japonai

Psichologė, dirbanti svorio metimo srityje, sukūrė alkio ir sotumo skalę – jei norite numesti svorio nesilaikydami dietų, ji gali padėti suprasti, kiek maisto reikia jūsų kūnui. 

Sumažinę suvalgomo maisto kiekį pamatysite, kad kilogramai patys krinta, o maisto skonis bus geresnis nei bet kada.<br> 123rf nuotr.
Sumažinę suvalgomo maisto kiekį pamatysite, kad kilogramai patys krinta, o maisto skonis bus geresnis nei bet kada.<br> 123rf nuotr.
Kai žmogus alkanas, skonis yra pats jautriausias.<br> 123rf nuotr.
Kai žmogus alkanas, skonis yra pats jautriausias.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Nov 6, 2019, 6:15 AM, atnaujinta Nov 6, 2019, 6:26 AM

Bristolyje įsikūrusi dr. Helen McCarthy „Daily Mail“ skilčiai „Femail“ pasakojo, kad mes visi esame išmokyti valgyti tam tikru metu, o ne tada, kai esame alkani. Todėl ir persivalgome, kai to visiškai nereikia.

Pasak jos, vadovaudamiesi alkio ir sotumo jausmu, galime išvengti persivalgymo ir mėgautis bet kokiu mėgstamu maistu nepriaugdami svorio, net jei tai būtų gabalėlis pyrago. 

Bėda ta, kad daugelis žmonių paniškai bijo alkio jausmo – vos tik pilve sukirba kirminėlis, jį malšina užkandžiais ar rimtais patiekalais.

H.McCarthy apetito skalės arba švytuoklės principas toks: ji yra ties nuliu, kai alkis (ar sotumo jausmas) neutralus, svyruoja į minusą, kai esate alkanas, ir į pliusą, kai pradedate valgyti. 

H.McCarthy mano, kad neturėtume pradėti valgyti, kol alkis nepasieks minus 3, o tai reiškia, kai esate „tikrai alkanas“, ir turėtumėte sustoti pasiekę plius 3, kai esate „tikrai sotus“.

Apetito skalės reikšmės

– 5: nepaprastai alkanas;

– 4: labai alkanas;

– 3: tikrai alkanas;

– 2: šiek tiek alkanas;

– 1: sunku pasakyti, labiau alkanas nei sotus;

0: neutrali būklė;

+ 1: sunku pasakyti, labiau sotus nei alkanas;

+ 2: iki sotumo šiek tiek trūksta;

+ 3: tikrai sotus;

+ 4: labai sotus;

+ 5: persivalgęs.

Nebijokite alkio

Oksfordo psichologijos daktaro laipsnį turinti H.McCarthy ragina nebijoti lengvo alkio – jis netgi būtinas norint atsikratyti kilogramų.

„Daugelis iš mūsų valgo per daug, nes mėgaujamės maistu ir nenorime sustoti, arba valgome to neįsisąmonindami“, – teigė ji.

Apetito švytuoklė iš esmės moko liautis valgyti, kai pasisotiname. 

Helen skatina klientus neatsisakyti jokio mėgstamo maisto. Daugelio metų tyrimus ji derina su tendencija, skatinančia sąmoningą valgymą.

„Japonai visada valgo tik tol, kol pasiekia 80 procentų sotumo jausmo. Tai panašu į sustojimą pagal mano skalę pasiekus +3 (tikrai sotus). Tai neabejotino pasitenkinimo jausmas, bet ne skrandžio perpildymas. Tai ir reikia įvertinti, jei norime būti sveiki ir neturėti antsvorio“, – pastebėjo psichologė. 

Vadovaudamasi savo pačios sukurta švytuokle ji atsikratė 10 kilogramų. Ši švytuoklė, pasak jos, galėtų būti ypač naudinga žmonėms, kurie nuolat valgo per daug, per didelėmis porcijomis ir netgi būdami sotūs dar pasimėgauja desertu.

„Jei porcijos yra labai didelės, organizmas nuolat gauna daugiau maisto, nei sugeba jo sudeginti. Ir nesvarbu, koks tai maistas – sveikas ar ne – jo perteklius virsta kūno riebalais“, – sakė ji.

Kuo naudingas alkis

Psichologė ragina nebijoti alkio – viena vertus, jis labai naudingas, kita vertus, iš tiesų jis nėra toks kankinantis.

„Yra sveika jausti lengvą alkį likus maždaug valandai iki užkandžio ar pietų. Kai niekada nejaučiate lengvo alkio, organizmas priverstas nuolat virškinti maistą, neturėdamas galimybės sustoti ir pailsėti.

Kai smegenis pasiekia alkio signalai, organizmas pradeda naudoti sukauptą energiją – tai yra, deginti riebalus. O šiam procesui prasidėjus alkio signalai išjungiami. Tad alkis nebekamuoja.

Mes galime praleisti visą dieną, mėnesį ar visą gyvenimą iš tikrųjų nejausdami alkio, ir tai yra viena didžiausių priežasčių, dėl kurių priaugame svorio“, – tikino H.McCarthy.

Kodėl dietos nepadeda

Helen sako, kad dauguma dietų verčia žmones kardinaliai pakeisti maisto įpročius - štai kodėl mes patiriame nesėkmę. Vietoj to ji pataria suplanuoti, ką valgysite, įvertinant tai, kiek laiko praeis iki kito valgymo.

„Jei pasirinksite greitai virškinamą maistą, žalius vaisius ar daržoves ar, pavyzdžiui, skrebutį, išalksite greičiau. Jei vartosite baltymų, skaidulų ir riebalų turinčius maisto produktus, alkis ateis vėliau. 

Bet svarbiausia – jeigu valgydami sustosite, kai apetito švytuoklė pasieks +3 (tikrai sotus), tai leis jums pajusti alkį artėjant kito valgymo metui“, – nevengti alkio patarė Helen. 

Pasitenkinimą, pasak jos, pajusite tada, kai sumažinę suvalgomo maisto kiekį pamatysite, kad kilogramai patys krinta, o maisto skonis bus geresnis nei bet kada.

Naudodamasi tokiu planu ji pati ir atsikratė 10 kilogramų: „Dirbdama sėdimą darbą supratau, kad man reikia mesti svorį. Pradėjau nagrinėti psichologinius valgymo aspektus ir tai, kaip labiau įsiklausyti į savo kūną. Ir štai rezultatas“.

Maistas taps skanesnis

Helen teigimu, mes dažnai tiesiame ranką link saldžių, sūrių ar riebių produktų, nes jie buvo sukurti taip, kad teiktų malonumą valgant: „Tai reiškia, kad skonio yra daugiau, negu mums reikia alkiui numalšinti. Jei nesate alkanas ir valgote vyšninį pomidorą, pajusite tekstūrą, bet labai mažai skonio. Valgykite tą patį pomidorą, kai skandis bus tuščias – ir pajusite daug skonio. Kai žmogus alkanas, skonis yra pats jautriausias“. 

Pasak psichologės, senovės graikai sakydavo: „Alkis yra geriausias prieskonis“.

Be to, alkis padeda atrasti geriausius produktus ir maisto derinius. 

„Būdami alkani ir valgydami maisto produktus, kuriuose yra daug priedų, galite pastebėti labiau „cheminį“ skonį, tad jų galbūt iš viso nebenorėsite. Tad pasiruoškite atrasti naujus, sveikesnius maisto produktus ir derinius“, – paragino psichologė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.